Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povedený inzerát

To co nyní napíšu nemyslím ve zlém a doufám, že se to nikoho nedotkne, takže následující řádky berte přátelé opravdu bez emocí a jen jako poznámku a další názor:ano, existuje nespočet druhů zvířat, která se v chovech nevyskytují a je problém je rozmnožit, získat a udržovat. Souhlasím. Jenže jde o to, že až na specialisty o ně zájem není a nikdy nebude. Jsou tuny zvířat daleko zajímavějších než mutační hadi, stejně jako evropští pro řadu lidí fádně zbarvení plazi. Mě se prostě zvíře líbí nebo nelíbí. Nic mezitím. Nehaním ale přírodně zbarvená zvířata na úkor těch, co mají lidé ve větší oblibě jednak kvůli třeba menším nárokům, taktéž dostupnosti a především barvám, kterými prostě obyčejná zvířata nedisponují. V akvaristikách se neprodávají dobře gambusie, amecy, ani přírodně zbarvené xiphophory, ať jsou sebevzácnější. To všecko lidé kupují většinou na krmení a jen díky nízké ceně. Naopak stačí, aby xifa byla berlínská, aby se jednalo o koi nebo vídeň a prodávají se dobře, stejně jako baloon velifery či molly. Lidé chtějí ryby červené jak oheň, žluté jak východ slunce, zelené jak brčál, černé jak panter. Je nezajímá, že někde v přítocích Orinoka žijí nádherné ryby, že mají krásnou tečku na horní ploutvi, že sameček hlídá snůšku proti predátorům stonásobně větším se srdnatostí lva a potomky následně vodí.. Lidi to fakt nezajímá. Proto jsem psal, že nezbývá, než toto přijmout a brát to tak, ne hanět něco, co je jinak barevné a hlavně drahé a jak za to může nějaký debil něco zaplatit, když vedle jsou krásní ropušníci. Ano jsou, ale každý maličko zkušenější člověk ví, že ropušníci na stole byli v podstatěm mrtvoly ve chvíli, kdy byli odchyceni. Takřka nikdo jim nedá to, co mají dostat. Nakoupí si je zhusta začátečníci (kdo se pohyboval vloni častěji na Ládví, ví že to není špatný příklad). Já se takových zvířat raději vzdám, nechovám je. Ale proč? Protože jsem si o tom něco přečetl, protože mě to zajímá a studuji to doposud. To ale nemůžeme po lidech dnes chtít. Dnes jsem rád, když někdo z Modů přeloží dotaz do češtiny..
A nyní k tomu, co jsem zmínil v úvodu. Z mého pohledu je dnešní teraristika ubohá a omezená. Právě proto jsou specialisté tak viditelní. Dříve bylo běžné, že tak jako Auri, Melda, Krokodýl(jestli jsem na někoho zapoměl, omlovám se tímto, odsud mě nikdo další výraznější nenapadá) se teraristé věnovali všemu bez rozdílu. Totožní chovatelé měli gekony, anolisy, hady, želvy, dost často koketovali s chovem bezobratlích, málokterý byl bez akvárií s obojživelníky a to nemluvím o tom, že se do terarijních zvířat zahrnovali i drobní savci. Dnes??? Kolik lidí má takový záběr? Jestliže považuješ za výzvu pro teraristy chovat zvířata, jež nejsou běžná, zaspali jsme dobu. Neprožíváme renesanci, ale dekadenci - jsme bohužel o tři kroky zpět oproti minulosti české teraristiky, když valná většina lidí se zabývá jen jednou skupinou, o dalších nemají páru. Nezajímá je to. Neměla by to pro ně být výzva??? Chovat ještěry a želvy, natož je množit není taková prča jako chovat a množit hady, kteří skutečně nepotřebují proti zmíněných téměř nic, resp. není tam tolik šancí něco pos*at.
Já jsem nikdy neznevažoval obyčejná zvířata, naše plazy, stejně jako ta exotická z přírody. Taky mi trvalo, než jsem pochopil, že odchovat mutační zvířata není tak primitivní, jak je často prezentováno. Ono kdyby bylo, tak to dělá celá republika, však kdo by nechtěl peníze???? Stačí se podívat, co tmavek se u nás prodávalo a prodává. Znamená to, že umíme všichni tmavky, že je všichni množíme? Kdepak. Jen to, že je tu pár lidí, co to umí a dělá to dobře s větším počtem samic. Pak je z toho dojem, že už naše babičky měly tmavky v králíkárnách. To samé je s komerčními sklípkany. Když jsem odchovával smithky, stačil za rok jediný úspěšný kokon třeba pěti chovatelů a vypadalo to, že smithky lovíme na záchodech, co jich po burzách bylo k mání.
Cejno, vím, žes to tak nemyslel, ale pokud mě čteš častěji, když už tu něco napíšu, víš, že zrovna já bych neudělal z mutačních zvířat vyšší level, stejně jako bych neudělal vyšší level z těch klasických. Můj problém, možná znící kontroverznost v mých příspěvcích čiší z jediného - chovám a množím oboje už řadu let. Jak ta klasická, přírodního zbarvení, tak ta mutační. Nikdy by mě před lety nenapadlo, že napíšu, že mutační hroznýši jsou na tom s genetikou daleko lépe než naši obyčejní mixáci, že dovozem albino eublepharů sem před lety přijela nutná nová krev do našich inbredních přírodních chovů, o klasických guttátách, jejichž linie byly samy od sebe v ČR na zhroucení, nemluvě, že pochopím, že importy prostě potřebujeme, ne že ne, jak jsem si kdysi naivně myslel, nevěřil bych, že budu poukazovat na to, že neexistuje něco jako čistota populace v terarijních chovech, jelikož je prostě nedocílitelná, jak jsem se přesvědčil už u těch situl, které byly každá odjinud a ani dnes tomu není až na výjimky jinak, jelikož je problém dopárovat zvířaty z totožného údolí, z totožné lokality. Snad jsem to osvětlil lépe. A vážně to neberte ve zlém. Pro mě jsou si zvířata rovna.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny