Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povedený inzerát

Dělat z chovu barevných mutací čehokoliv nějakej "vyšší level" v teraristice není podle mě správné. I když vím, že to tak nemyslíš, trochu to z toho vyznívá.
Ahoj, právě naopak. Nelíbí se mi dělat vyšší level ze zvířat u nichž není tak nějak potřeba znát to, co jsem popisoval. To, že je poradna zasekaná dotazy 50% hetero je čistě záležitostí obyčejných lidí, nebo teprve začínajících, kdy nemají ani genetické, ani jiné znalosti o svých chovancích, někteří ani nikdy nebudou (viz ta jejíž jméno se nesmí vyslovit..). 50% "hetero" a dnes už i 66% koupí jen ti co doufají, že se na ně usměje štěstí rovnající se výhře ve sportce. Padesátky, 66stky apod. nejsou totiž regulerně ani hetero, ale possible. Jinými slovy si kupujeme možnost, že je dané zvíře štěpitelné. I u 66 je potřeba zakoupit minimálně 7 zvířat na to, aby se v průběhu let po jejich řekněme 3-4letém dospívání povedlo v nějaké sezoně hodit na sebe správná zvířata. To znamená 3-4 roky čekat, pak zkusit poskládat páry a když se nepovede, prohodit je na příští sezonu. Problém je, že ne každá pářená samice zabřezne, ne každý samec chce pářit, nebo je plodný. Navíc do toho vstupuje právě genetika, která nezaručuje, že se z daného páření vůbec narodí to co má. Už se stalo i v ČR a bylo z toho docela slušné halo před cca 10ti lety, když tu jeden zaručený 100%heteroalbino pár neměl ve vrhu jediné bílé mládě. Po roce, nebo dvou, přesně si to již nepamatuji, se naopak narodili téměř samí albíni. To je právě kouzlo genetiky. A to se bavíme o základu, řekněme recesivní mutaci. Na to, aby na svět přišel Emperor pin je potřeba nejen na sebe namrskat to co chci, ale taky se poooořádně modlit, aby na svět z těch ubohých 4-6 vajíček, co zpravidla reginy mívají, přišel. Proto se tam promítají tak vysoké ceny. To, že v ČR až na pár výjimek nikdo neumí množit ani klasické reginy, natož mutační, jaké jsou potíže se složením vhodných párů, že některá zvířata se prostě pářit nechtějí a nebudou, jiné se páří o sto šest, samice vzdor cyklování nechtějí ovulovat, to je to, o čem se nehovoří. Každý prochází v zahraničí okolo stolů a klepe si na čelo. Ty vole, bílohnědá regina, 150 litrů, kdo to za to dá spadl z borůvky. Jenže ten, kdo se tomu věnuje ví své. Ona to není prdel jako mrsknout na sebe odzimované užovky, korálovky, spojit rozděleně chované psohlavce a čekat, co to udělá. A ti co na sebe mrskají nezdravá zvířata se odperou sami, budoucnost nemají. Nejen IBD to jistí..
Čekal jsem, že to někdo otočí a bude to brát jako útok na klasická zvířata. Nebylo to tak vážně myšleno. Naopak, pořádně prosím přečíst znovu, co jsem psal předtím. Bránil jsem tím ty zmutované barevné kryply, o nichž se tu stále hovoří jako o něčem podřadném (ostatně jako se tu hovořilo a občas stále hovoří o hybridech).
Právě to, že se za vyšší a nižší levely snažíme kastovat dotyčné chovatele nepovažuji za správné. Není správné, že se cítí začátečník s hroznýšem, který není ani surinamec, ani salmon, špatně, že ho považuje za méněcenného. Nemá důvod. Bohužel jak je znát z některých vláken pochlubte se i roky zpět to lze dobře vysledovat..
Já jsem tím příkladem na caninovi, kterého někdo jen odchytí, napere do terárka chtěl ukázat na to, že když mi skape, objednám si jiného. Kvůli tomu jinému vychcípe mezitím x desítek jiných, kteří se na weby ani nedostanou. Red sunglow byl příklad právě toho, že se tam mísí jak codominantní vloha, tak vloha výběrová, recesivní. Nakombinovat to, odchovat kvalitní rudé zvíře pěkného podkladu, širokých nebo naopak úzkých sedel je prostě otázkou štěstí, ale i tím, že vím, co chci a snažím se toho docílit jasnými kroky. Není to jako odzimovat situly a dát je k sobě (možná drsný příklad, ale fungovalo mi to s klidem, nebyl s nimi problém). S tím, že hroznýše odchová, kdo si zamane nesouhlasím. Valná většina odchovů mutačních zvířat ve vyšší kvalitě je otázkou pár chovatelů v ČR, ostatní odchovy jsou otázkou náhod a rozhodně se o nich nedá mluvit jako o něčem, co bych si do terária pořídil. Jiným to udělá radost, mě prostě ne, mám svůj plán, co chci a čeho chci docílit a k tomu se prostě tato zvířata nehodí, protože při nejlepší vůli bych to z nich dostal po patnácti letech a i to je otázka.
S madam jejíž jméno se nesmí vyslovit je to tak jak je - něco viděla, zkouší to. To neznamená, že ta carpondra udělá. Kdyby to bylo tak snadné odchovávat zrovna carpondra jen tak, že si koupím chondro a mrsknu na spilotu, tak je jejich cena trošku jiná, dostupnost také. O projekt carpondro se v ČR pokoušelo již nespočet lidí. Kolik z nich se pochlubilo výsledkem???:-) Jaksi nebylo čím. A to v zahraničí už se nedělají ani carpondra tak, jako v ČR "šedojaguáři". I tam se pečlivě vybírají protějšky, protože se chce dosáhnout vyššího cíle, než jen něco odchovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny