Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poradit s apatií leguána zeleného

Potřeboval bych poradit s leguánem zeleným, kterého máme již 5 let a dá se říct, že se mu dořilo velmi dobře. Poslední týden se mi zdá že nějak chřadne, nežere, povaluje se na dně terária, což nikdy nedělal. Je naprosto apatický. Teráriem mu prochází trubky od topení, které má obalené pytlovinou a věčně se na nich nahříval a nyní k nim ani nejde. Pravděpodobně měl v září v teráriu chladno, protože mu špatně fungovalo topení, takže to může být následek nachlazení?? Nevím jestli mu prospěje zvýšení teploty v teráriu, nebo teplá koupel??
Má někdo zkušenosti s krmením leguána v zimě listy řepky, kterých je na poli pod sněhem plno??
Díky za radu!!

Předmět Autor Datum
Ak ma dostatok svetla,uvb a podmienky sa nezmenili vyrazne,tak ide o jesennu depresiu,ale ak je iba…
johny13 16.10.2009 11:06
johny13
nejde nahodou o samici ktera ma problemy s vykladenim?
JaBula 16.10.2009 11:39
JaBula
nejde nahodou o samici ktera ma problemy s vykladenim? Taky mě to napadlo, ale mohly by to být i le…
MadMike 16.10.2009 11:52
MadMike
Ako to pokračuje?alebo to skončilo len otázkou? poslední
johny13 19.10.2009 15:59
johny13

Ak ma dostatok svetla,uvb a podmienky sa nezmenili vyrazne,tak ide o jesennu depresiu,ale ak je iba zdrojom tepla spominane trubkove ohrievanie a je dlhodobo takto umiestneny, ...no neviem leguany malokedy travia svoj čas na zemi.Mohol nachladnut,alebo zle podmienky sa začali prejavovat.Neake slovo pravdepodobne?? ::)myslim,že neuškodi merat teplotu pravidelne!Teplotu mu treba určite zvyšit na 35 st aj viac a poskytnut mu dostatok slnenia pod uvb lampou a nechat ju zapnutu dlhšie ako zvyčajne.

nejde nahodou o samici ktera ma problemy s vykladenim?

Taky mě to napadlo, ale mohly by to být i ledviny, zvlášť jestli se leguán ohříval od sálavého zdroje tepla zespodu už nějakých pár let...ten popis by tomu odpovídal (letargie, zdržování se na spodku terárka, velký kolísání teplot). Takže já osobně bych měl asi podezření na dnu. Zvlášť, když mu je kolem 5 let, to je tak "akorát".
Určitě bych zašel na odběr krve a nechal udělat vápník/fosfor/kidney a podle výsledků bych nějak pokračoval (nebo pokud je to samice, tak RTG, viz. JaBula). Samozřejmě nelze nic tvrdit na dálku.

Nevím jestli mu prospěje zvýšení teploty v teráriu, nebo teplá koupel??

No samozřejmě podle toho, kolik tam má stupňů, žejo. Jestli má v terárku 20°, tak mu zvýšení teploty určitě pomůže ;-). Koupelí rozhodně nic nezkazíte, naopak.

Řepka je sice plná šťavelanů, ale občas by neměla uškodit. Jako základ stravy určitě ne, navíc v zimě kytky mají vyšší hladinu fytotoxinů - nevím přesně jaký a kolik u který rostliny, ale my raději neriskujem a krmíme čerstvým. S vyjímkou toho, když v lese narazím na maliny nebo ostružiny, ale to jen párkrát za celou zimu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru