Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - strava (zkušenosti z praxe)

Tak já určitě souhlasím s krokodýlem a jen bych dodal: hlávkový salát má poměr Ca:P 0.8:1 - nejen podle českých zemědělských, ale i podle databáze US ministerstva zemědělství se ta čísla shodují. Docela by mě zajímala ta publikace, kde se objevila tahle odlišná hodnota. Rád bych se na ní podíval - díky.
A ještě jedna věc, ten poměr Ca:P vyjadřuje opravdu jen poměr a ne celkové množství. Takže i kdyby měl hlávkový salát poměr 100:1 ve prospěch vápníku, pořád zvířata nedostanou tolik vápníku jako třeba z té pamelišky. Dívat se jen na poměry není uplně nejšíkovnější. Je potřeba se podívat na zastoupení látek v celkovém množství. Salát je zlo ;-)
Co se týče oxalátů/šťavelanů, tak tam samozřejmě je zelí daleko horší než salát. Ale zase: tohle jsou věci ověřený na savcích a ne na herbivorních plazech. Vzhledem k tomu, že takoví legoši v přírodě vesele konzumují rostliny pro ostatní obratlovce značně toxické a očividně jim to nic nedělá (stejně jako třeba želvám)... samozřejmě je lepší se držet známých faktů, než pak na to sami přijít tím, že zkur*íme zvíře.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny