Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chudák plodná samička

Zdarec, je to tak 3 měs. co jsem si založil finskou trojku:-) potkyšů (1 samec, 2 samice) po prvním vrhu (6 mláďat- nic moc) šel samec ihned ze hry, druhá samice porodila přesně o 14 dní později (10 mláďat). Pěkně jsem krmil: pséčí granule, pár piškotů (je jasny co mizelo nejdřív), chleba, rohlíky. Na další den už zbylo vpodstatě jen to pečivo, další dosypání přišlo za 2 až 3 dny, vody stále dost. Úmrtnost mláďat (aspoň toho prvního vrhu) 0%. Zrovna včera, starší mláďata zbyla už jen dvě (ostatní již poznaly hady) a bylo jim už něco přes 5 týdnu, takže konec kojení. A co nevidím? Kuchlou samičku s rozpáraným břichem obestavěnou hodujícími mláďaty s krvavými čumáky (úcta dětí k mamince opravdu vysoká). Tak se chcu optat jestli už nekojící samice v této "smečce" ztrácí hodnotu a je odsouzena k zániku. A taky kdo ji mohl sejmout, jestli druhá samice, nebo jak si myslím, že se mláďata chytla kolem ramen, domluvili se, vzali mačety, rotačáky a raketomety a šli ji zrakvit oni???
Jo a ještě důležitá informace: nevím jestli zlikvidovaná samice byla zrovna ta nekojící, zapomněl jsem jim nasadit mašličky, ale je to pravděpodobné.

Předmět Autor Datum
Možná je příčina v pséčích granulích. Mají poměrně vysoký obsah živočišné bílkoviny a mláďata možná…
Georgij Gadjukin 09.09.2009 09:55
Georgij Gadjukin
Dost pochybuju, že by potkaní odstávčata dokázaly zlikvidovat dospělou samici. Příčin může být někol…
SNBák 09.09.2009 10:06
SNBák
No jo jenže už tady hodněkrát padlo, že kojící samice potřebujou bílkoviny, jinak můžou sežrat mláďa…
Boss_1 09.09.2009 10:35
Boss_1
Já si spíš myslím, že ti z nějakého důvodu uhynula a zbytek se do ní prostě pustil. Tohle bude sprá… poslední
Dejvhroznýšek 09.09.2009 21:45
Dejvhroznýšek

Možná je příčina v pséčích granulích. Mají poměrně vysoký obsah živočišné bílkoviny a mláďata možná jen pocítila deficit. Psí granule dávám myším jen jako nepatrný doplněk jednou týdně, potkanům, kteří mají o dost větší sklony ke kanibalismu, je nedávám vůbec.

Dost pochybuju, že by potkaní odstávčata dokázaly zlikvidovat dospělou samici. Příčin může být několik, ale o tom, že by jí udolaly mláďata dost pochybuju. Já si spíš myslím, že ti z nějakého důvodu uhynula a zbytek se do ní prostě pustil. Taky se mi nějak nezdá, že by jí sejmula druhá samice, ale je to pravděpodobnější, než že jí skolily odstávčata. Těch příčin může být několik, ale můj názor je ten její úhyn a o zbytek se postaral zbytek skupiny. Ještě mě napadlo, že mohla být vyčerpaná, slabá nebo nemocná, tak šla z kola ven.

No jo jenže už tady hodněkrát padlo, že kojící samice potřebujou bílkoviny, jinak můžou sežrat mláďata. Třeba samci, kterej čeká mimo nedám, ani granulku, není důvod, ale těm kojícím samicím je přece neodepřu. No a tu svoji potkaní kolonii vidím každej všední den 2x a ještě v pondělí se obě chovaly jako vždy vyskakováním na horní hranu akvárka a pokusy o úprk a žádná určitě nebyla nemocná, slabá, ..., nebo jsem si nevšiml. A v úterý jedna chuděrka s poloviny sežraná (teda kožéšek byl celej, ale toho vnitřku nějak chybělo) Proto mě to přivádí, že někdo z nich spáchal trestný čin brutální vraždy doprovázené kanibalismem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru