Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem škrkavka-pes vs. zelva

dobry den zajimalo by me jetsli muze suchozemska zelva chytit skrkavku od psa ci kocky,napr kdyz dostane travu na ktere budou vajicka techto parazitu.nekde jsem cetla ze zelví trakt neni uzpusoben na celi vyvoj skrkavky ale vsude pisou neco jinyho.diky

Předmět Autor Datum
nekde jsem cetla ze zelví trakt neni uzpusoben na celi vyvoj skrkavky ale vsude pisou neco jinyho m…
JaBula 11.11.2009 14:05
JaBula
zatim zadna nevylezla ale mela jsem strach, ze kdyz omylem zkrmim infikovanou travu z vajickama skrk…
osmanda 11.11.2009 14:14
osmanda
takze kdyz ma zelva nakou skrkavku tak se jedna o jiny druh,jestli to dobre chapu chapete to dobre.…
JaBula 11.11.2009 14:52
JaBula
Aha, takže želva může z trávy venku (at už tam chodí psi a kočky nebo ne) leccos chytit? Jenže člově…
Nerous 12.11.2009 09:43
Nerous
Aha, takže želva může z trávy venku (at už tam chodí psi a kočky nebo ne) leccos chytit? tak ted u…
JaBula 12.11.2009 10:44
JaBula
děkuji za ujasnění, u toho samce jsou asi možná obě vysvětlení - a já myslela, že to měl z trávy na…
Nerous 12.11.2009 11:17
Nerous
JaBula už jí nějakej pátek píše :) Něco nám tu už napsal v článku (v sekci články), ale jinak toho m…
VH 12.11.2009 11:59
VH
není nějaká odborná kniha o parazitech, kterou může s boží pomocí strávit i laik V sekci "Články"… poslední
carlos 12.11.2009 12:05
carlos

nekde jsem cetla ze zelví trakt neni uzpusoben na celi vyvoj skrkavky ale vsude pisou neco jinyho

mne by spis zajimal nejaky rozumny zdroj, kde pisou to "neco jinyho".
Psi (ani kocici) skrkavka se za normalnich okolnosti nedokaze vyvijet do stadia sidliciho ve streve ani v cloveku (a to je tepolokrevny obratlovec), stejne jako lide nemohou chytit od zelvy roupy. Momentalne neznam zdroj, ktery by prokazatelne uvadel moznost vyvoje toxokar v tele plazu, ryb nebo obojzivelniku. Sice mohou tyto skrkavky u lidi a jinych neprirozenych (ovsem teplokrevnych)hostitelu migrovat tělem ve stadiu infekcni larvy (u zdraveho cloveka je znamy problem s migraci kuzi, pripadne problem s migraci do oka, u imunosuprimovanych muze byt prubeh i horsi), u plazu se tato schopnost pokud vim zatim neprokazala. Pokud z Vasi zelvy vylezla skrkavka, rozhodne nehledejte jeji puvod u psu a kocek, ale zase jen u zelv. Vetsi riziko v podobe problemu s toxokarami hrozi vam nez zelve.

zatim zadna nevylezla ale mela jsem strach, ze kdyz omylem zkrmim infikovanou travu z vajickama skrkavky psí,tak ze se muze zelva nakazit.takze kdyz ma zelva nakou skrkavku tak se jedna o jiny druh,jestli to dobre chapu.muzete mi rict jaky druhy skrkavek jsou pro zelvy nebezpecne?diky

takze kdyz ma zelva nakou skrkavku tak se jedna o jiny druh,jestli to dobre chapu

chapete to dobre.

jaky druhy skrkavek jsou pro zelvy nebezpecne?

Z tech nejrozsirenejsich skrkavek u geochelonek a testud jsou to hlavne malo specificka velika angusticeka (Angusticaecum holopterum)a mensi (i mene nebezpecne), velice zajimave, casto zivorode skrkavky rodu Labiduris (hl. u geochelone).

Aha, takže želva může z trávy venku (at už tam chodí psi a kočky nebo ne) leccos chytit? Jenže člověk s tím asi stejně moc neudělá... Snad pomůže, když se tráva predtím umyje. Nebo to sbírat po dešti?

Já občas dávám želvám trávu, co roste před barákem - snažím se teda přednostně dávat jim co narvu v lesoparku, ale tam se ne vždy dostanu a navíc tam psy jsou taky ( i dkyž tam nesmí, bo je to chráněná oblast a je tam cedule se škrtlým psiskem) a občas anrvu trávu na chatě nebo někde na venkově, ale tam jsou zas kočky:( Želvy zatím problémy neměly, akorát samec za těch 12 let, co ho mám, jednou chytil roupy, ale doslal nějaké odčervovadlo a byl klid.

Aha, takže želva může z trávy venku (at už tam chodí psi a kočky nebo ne) leccos chytit?

tak ted uplne nevim, jestli jsem se nekde upsala nebo napsala neco nejasne, nicmene pokud se bavime o cervech, zelva muze u nas z venku chytit jen zelvi parazity, kteri tam prijdou zase jen s jinou zelvou a jejim trusem (tj. napr. ve vybehu se zelvami, ktere napr. roupi nebo skrkavky uz maji).

akorát samec za těch 12 let, co ho mám, jednou chytil roupy,

to jste si je tam evidentne prinesla bud s jinou zelvou nebo je jiz drive mel a vy jste o tom nemela tuseni. Jen tak z "niceho" se roupi sami neobjevuji.

děkuji za ujasnění, u toho samce jsou asi možná obě vysvětlení - a já myslela, že to měl z trávy na chatě:-)

není nějaká odborná kniha o parazitech, kterou může s boží pomocí strávit i laik - už jsem se na to ptala známé, co parazity studuje, ale prý v češtině nic kloudného není (ne že bych neuměla jazyky, ale asi by byl problém s odbornými výrazy)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru