Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hady rodu Bungarus

ahoj,
zrejme v tomto vlákne nebude moc príspevkov,ale nedá mi to sa opýtat-máte niekto skúsenosti,či už praktické ,alebo niečo užitočné z ústneho zdelenia?
Na nete sa dá nájst celkom dost informácií,a to aj v češtine,viz.: http://www.teraristika.cz/cz/terarista/3_2/30.html

Hlavne by ma teda zaujímalo krmenie týchto hadov.Jedná sa o primárne ophiophagné hady,ale udáva sa aj lov jašterov,obojživelníkov,velmi zriedka hlodavci.V uvedenom odkaze autor uvádza bezproblémové skrmovanie hlodavcov u druhu B.multicinctus.
Hodne ludí si stažuje na nechutenstvo/samozrejme u hadov/ ,alebo zvracanie potravy/info z netu/.Násilné krmenie rybami,neskoršie úhyny atd.Sú ale tieto problémy normálne aj pri skrmovaní napr.P.guttata,Thamnophis sp. atd ?Teda pokial sa jedná o kvalitný import.Alebo to proste padá tak či tak?

Ešte jedna otázka:bol už v zajatí zaznamenaný odchov?
Ked tak pozerám,tak v Azii ich predávajú aj na kilá/gurmáni/:

http://www.chelonia.org/articles/china/china49band edkrait.htm

PS:momentálne ich neplánujem,ale tento málo chovaný rod ma dost zaujíma.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
na ifauně kdysi byl inzerát na NZ bungarus fasciatus,na youtube je krměj myšama , ty si taky berou,j…
pseudonaja 07.11.2009 08:18
pseudonaja
Vím, že nejrůznější Bungary odchovávaj v Moskvě v zoo. A co bych k nim řekl: Jsou to hadi co se dost…
Michal... 07.11.2009 09:50
Michal...
ahoj,díky vedel som ,že niečo napíšeš. Je to tak ,u každého druhu je zmienka o viazanosti na vodu. N…
Pitviper 07.11.2009 12:16
Pitviper
Oni fasciati také nežijou nějak vysoko, spíš to je bungar co obývá různé ostrovy a tam je na nějakýc…
Michal... 07.11.2009 12:46
Michal...
Jak píše VH, ty mláďata jsme nachytali na ostrově Pulau Langkawi a ostatní na ostrově Pulau Pinang z…
Michal... 07.11.2009 12:48
Michal...
A ještě jak jsme psali ty Calliophis b. flaviceps tak teďka to už je Maticora b. flaviceps.
Michal... 07.11.2009 12:54
Michal...
ano,nevedel som presne aké druhové meno je teraz uznávané,tak som napísal Calliophis.Zase som hladal…
Pitviper 09.11.2009 16:38
Pitviper
Thajsko - hadí farma [http://img262.imageshack.us/img262/8020/dsc0007jn. jpg] [http://img260.imagesh…
daboia 09.11.2009 18:53
daboia
Snad se mi povede sehnat povolaného člověka aby sem napsal svůj názor, ale co jsem slyšel tak žádná…
basster 09.11.2009 20:22
basster
Myslím,že viem koho myslíš/tuším chodil aj na TP/.Ale osobne ho nepoznám,takže by ma to zaujímalo.:-…
Pitviper 09.11.2009 21:06
Pitviper
Chytali jsme je pouze v noci kdy jsou aktivní, přes den bych ani nevěděl jak je pořádně hledat, muse… nový
Michal... 09.11.2009 22:02
Michal...
Už je tady! :)) Ne vážně chlapi, já bych do toho nešel! Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se jedná… nový
frank 09.11.2009 21:17
frank
Ještě jeden postřeh-když se chytají, schovávají hlavu pod tělo a vzhledem k tomu, že mají konec ocas… nový
frank 09.11.2009 21:22
frank
ahoj,tak presne teba som myslel. Pár dotazov: -mal si hovoríš celkom 5ks bungarov-skrmovat hada/defe… nový
Pitviper 09.11.2009 22:04
Pitviper
Máš pravdu, že prostředí ideální nebylo, ale má zkušenost s karanténou je taková, že i u celkem vlhk… nový
frank 09.11.2009 23:56
frank
ale přiznávám, že "průkopnictví" je krásné a lákavé :) Mám ještě nějaké plány, ale to se ještě uvidí… nový
frank 10.11.2009 00:00
frank
zdar,tak to fakt nemá cenu im brat prirodzené prostredie,ale ked človek narazí na odchov ,tak to mus… nový
Pitviper 10.11.2009 16:40
Pitviper
frank-cau, ja jeste k tomu bushmasterovi, uz sem se s tebu o nem kdysi bavil, ale ted mi to neda, ty… nový
Lachesis 10.11.2009 20:32
Lachesis
http://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/d etail/2212013/bungar-nabidka-pro-skutecne-bombard… nový
marek.tomsik 15.03.2014 11:04
marek.tomsik
Diky ;-) poslední
Radar14 15.03.2014 11:18
Radar14

Vím, že nejrůznější Bungary odchovávaj v Moskvě v zoo.
A co bych k nim řekl:
Jsou to hadi co se dost vážou na vodu, mají rádi dost vysokou vlhkost, dalo by se říct takový bahýnko a listí, že to je pro ně suprový. Teploty se dost liší podle druhu např candidus nebo flaviceps obývají spíše níže poležená místa, ale třeba flaviceps žije dsot vysoko. U importů je pravděpodobnost, že začnou žrát hlodavdce mizivá, ale co se dovnímáme tak různý žabáci jsou asi i jejich kořist v přírodě, takže to by až takovej problém snad být neměl. U odchovů už je dost možný, že se naučej na holata, ale také je to bude chtít dost učit. Každopádně kdybys je měl tak v teráriu je moc neuvidíš. A co se týče manipulace tak s mláďatama a subnadultama je úplně šílená, ale dospělci už jsou relativně v klidu ani moc "nekoušou". Ale ty mláďata a subadulti jsou vážně dost velká raplové, asi nejhorší co jsme kdy zažili byli ty subadultní zvířata, dalo by se říct, že skákali a kousali do všeho okolo sebe. Kdybys měl nějaké otázky tak mi napiš, snad budu schopnej něco napsat.
juvenile
[http://i304.photobucket.com/albums/nn184/carinatak /083_langkawi_bungarus_candidus.jpg]
subadult
[http://i304.photobucket.com/albums/nn184/carinatak /IMG_2197.jpg]
adult
[http://i304.photobucket.com/albums/nn184/carinatak /IMG_0153.jpg]

ahoj,díky vedel som ,že niečo napíšeš.
Je to tak ,u každého druhu je zmienka o viazanosti na vodu.
Nepomýlil si sa v tejto vete?:
Teploty se dost liší podle druhu např candidus nebo flaviceps obývají spíše níže poležená místa, ale třeba flaviceps žije dsot vysoko.
zamenil si zrejme flaviceps s fasciatus?
No keby som sa raz k nim dostal,tak by som sa ani nesnažil krmit hlodavcami.Guttaty,alebo aj rýchlorastúce Frieseiky idú skoro za facku,aj ked pri chove viacerých jedincov/čo je asi pri snahe o rozmnoženie nutné/,to do penazí určite ide.Potom sú tu ešte aj obojživelníci/ako si spomínal/,či gekoni.Je mi to proste proti srsti vnucovat im neprirodzenú potravu.Rozhodne je lahšie ukrmit hadmi bungara než 3-metrového kinga.
Celkom by ma zaujímalo ako vplýva skrmovanie hlodavcov u ophiofágnych hadov/pokial sa na ne naučia/,na dlžku ich života.:i:
Zrejme ten odchov na ifaune bol zo zahraničia,alebo sa mýlim?O Moskevskej Zoo a ich odchovoch som našiel aj niečo na nete.Ako sú na tom čerstvé importy,resp.bývajú v zlom stave?Dá sa na Bungarus sp. narazit aj v Houtene?
Na fotke B.flaviceps,brutálne podobný Calliophis bivirgata flaviceps.
PS:michal narazil si na nich aj v prírode?

Oni fasciati také nežijou nějak vysoko, spíš to je bungar co obývá různé ostrovy a tam je na nějakých kopcích jako jsou třeba fucati na těchto ostrovech např. Pulau Langkawi v severozápadní Malaysii. Bungarus flaviceps tam není tak běžný, ale také by snad údajně se měl vyskytovat v různých kopečkách, spletl jsem si to stim Calliophisem, kterej žije i vysoko v horách např. na Cameron highland ve výškách okolo 2000m. Ale nejsou to hadi, do kterých se asi nějak moc "šťourá", takže se o nich až tolik neví přesně jaké výšky atd. Každopádně je zajímavé, že candidusů jsme chytli už dost, ale fasciaty ještě ne a to jsme chodili na místech, kde si myslíme, že by měli být. Při tom je tam mají v každém "vivárku".

ano,nevedel som presne aké druhové meno je teraz uznávané,tak som napísal Calliophis.Zase som hladal na nete a nič nové som nezistil/ohladom chovu bungarov/.
Akurát toto ma zaujalo:
A Red-headed Krait (Bungarus flaniceps) – the Moscow Zoo is the only zoo in the world where this rare snake has been living for already over three years.

PS:inak Maticora bivirgata flaviceps je jeden z najkrajších hadov vobec/podla mna/.

Chytali jsme je pouze v noci kdy jsou aktivní, přes den bych ani nevěděl jak je pořádně hledat, muselo by se po nich hrozně pídit a to se nám kvůli bungarům moc nechce. Dospělec byl klidný ani neměl snahu kousnout, ale mladší jedinci jsou šíleně rychlí a chytit je dobře je prakticky nemožný.

Už je tady! :)) Ne vážně chlapi, já bych do toho nešel! Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se jedná o velice nepřizpůsobivé hady s velmi specifickými požadavky na chov a potravu. Píšu to jako někdo, kdo se NIKDY nechtěl nechat odradit zápornými názory, ale naopak se stávaly pro mne spíše výzvou. Ovšem na Bungarech jsem pohořel. Do teď mám výčitky, že jsem je nechal vybrat z jejich prostředí, aby tu zažili "Osvětim" :-( Zkrátka nežrali a celkově nejevili žáden "život". Zkoušel sem všechno. Zkusil jsem i malou defektní anakondu ze svého odchovu-ráno byla zabitá, ale nedotčená.. Ještěři, dále napachované myšata vnitřnostma z malé Boijgy dendrophily, vše bez výsledku. Dle mě velký stres. Videa jak žerou myši sem na youtube taky viděl a byl to hnací motor, že toho musím docílit taky. Žel, ani ťuk. Dle mě se jedná buď o odchovy, nebo jiné lokality. I ta barevnost je jiná , já měl Indonesii a ti nebyli vůbec barevní, jen jakási nažloutlá šedá s černou. Navíc mi poslali Indonéžští hoši 4ks fasciatus a 1ks candidus, páč oni si s tím křeče nedělají, že ano. O to hůř se pak i prodávali. Co vím, tak asi už nežije ani jeden. A to násilné krmení není žádná pr*el! Jsou děsně tuzí a potrava se nechce vůbec posouvat ani 1cm! Je to na hranici jim neprotrhnout jícen tím násilím!! K tomu vás poserou tím sajrajtem(a celé okolí) a jen to dokončíte spocení až na.. tak to hned stačí vyblít. Ještě bych rád upozornil, že se výtečně kroutí kolem osy a to tak silně, že to neudržíte po delší době ani náhodou, tak je pak vážně vtipné je u toho přechytávat, když mají tak malinkou hlavičku, která se skvělě protáčí v rukou a než se nadějete máte ji v dlani, přičemž se ptáte sami sebe zda to, co Vás pichá do ruky jsou už jejich přední ostré zoubky.. Kámoš mi vždy přiběhl na pomoc a pomáhal přechytávat, ale nebyl sem tomu moc rád, páč kdyby náhodou-tak bych ho měl na svědomí. Byli kluzcí od slin a jedu při tom zápasu s krmením a pak mě i bývalo jaksi blbě a pálila mě ruka nějakou dobu. Pak sem je prodal pod cenu, páč sem si brzy řekl-zda mi to vše stojí za kejhák a nervy. Říkali o mě, že sem blázen, ale tohle sem nezvládal ikdyž sem vždy před tím měl na mobilu předvolené číslo záchranky abych případně ztihl ještě něco v tom amoku zablekotat na dispečink..
Doufám, že to stačí, aby ses správně rozhodl..

Zde má videa:

watch

watch

Ještě jeden postřeh-když se chytají, schovávají hlavu pod tělo a vzhledem k tomu, že mají konec ocasu rozšířený jako hlavu, je dost nepříjemné rychle chytit ten správný konec, když to v tom zmatku dobře zaniká. Je to s něma prostě vážně o hubu a to jsem měl doma už vážně snad vše, včetně třeba takového Bushmastera..

ahoj,tak presne teba som myslel.
Pár dotazov:
-mal si hovoríš celkom 5ks bungarov-skrmovat hada/defektnú Anakondu/ si vlastne skúšal iba u jedného,myslíš že ostatní štyria by sa na nu vybodlii tiež?
-poznám tvoje videá z Youtube,boli noviny ideálny substrát pre ne/ináč som zastancom novín,ale neviem či je to pre Bungarov ideálne?Neskúšal siv tomto smere experimentovat?Jako tmavé teráriá s rašelinou,vyššia vlhkost ,skúšat skrmovat čisto len hady atd.

Neber toto ako nejake kybicovanie,ale len ma to v dobrom zaujíma.Ja sa mám aj tak ešte vela učit/o teraristike/.
Mám kamaráta,chová B.fasciatus len čo ja viem určite minimálne jeden rok.Nejak sme sa tak narychlo bavili,a spomínal,že už mu berie holatá,ale nejak už si nespomínam jak to bolo presne.Inak krasny had.

Z celeho tvojho prispevku ma najviac od nich odrádza táto veta:

Do teď mám výčitky, že jsem je nechal vybrat z jejich prostředí, aby tu zažili "Osvětim"

PS: asi by to chcelo skúšat chovat iba NZ
Inač diky za info.

Máš pravdu, že prostředí ideální nebylo, ale má zkušenost s karanténou je taková, že i u celkem vlhkomilných hadů se mi osvědčilo je chovat v docela suchém prostředí, v opačném případě byl jejich konec rychlý.. Pokud bys měl veliké zemní terárum smnožstvím úkrytů a to jak suchých, tak vlhkých, dále různých teplot atd a hlavně v naprosto nerušeném prostředí, pak je možná šance vyselektovat a ustálit schopné jedince přežít s výhledem na jejich možný příjem potravy..ale kdo ví.. Jak sem napsal- já bych do toho už nešel a když, tak pouze s nějakým dobře aklimatizovaným jedincem, ale ještě raději s nějakým odchovem, byť zahraničním/faremním. On už "můj velký učitel (rozuměj pouze z jeho videí, která jsem vždy před koupí nějakého extrému studoval) "Viperkeeper" z youtube.com na jeho videu s bungarem říká, že "jsou to hadi, které je lépe nechat tam, kde žijí.." a to ten jeho vypadal bezvadně a navíc krásně přijímal myši! Takže já si už od něj rád nechám poradit, přesto, že tehdy jsem to nechtěl slyšet.. samozřejmě, že je možné vše a pokud bys neměl nic jiné v plánu a na práci a koupil jich třebas 10ks a stále něco zkoušel atd, pak neříkám že třeba bys neuspěl, ale co vím-jistě by mnozí padli dost trpěli a to se mi už příčí jaksi.. Já dal na mražák už fauny dost a jak sem napsal-dobrý pocit z toho vážně nemám.

ale přiznávám, že "průkopnictví" je krásné a lákavé :) Mám ještě nějaké plány, ale to se ještě uvidí dle situace, která ted není vůbec příznivá, rozhodně jsem ještě například nedotáhl do konce chov a odchov Bushmasterů :-):)) , žab rodu Ceratophrys a Theraphosy blondi ;-) ale u první jmenované skupiny by zase šly hoši na mražák, k tomu za 16tisíc a to se mi už vážně opakovat nechce..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru