Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán

Ahoj všem teraristům. Mám jednu malou otázečku. Už asi přes tři roky mám leguána zeleného (má cca 80cm). Nedávno jsem zpozoroval malou odřeninu na čumáku kterou jsem si nedokázal vysvětlit. Když jsem ho potom delší dobu pozoroval, zjistil jsem, že se snaží okusovat betonové stěny terária. Vůbec nechápu proč to po třech letech co v tom terku žuje začal dělat.. stravu má pestrou-různé listí ze zahrady a občas nějaké to přezrálé ovoce a vše pravidelně posypávám reptivitem a k dispozici má i sépiovou kost kterou okusuje ale jen občas. Jinak podmínky (teplota, vlhkost dobrá...) nevíte někdo proč to dělá a jak tomu mám zabránit, příde mi že když tohle bude dělat furt sedře si ten čumák úplně ... :-/ za každičkou radu nebo nápad předem moc dík :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
s největší pravděpodobností se jedná o menší deficit vápníku...sepiovku Vám jen tak okusovat nebude,…
MadMike 21.08.2009 15:24
MadMike
D3 je obsažen v tom reptivitu a prý docela ve velkém množství protože mě před tím varoval veterinář…
Jarda B 21.08.2009 16:14
Jarda B
at zijou odbornici veterinari...
Redsnake 21.08.2009 16:23
Redsnake
Nedostatok vapnika
johny13 21.08.2009 21:15
johny13
jj, už dlouho měl na přední tlapce ránu která se nehojila a tak jsem s nim šel k veterináři a při té… poslední
Jarda B 22.08.2009 15:32
Jarda B

s největší pravděpodobností se jedná o menší deficit vápníku...sepiovku Vám jen tak okusovat nebude, v Reptivitu toho vápníku taky moc není. Zkusil bych pravidělně přidávat přímo uhličitan, plastin nebo třeba vitamix pro nosnice. Nebo mu tu sepiovku strouhejte na krmení. Jak to máte s UVB nebo vit.D3?

Jinak podmínky (teplota, vlhkost dobrá...)

Co zkusit spíš stupně nebo procenta? ;-), každopádně ani vlhkost ani teplota asi nebudou mít vliv na to, že lego něco okusuje...

D3 je obsažen v tom reptivitu a prý docela ve velkém množství protože mě před tím varoval veterinář a UVB záření nemám protože mi tentýž veterinář řekl že není tčeba protože stačí dodávat dostatek vápníku a ten D3 právě v tom reptivitu ..

jj, už dlouho měl na přední tlapce ránu která se nehojila a tak jsem s nim šel k veterináři a při té příležitosti jsem se zeptal i na to okusování betonu a on mi potvrdil ten nedostatek vápníku. Poradil mi abych mu tu sepiovku nastrouhal. Hned jak jsme přišly domu jsem mu ji tedy nastrouhal do malý misky a hned to všechno zblajznul a stěn už si zatim ani nevšiml :-)
....řekl mi abych mu tu sepiovku strouhal dokud to nepřestane žrát a pak mu ji mám prý sypat společně s tím reptivitem na potravu. Jinak mi řekl že je zdravý a moc pěkně vybarvený :-D:-D takže jsem rád a moc vám všem děkuju:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru