Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povedený inzerát

a co takhle naopak začínající chovatel na našetřeno 3000 o co koupí levněji hada o to víc muže dat do teraria a vybavení
Milý Globe, pokud jsi tady a na ifauně častěji, účastníš se burz, nabízíš odchovy a mluvíš se zájemci o svá zvířata, tak takovou blbost snad ani nenapíšeš, protože by Ti měli stačit neustále se dokola opakující stupidní otázky dosvědčující, že lidé už dnes z valné většiny nedají ani korunu navíc do veterináře při potírání problému, který vznikl vlivem jejich mizerného chovu, natož aby investovali do čeho mají a zvířeti dali odpovídající péči. Každoročně mám mraky odchovů a to i druhů, které tu nejsou běžné a jediné co dotyčné posledních 5 let - až na světlé výjimky potvrzující pravidlo - zajímá je cena. Chtějí, aby trnorepi žrali jen zelené, hmyz jim totiž přes práh nesmí, chov "musejí dát" i bez UV zdroje, na vodítku by měli chodit od chvíle, co proříznou vejce, vodní želvy, aby nezadělávaly vodní nádrže, protože filtry jsou, jak mi bylo napsáno "kurva drahá záležitost", krmit rybami nebudou, páč to smrdí a nejsem řezník (jednou ty maily vydám knižně), už otvírání piksly s granulátem nevalné kvality je obtěžuje, pochopitelně musí zůstat velikosti pětikačky, protože nový akvaterárko fakt nebude (nevejde se knihovny), o vytápění či světle želvy mohou snít (knihovna by mohla chytit a navíc ta elektřina jde furt nahoru), suchozemky musí vydržet tak dva roky, holku to pak přestane bavit atd... To nepřeháním.
Za posledních pár let jsem si toho užil až běda. Dovede mě nasrat do běla, když čtu nejen tady, že se nikomu nechce na veterinu, protože je to drahé, imrvere řešíme začátečnické chyby, které se dají přitom eliminovat již tím, že si o zvířeti přečtu něco dopředu, než ho donesu domů. Za zvíře přeberou zodpovědnost a pak se na něj vykašlou? Sorry, když na to nemám, tak nechovám! Pořídit zvíře je to nejlevnější, terária, veterinární péče na úrovni, kvalitní krmení, vytápění apod. jsou záležitosti, které zatěžují finančně do budoucna daleko víc.
Kéž by to bylo tak jak si maluješ. Ale tak to není a pokud Ti vůbec záleží na zvířatech, co jsi odchoval, máš s tím o dost větší problém. Já kupříkladu odchoval letos poprvé druh, který velmi pozdě dospívá, čekal jsem na odchov celých 11 let. Cena od té doby samozřejmě klesla, přesto mi záleží na tom, aby se mláďata udala do dobrých podmínek a nehodlám se podbízet s cenou nikomu i když vím, že slevit o pár set, tak mám všechna mláďata pryč. A to se nejedná o hady, které rozmnoží (čistokrevní hadaři a cholostivé duše prominou:-D)až na komplikované druhy i imbecil.
Tvá teze, že někdo odchovává zvířata proto, aby mu to zatáhlo jen náklady a to mu stačí naprosto pozbývá racionality. Až budeš mít v chovu dražší hady, pořídíš si zvířata TOP kvality, abys v tomto odvětví chovatelství něčeho dosáhl, nebo neobvyklý druh vzácný v chovech, abys si splnil svůj sen, pochopíš moje slova. Koupit pár čehokoliv za 120.000,-, čekat 11 let a pak prodávat odchov za 500,-Kč, protože mi to pokryje náklady? Ekonomika nebude Tvou silnou stránkou. Do nákladů se nepočítá jen co zvíře prožere a protopí v onom roce, když už si použil slovo náklady. Patří tam pořizovací cena + vstupy s tím spojené za celou dobu chovu, pokud je vztahujeme k jednomu druhu, jedné chovné skupině či páru. To, že mě tento rok stálo krmení 5000, elektřina 2000 a tak mi stačí prodat za cenu - 7000/počet mimin a jsem na svém se totiž jaksi nerovná, když jen pořizovací cena byla 120tisíc. A to jsem vynechal vesměs neměřitelnou práci kolem obstarávání, veterinu, kterou nelze paušalizovat (dva roky se neděje nic a třetí rok stojí veterina 6500 a jedna chovná samice stejně lehne). Navíc, ona sice cena zvířat padá, ale na aktuální tržní cenu (té se cena z inzerátu nepřibližuje ani omylem, když i česká spilota stojí více, natož sibling či jaguar). Ferrari se nebude prodávat za cenu Felicie jen proto, že lidé si mohou vybrat v konkurenci daleko víc levnějších vozů a prodejci by hrozilo, že neprodá. Právě proto, že Ferrari není a nikdy nebude Felicie. I vrak Ferrari má vyšší cenu. A to se bavíme o blbém autě, které když rozflákám, stane se něco maximálně mě (asi by mi jeblo tohle rozbít:-D).
Zvíře je živé a když už si tu někdo hraje na to, že na tom nerejžuje, že to dělá jako koníček, tak by měl mít aspoň soucit se zvířetem samotným a snažit se ho dobře umístit. Čtyři kila, to není v ČR cena ani za obyčejnou spilotu, jež tu honosně nazýváme chybně variegatami. Cenu, co jsi uváděl za jaguára si taky podcenil, leží výše (na Terraristik ses asi nepodíval a je vidno, že evropských burz se neúčastníš). Lokálně stojí mutace i samotné druhy různě, je to otázkou právě rozšíření toho kterého druhu či mutace v daném regionu, státu atd. Takže pro info - jaguárů je v ČR tolik, co mezi střední vrstvou majitelů Ferrari. Snad to dává smysl.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny