Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Crotalus vegrandis

Dobrý den, na internetu jsem narazil na tento druh a celkem se mi líbí. Sice jedovaté hady nechovám ale rád bych se dozvěděl nějaké informace - snad to nebude problém a už se to tu neopakovalo 10x. Pokud ano tak to se omlouvám, ted k dotazu, jsou to vlastně základní informace.

1, Jak velký prostor vyžaduje tento had?
2, Jaká má být teplota ( přez den/noc ) a vlhkost?
3, Je lepší chovat ho v páru nebo samostatně ( nejde mi o problémy při manipulaci ) nebo je jim to téměř jedno?
4, Co používáte jako podklad u tohoto hada?

Omlouvám se za stupidní dotazy ale radši se zeptám když nevim - chci to doopravdy vědět jen ze zvědavosti a na internetu jsem našel akorát o odchovu tohoto hada v ZOO, asi neumim hledat. Děkuju

Předmět Autor Datum
Ahoj vegrandisi choval jeste pred nedavnem muj kolega, uprimne receno - neni to zrovna idealni jedak…
boa.constrictor 25.09.2009 09:51
boa.constrictor
já si myslím, že C. vegrandis je naopak velmi vhodný.. i já jsem začínal stěmito jedáky a úplně bez…
Kudlanka 28.09.2009 18:06
Kudlanka
Kdybych já začínal s vegrandisama, tak už tu teď asi nejsem! Začátečníci by měli začínat s méně jedo…
navay 28.09.2009 23:25
navay
no já bych to vůbec na jedovatost nerozlišoval... pokud má ten člověk zkušenosti s nejedovatými hady…
Kudlanka 29.09.2009 13:35
Kudlanka
Takový problém jsem bohužel měl se samicí Sistrurus miliarius barbouri. Přibližně rok stará samice a…
Dotázek 30.09.2009 20:35
Dotázek
Já už je několik let nemám a terárko už taky neexistuje. Fotky jsem dával tady: www.reptarium.cz.
navay 30.09.2009 20:48
navay
www.ifauna.cz - tady je článek o odchovu. Ikdyž se tam uvádí, že dorůstají do 65 cm, tak já jsem měl…
navay 25.09.2009 09:59
navay
Zdravim, omluvám se že jsem nenašel ten článek, možná že jsem ho prohlídl ale raději jsem se ještě z…
Dotázek 26.09.2009 14:08
Dotázek
vengrandis opravdu není nijak náročný, ale často se udává že dorustájí 80 cm, což je blbost, v dospě…
firn hoy 01.10.2009 01:06
firn hoy
mohu s tebou jen souhlasit.chřestítek jsem mněl pěknou řádku,ale i sisturáči dokážou pěkně překvapit…
bubulak 11.10.2009 20:58
bubulak
jen abych se poopravil, napsal jsem že je blost že dorůstají max. 80 cm, oni v přírodě opravdu dorůs… poslední
firn hoy 28.10.2009 23:00
firn hoy

Ahoj vegrandisi choval jeste pred nedavnem muj kolega, uprimne receno - neni to zrovna idealni jedak pro zacatecnika - ale nevim jake mas skusenosti s jedaky....
1) terarko bylo 100x50x50
2) vlhkost si nepamatuju, ale teplota byla 27-32°C s nocnim poklesem na pokojovou teplotu...
3) pro manipulaci je vzdy lepsi chovat je oddelene
4) kurovou drt

Kdybych já začínal s vegrandisama, tak už tu teď asi nejsem! Začátečníci by měli začínat s méně jedovatými druhy, jejichž uštknutí se dá s "velkou pravděpodobností přežít" (to je uznávám docela blbý termín). Už prostě z principu.
Samozřejmě, pokud je daný had v pohodě a nemá žádné problémy, tak se dá začít snad se vším... Jenže, co když nastanou problémy? Nesvléknutá kůže na hlavě, zranění hada krmným hlodavcem, násilné krmení, únik, ...? Řešení těchto situací může být nebezpečné i pro zkušeného chovatele, natož začátečníka s minimální zkušeností s manipulací, a je vždycky lepší udělat první chybu na něčem méně jedovatém, u něčeho silnějšího už dost možná totiž druhou šanci nedostanete, nebo možná ano, ale s odpovídajícími následky.
Samozřejmě tohle je jen můj názor, je každého věc a odpovědnost jak se rozhodne.

Takový problém jsem bohužel měl se samicí Sistrurus miliarius barbouri. Přibližně rok stará samice a když jsem se vrátil z dovolené, tak měla z mojí nedbalosti špatnej svlek - na to že jsem jí měl přibližně měsíc, tak jí dosvlíknout bez jakékoliv pomoci zkušenějších byla celkem adrenalinová věc. Myslim že ikdybych předtím měl třeba 10 let zkušenosti s jedovatými hady, tak to pro mě nebude nic příjemného. Bohužel jsem nechtěl aby se debata v tomto vlákně obrátila v to co je pro začátečníka nebo ne. Je to tu v každým tématu a je jasný že chov jedovatých hadů neni žádná sranda ale prosím, co se takhle držet trošku tématu o hadu "Crotalus vegrandis" a ne "začínáme s jedovatými hady", doufám že to nikomu nevadí ale prostě tohle jsem se dočetl snad v každym vlákně kde se někdo na něco zeptá :-)).

Co takhle nějaké fotky terárek ve kterém chováte tyto hady? Nebo rovnou i hady? Vim že můžu mrknout do pochlubte se ale tam jich teda opravdu moc neni... Děkuju

www.ifauna.cz - tady je článek o odchovu. Ikdyž se tam uvádí, že dorůstají do 65 cm, tak já jsem měl pár, který měl délku cca 90 cm, což už je docela robustní (tlustý jak dospělá krajta královská) a silný had, pro začátečníky žádná sranda je ukočírovat. Stejně tak v článku zmíněné rozměry s plochou dna 70x50cm by pro mé zvířata byly nereálné, měl jsem je na 100x60cm.
Jinak všechny jeďáky je vždycky lepší chovat individuálně, když to jde, akorát realita bývá většinou z prostorových důvodů trochu jinde...
Obecně jsou ale vegrandisové na podmínky v teráriu naprosto nenároční.

Zdravim, omluvám se že jsem nenašel ten článek, možná že jsem ho prohlídl ale raději jsem se ještě zeptal. Nemám moc čas vysedávat u internetu a hledat články ( neni to lenost ale spíš vytíženost ).

No zkušenosti nic moc nemám, zatím pouze s párem Sistrurus miliarius barbouri a samicí Vipera ammodytes ( Bulharsko - odchyt příbuzného, který tam žije ). Moc jsem s nima nemanipuloval, měl jsem je pouze zavřené v terárku a manipulace byla jen při čištění ( podle mě to tak má bejt :-) ). Bohužel už nic z toho nechovám protože jsem při stěhování musel zvířata dát pryč.

Děkuju za informace...

vengrandis opravdu není nijak náročný, ale často se udává že dorustájí 80 cm, což je blbost, v dospělosti mají v klidu přes metr a jsou velmi silní, ze sistrurákama nebo s amodytkama se nedá srovnávat, vengrandis jsou mohutní hadi a jako každý chřestýš mají dlouhý výpad, takže když měří něco přes metr, tak v klidu po tobě vyjede rychle na metr, sistrurák je oproti tomu hračka, ale jinak doporučuji, jen nepodceňovat!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru