Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přerostlý zobák

Chtěla bych poprosit o radu. Už druhým rokem máme pocit, že náš 7 let starý sameček želvy zelenavé má přerostlý "zobák". Vloni před zimováním jej veterinární lékař částečně odstranil kleštěmi. Letos před týdnem byly děti se želvičkou v ordinaci znovu. Nyní týden po odstranění vypadá horní čelist tak, jak je zřejmé na fotkách. Je ošetření dostačující ? Připadlo nám, že p.doktorka, která v ordinaci byla letos, si moc nedokázala se želvičkou poradit a rádi bychom ji před zimováním měli v pořádku. Děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ono je to těžké, vet sice může upravit to nejhorší, ale pokud je deformace již značná, těžko dá i ve…
KHor 02.09.2009 00:47
KHor
Děkuji za radu. Můžu se ale ještě zeptat, jestli se stav, jaký teď je, může ještě upravit při správn…
besinka 02.09.2009 06:30
besinka
Problém je, že takzvaný "zobák" je nejtvrdší a nejrychleji rostoucí rohovina na čelisti. Je to tak p…
KHor 02.09.2009 08:58
KHor
Podařilo se nám najít veterináře cca 40km daleko, který to s želvami umí. Takže dlouhodobá kontrola…
besinka 02.09.2009 21:12
besinka
Teď ještě mohu-li se zeptat, co znamená "pomůžeme-li jí trochu" ? Trpělivostí s postupným upravován…
KHor 03.09.2009 00:43
KHor
Děkuji za rady. Po důkladném přečtení Vašich stránek o výživě želvy jsem pochopila, že náš problém j…
besinka 04.09.2009 22:03
besinka
To uděláte Besinko moc dobře. Nemusíte mít takový ten divný pocit, že želvě nic nedopřejete, naopak… poslední
KHor 05.09.2009 08:20
KHor

Ono je to těžké, vet sice může upravit to nejhorší, ale pokud je deformace již značná, těžko dá i vet který si poradit umí, čelisti úplně do latě. Je to především na vás, správnou stravou zabránit deformacím čelistí. Je potřeba odstranit příčinu, ne důsledek.

Takto má vypadat želví pusina.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Ko pie-P7310024.jpg]

[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Ko pie-P7310041.jpg]

Děkuji za radu. Můžu se ale ještě zeptat, jestli se stav, jaký teď je, může ještě upravit při správné stravě? A teď to tak můžeme ponechat bez dalšího ošetření? V létě je želva celé dny venku, v teráriu jen na noc, v zimě zimuje. Stravu jsme už vloni "upravovali" podle doporučení - ale vždycky měla převážně zelené krmení, teď ještě zkoušíme sepiovou kost.

Problém je, že takzvaný "zobák" je nejtvrdší a nejrychleji rostoucí rohovina na čelisti. Je to tak proto, že v přírodě je to bezesporu nejnamáhanější část. V případě že přeroste, dochází k nepříjemnému efektu. Želva nemůže používat tuto část tak jak by měla a snaží se kousat po stranách, tím se problém prohlubuje protože používá méně odolnou část. Všimněte si, jakou tvoří rohovina těsně za zobákem prohlubeň. Navíc rohovina není jen přerostlá ale i ztluštělá, což vede k deformacím i spodní čelisti, kde mimo jiné bude pravděpodobně tendence k přerůstání také. Vidíte jak má posunutou spodní čelist oproti normálu dozadu. Extrém vypadá takto:
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/09 8.jpg]
Je proto třeba stálá a dlouhodobá kontrola a postupné trpělivé časté tvarování do optimíního stavu. Samotné správné krmení nepomůže a sepiová kost už vůbec ne (je měkká).

Proces přerůstání je postupný a náprava se nedá zvládnout najednou, pokud tedy se za nápravu nepovažuje takové to "vemu kleště a ucvaknu to, bude to dobrý, protože tam nic nečouhá"

Pokud bude mít želva nadále takové podmínky které popisujete (proč na noc domů?) a pomůžete-li jí trochu, dá se dát celá záležitost časem do pořádku.

Podařilo se nám najít veterináře cca 40km daleko, který to s želvami umí. Takže dlouhodobá kontrola a postupné trpělivé a časté tvarování do optimálního stavu bychom měli zajištěno.
Teď ještě mohu-li se zeptat, co znamená "pomůžeme-li jí trochu" ?
Na noc bereme želvu domů, protože už jednou byla napadena psem /cizím, nevíme přesně kudy se do zahrady dostal /a máme strach nechat ji venku. Moc nedůvěřujeme ani pletivu, abychom celý výběh shora zabezpečili / pokud nestačí ohrádka cca 1x1m ze které se stejně hned snaží dostat ven / - pes se nejspíš tehdy částečně podhrabal. Navíc bydlíme v podhůří, kde už teď byly v noci teploty kolem 5 - 7°C. Na sluníčku se moc nevyhřívá, většinou chvilku dost rychle běhá po zahradě a nakonec zalézá pod keříky, kde spí. Na část krunýře pak někdy sluníčko svítí, často ale ne. Přebírá kamínky v hlíně, pase se na trávě, letos vyhledává jetelinku, vloni pampelišky.
Mohu se tedy zeptat, co ještě můžeme pro želvu udělat, aby se nám podařilo stav horní čelisti spravit ?

Teď ještě mohu-li se zeptat, co znamená "pomůžeme-li jí trochu" ?

Trpělivostí s postupným upravováním rohoviny do normálního stavu.

Co nejvíc přirozené pastvy a pobytu venku. Naopak co nejmíň měkké potravy, samozřejmě až bude moci normálně kousat.

Děkuji za rady. Po důkladném přečtení Vašich stránek o výživě želvy jsem pochopila, že náš problém je dlouhodobý a nejspíše způsobený nevhodně podávanými doplňky potravy, které želva preferuje i když má pastvu k dispozici celý den. Už víme jak na to, nejlépe želvu jen a jen pást, žádné "pochoutky" do výběhu. Doufám, že když bude hladová a doplňky dostane opravdu vyjímečně, bude baštit trávu ochotně. Snad se nám podaří časem stav upravit.

To uděláte Besinko moc dobře. Nemusíte mít takový ten divný pocit, že želvě nic nedopřejete, naopak "obyčejnou pastvou na obyčejné louce" pro ní a její zdraví uděláte maximum co jde. Jen ohlídejte aby se časem nestala z porostu ve výběhu monokultura neoblíbeného druhu.

Takto třeba vypadají zjara některé lokality na přirozených stanovištích želv zelenavých. Ještě lepší je podívat se sem 1-58-1 jsou zde foceny želvy na svých přirozených lokalitách, zkuste kdekoliv v pozadí najít byť jen stopu po obvyklých "mňamkách" kterými se v běžné chovatelské praxi ničí zdraví želv.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/ob   rzek00006.jpg]
Takto by měla v ideálním případě vypadat "krmivová základna" u nás v CZ
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/fo   rum%201%20zakladni%20potrava/Kopie2-louka2.jpg]
Takový potom bude výsledek, zdravé vitální zvíře, netrpící "civilizačními" chorobami a deformacemi nejen čelistí ale i skeletu.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P6   120043.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru