Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zlý rast štítkov na panciery

Nazdar všetci nadšenci korytnačiek. Mám pre Vás zaujímavú otázku. Jedna z mojich geochelon má na karapaxe zrastené dva štítky. Ako rastie štítky nerastú ako "LETOKRUHY" /chápeme sa/ ale stredy sú spolu a kraje rastú sprosto povedané vyzerá to ako keby niekto škúlil.Mám strach že tento rast jej zdeformuje celý pancier. Stretol sa už niekdo s takýmto niečim a dá sa tomu nejako zabrániť?

Předmět Autor Datum
:-)chce to fotku...
lupus 03.10.2009 18:29
lupus
Ve vašem případě nejde pravděpodobně o faktický srůst štítků. Deformace může mít (mívá) dva důvody,…
KHor 03.10.2009 23:23
KHor
a nedalo by sa tomu nejako pomôcť? Rozmýšlal som či by to nšlo napríklad trochu napilovať pilníčkom…
jarovalentin 04.10.2009 13:01
jarovalentin
Já bych tedy navrhoval veta. Může udělat odběr a kultivaci, zjistit o co vůbec jde a podle toho post…
KHor 04.10.2009 15:01
KHor
U veta som bol ale povedal,že s tým nevie nič robiť. Nemyslel som nič násilné s tým pilníkom ale len…
jarovalentin 04.10.2009 17:49
jarovalentin
Opravdu pilovat nedoporučuji, vyměňte veta. poslední
KHor 04.10.2009 21:32
KHor

Ve vašem případě nejde pravděpodobně o faktický srůst štítků. Deformace může mít (mívá) dva důvody, mechanické nebo plísňové poškození růstových částí (lůžka) rohoviny. Tento fenomén se vyskytuje zejména u zvířat importovaných z volné přírody. Přestože jak dobře víme, růstové štěrbiny rohoviny nekorespondují se švy kostí krunýře, mohou ve vážných případech ovlivnit výrazně tvar karapaxu. Obvykle však dochází ke spontánnímu zhojení a dříve či později se růst upraví i když tvar karapaxu může být již nevratně deformován. Na rohovině však zůstávají dlouho viditelné stopy po poškození. Je to podobné jako u poškození lůžka nehtu u lidí.

Já bych tedy navrhoval veta. Může udělat odběr a kultivaci, zjistit o co vůbec jde a podle toho postupovat. Nezapomeňte, že krunýř je citlivý, pod rohovinou jsou nervy a kr. vlásečnice a přestože má želva bezesporu snížený práh bolesti na krunýři, rozhodně jakoukoliv násilnou manipulaci velice dobře vnímá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru