Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povedený inzerát

Na druhu stranu, beriem to z celkoveho pohladu. Teda pohladu vsetkych teraristov, bez rozdielu ci sa to tyka farbickarov alebo nie. Mimo toho, ze to klesanie cien nieje len u mutacnych zvierat, ale aj u klasiky....
Danio, vystihl jsi to hezky. Protože i mě už dlouho štve to škatulkování na chovatele - barvičkáře a "klasiky", když oba zástupci tohoto světa jsou dnes pomalu na vymření pokud se bavíme o chovatelích v ČR válcovaných vlnou pet chovatelů, jež považovat za původní teraristy silně připomíná sci-fi. Proto jsem nahoře psal oba příměry, jak na mutační zvířata, tak na ta přírodní, ať už jsou jakákoliv, jelikož degradace odchovů se týká obou bez ohledu na "honosný původ labilní čistoty" nebo "supermix". Pro mě nemají rozdílu. To, do čeho kdo investuje, je zkrátka čistě na něm a upřímně, chtělo by to trošku hlubší pohled na věc. Pro mě má třeba daleko větší cenu red sunglow constrictora než caninus. Proč? Jednoduše. Vychovat takového constrictora je záležitostí znalostí, genetiky, chovatelského umu, taktéž financí, odpovídající péče, selektivního výběru, dochování většího počtu vhodných zvířat do adultu a následného spojování zvířat s požadovanými vlastnostmi i notné dávky štěstí. Jinými slovy mravenčí práce, kde vzniká spousta "odpadu", který neodpovídá a jimiž se může těšit řada petkařů, kteří by jinak v teráriích mučili ty zaručeně "čisté" hogg islandy, surinamce, guayany apod. Bez debat je, že mutační, stejně jako klasicky zbarvená zvířata z linií, jež jsou chována po generace jsou daleko tolerantnější k začátečnickým chybám než zvířata F1 či zvířata přímo z importů. O tom, že prodává barva a tak je i zájem větší, než o klasicky zbarvená zvířata, je prostě věcí faktu a nedá se s tím dělat asi nic. Po přírodně zbarvených reginách by u nás neštěkl taky ani pes, kdyby byla cena mutačních nižší, o tom si nemá cenu nic nalhávat.
Zmiňovaný caninus pro mě nemá proti red sunglow naprosto žádnou chovatelskou hodnotu stran původu. Na jeho vzniku se totiž nepodílel nikdo než příroda, nepodepsalo se na něm nikdo jiný, než chytač, přepravce, překupník a prodejce. 95% caninů za sklem není nic jiného než import. Na dovezený počet caninů připadá hrstka těch, které přežijí svůj první půlrok v chovech. Pokles ceny importů v tom sehrává moderně velkou roli, v posledních dvou letech se setkávám s markatním nárůstem lidí, co se na mě obracejí s otázkou, jak "zachránit canina", jelikož jim nejsou do začátku dost dobré guttaty na nichž by se učili.
Těch pár F1, které se u nás narodily ze skutečného páření je maličko a nevymluví mi to nikdo, ač to někteří caninusáři prezentují jinak. Valná většina odchovů pochází i nadále z podchycených importovaných březích samic napářených v přírodě(naprosto stejná situace, jako se to dělávalo svého času u chondropythonů). Odchovy jsou zde čistě průkopnickou záležitostí, jež lze počítat stále na prstech maximálně dvou rukou (dnes jsem velkorysý). Diskutovat o přenosnosti a genetice podkladové barvy, sedel, tippingu, stejně jako intenzitě je díky tomu mimo mísu i přesto, že to opět někteří caninusáři prezentují jinak. Až se dostaneme alespoň na F4-F5, tak na to téma můžeme rozvíjet debaty (stranou ponechávám fakt, že se nám mezitím rozdělil druh C.caninus, takže se již v zahraniční inzerci nabízejí 50% batesii apod., tímto chovatelům čistých hadů přeji mnoho štěstí s tvorbou rodokmenů:-D). O tom, že ze stejné lokality přijedou jak krásně zelená zvířata s bílými sedly, tak zvířata melanická a paternless a navrch pár zvířat tmavšího vzezření s úzkými pruhy nemá asi cenu psát, kdo se o danou problematiku zajímá shledává analogii s constrictory, chondropythony a řadou jiných hadů, kteří by měli být v přírodě totožně zbarvení podle klíče, který Bůh stvořil sedmého dne, kdy neodpočíval, jak se mylně píše.
Těmito řádky nechci schazovat rozhodně chov klasicky zbarvených zvířat, ani chov caninů. Jen je úsměvné, hodnotit barevná zvířata, která jsou výsledkem něčí práce, jako zmetky. Když přijdu o jednoho ze svých osmi caninů, tak mi stačí najet na určité stránky, vybrat zvíře a poslat prachy. Tím jsem skončil. Když přijdu v chovu o konkrétní mutační zvíře, můžu chov i sny zabalit. Jistě, i zde si mohu vybrat z jiných. Bohužel zvíře pro chovné projekty má mnohdy větší cenu genetickou než finanční, ať už se ta zdá laikům sebevyšší. Už to není jen vybrat zelené zvíře s bílými pruhy do široka, nebo naopak bez kresby. Bohužel mi nepomůže počkat na další dva tři importy a uspokojit tam svou potřebu po nějak zabarveném tvoru. Takové zvíře se musí vychovat a narazit na něj, získat ho, není rozhodně taková sranda. Vloni se mi nevydařil import z USA a lituji toho dodnes. Kéž bych mohl to zvíře získat tak snadno jako paternless canina z přírody..
Závěrem se omlouvám všem, jimž připadají situace, osoby a příběhy povědomé, podobnost je čistě náhodná. Nebylo cílem příspěvku srazit přírodní zvířata. Spíš poukázat na to, že diskutovat ve vlákně o tom, zda je mutační zvíře za 400,- drahé či ne je offtopic. Hovořili jsme o tom, že dané zvíře je silně pod cenou, ne o tom, zda se dotyčným zvíře líbí či nelíbí. Tak jako někdo holduje asijským užovkám, jiného baví kobry, třetí má v merku Poldinky (nemyslím Kladeňáky:-D), tak se prostě lidem líbí mutační zvířata. Bylo by fajn se s tím smířit a brát je jako rovnocenné. Nerad bych se tu opakoval se životaschopností a čistotou řady klasicky zbarvených zvířat z linií, jež tu jsou delší čas (nemám na mysli F1-F2) a jejichž původ tkví v jediném sourozeneckém páru či triu(o těch, které po desítkách let přiživila krev z jiného státu, než byli původní rodiče ani nehovořím). Mnohdy se v nich nedá nalézt ani jedno. Vím to dobře, chovám a choval jsem je taky a občas jsem vzteky bez sebe jakým genofondem disponují (naštěstí mám na zkrmování chcípáků mutačního varana).
Ps:k reginám z přírody - vlivem povoleného odchytu samic pro kladení a následného vypouštění na naprosto jiná místa, než byla původní lokalita odchytu dochází již řadu let ke stírání původních rozdílů zbarvení z různých oblastí. O genetice nemluvě. (Broghammer)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny