Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problém se svlekem a divné sípání?

Zdravim.Tak jak bych začal.Včera odpoledne,když jsem šel o kolo terária,tak jsem si všiml,že sameček krajty kobercové má ruplou kůžy(je ve svleku).Řekl jsem si,že hold mu rupla jen tak,no prostě jsem si to nedokázal vysvětlit(třeba někde zavadil?)Večer jsem narosil a šel spát a říkal jsem si,že zítra se určitě svleče.Ráno se vzbudím a opravdu vidím kůži,ale protože jsem chvátal do školy,tak jsem neměl čas ji vyndat a prohlédnout.Když jsem přišel ze školy(dnes),tak koukám na samečka a vidím že je svlečený jen z poloviny(hlavu svlečenou nemá,pak kus jo,a pak ten malej kousek u ocasu) a ještě k tomu mu cca 3 cm na ocasu zbývají.Dal jsem ho tedy do vany a postupně jsem se snažil kůži svléci na ocasu,což se mi po chvíli povedlo.Když jsem ho vyndal,tak jsem si všiml,že v té části,kde má svlečenou kůži,tak na břiše má takové zarudlé šupiny.Říkal jsem si co to může být,protože ještě k tomu sípe(při nádechu,jakoby měl rýmu).Tak jsem dostal strach a píši sem.Ještě bych chtěl říci,že ten kousek od pulky těla k ocasu nemá asi svlečený vlastní vůlí,protože podlě mě zavadil při lezení po větvy a hold se svlékl.Chtěl bych se tedy zeptat,zda ho nechat(což myslim že asi ano)vysvléct tu hlavu sám,a nebo mu pomoct?

podmínky :Pod žárovkou těch 32-33,v teráriu těch 24,při svleku rosím každý den(večer),ale vlhkost je odpoledne už tak těch 50%.Jako podklad mám noviny.Ještě bych řekl,že hnilobu v tlamě nemá
Případným zúčastněným děkuji.
ps.:nevěděl jsem do jaké rubriky to dát

Předmět Autor Datum
Zdravím, určitě by jsi mu měl pomoci dosvléci starou kůži. Pokud se mu to nepodařilo doteď, tak nemá…
mara 20.10.2009 18:03
mara
Zdravim.Já spíše nevím jak mum mám "odloupnout" tu starou kůži z hlavy,abych ho nějak neporanil či t…
Josefek 20.10.2009 18:13
Josefek
Stará kůže se musí nejdřív odmočit - např. tak, že dáš hada do plastové bedny a přehodíš přes něj ru…
mara 20.10.2009 18:54
mara
Ok zítra se tedy na to vrhnu.Počkám,zda-li se v noci ještě nedosvlékne,ale pochybuji.
Josefek 20.10.2009 19:27
Josefek
čekání? - špatná volba
mara 20.10.2009 21:19
mara
Tak dnes ráno se had sám dosvléknul a už,díky bohu,nesípá :-). poslední
Josefek 21.10.2009 16:30
Josefek

Zdravím, určitě by jsi mu měl pomoci dosvléci starou kůži. Pokud se mu to nepodařilo doteď, tak nemá smysl čekat - čím dřív tím to jde lépe dolu. Sípání může být způsobené suchou kůží v nozdrách (mám s tím vlastní zkušenost).
O nachlazení bych uvažovala až pokud se po svleku sípání nezlepší. Ikdyž zvýšením teploty nic nezkazíš (osobně mám u kobercovek kolem 26-28 stupňů).

Stará kůže se musí nejdřív odmočit - např. tak, že dáš hada do plastové bedny a přehodíš přes něj ručník namočený v lehce teplé vodě. Po půl hodině až hodině,nejdříve zkus odstranit zbytky kůže na těle, hlavu nech nakonec. Hlava: začni opatrně od okraje tlamy a snaž se odchlípnout svlečku ze rtu, pokud to nejde - hlavu stále zvlhčuj a nestrácej trpělivost (pokračuj se zvlhčováním hlavy - ne drasticky, stačí na ní kapat), ruce měj také mokré. Když se ti podaří zachytit okraj svlečky máš už skoro vyhráno - pozor přes oči.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru