Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konec ÁTečka

Tak jsme se dočkali krásného vánočního dárku - pravděpodoný konec nejstaršího vivaristického časopisu u nás. Od roku 1989 mi chybí jediné číslo, několik starších ročníků jsem zdědil po svém strýci a ty asi nejvíce ovlivnily můj další vývoj. Osobně nevěřím, že za to může krize, tento časopis přežil spoustu krizí. Hlavním důvodem je lenost a pohodlnost nastupujících generací. Proč utratit peníze za časopis, přeci stačí sednout k netu a zeptat se - kvalita odpovědi už není prvořadá. Každý druhý "terarista a akvarista", vlastnící jedno akva/terárium, má svoje internetové stránky, na kterých jsou přeci bezvadné rady, spousta přepisů opakujících se blábolů, taxonomických chyb atd. Stále zde vidíme stejné stupidní dotazy, často následované podobně stupidní odpovědí. Nu což, asi si budeme muset zvyknout, protože odborné články, psané erudovanými matadory svých oborů, si už asi nepřečteme. Ještě, že je tu zahraniční literatura, alespoň pro některé........

at

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ATéčko skončilo ale stále mi chybí letošní poslední 2 čísla. září-říjen a listopad-prosinec. Chybí j… nový
vn69501 30.12.2009 19:16
vn69501
I když AT skončilo, česká teraristická publicistika nezaniká - časopis Aquaristik vychází od roku 20… nový
Libor Šprysl 02.01.2010 08:51
Libor Šprysl
Tak je již jisté, 15. února by teraristé měli vidět první číslo tištěného časopisu coby přílohy časo… nový
Libor Šprysl 19.01.2010 11:22
Libor Šprysl
Už jsem ho viděl a nepřipadá mi špatné:-), jak se líbí teraristům? nový
Libor Šprysl 12.02.2010 19:47
Libor Šprysl
Jak jsme ho mohli vidět, když o příspěvek výše píšete, že ho uvidíme až 15. února? Jinak je úsměvné,… nový
navay 12.02.2010 22:21
navay
:-) to bylo jen nadneseně řečeno, že Terárium jako nedílná součást časopisu Aquaristik (nedílná, leč… poslední
Libor Šprysl 14.02.2010 07:58
Libor Šprysl

I když AT skončilo, česká teraristická publicistika nezaniká - časopis Aquaristik vychází od roku 2010 v rozšířené podobě, která zahrnuje kromě 84 stran věnovaných sladkovodní akvaristice, mořské akvaristice, sladkovodním bezobratlým a zahradním jezírkům také samostatnou 16stránkovou přílohu Terárium formou volně vloženého sešitu. Rozsah 16 stran se může někomu zdát na první pohled malý - když ho ale srovnáme s prostorem, který měla teraristika v posledních letech v AT, a odmyslíme si plochu zaplněnou tam dosti velkorysou grafickou úpravou některých materiálů, zjistíme, že tento rozsah zase o tolik menší není. Navíc jde o rozsah počáteční - pokud se ukáže, že projekt Terária je nosný a čtenáře zaujme, rádi jeho rozsah zvětšíme. Na přípravě časopisu se podílejí mnozí autoři zejména mladší a střední generace teraristických publicistů, známí ze stránek "malého" AT a následně pak ATF.
Libor Šprysl, šéfredaktor časopisu Aquaristik

Jak jsme ho mohli vidět, když o příspěvek výše píšete, že ho uvidíme až 15. února? Jinak je úsměvné, když se šéfredaktor pochlubí, že už viděl svůj vlastní časopis. Kdo by to čekal :-D.

Jaká je cena? Jaké tam budou články (alespoň nadpisy)? Jak jsem z toho mála co je na netu pochopil, tak Aquaristik jsou překlady článků z německé verze časopisu? S tera částí/přílohou to bude rovněž tak? Kde se dají sehnat nějaké konzistentní informace?

:-) to bylo jen nadneseně řečeno, že Terárium jako nedílná součást časopisu Aquaristik (nedílná, leč vkládaná) je na světě. Protože vím, že je mezi teraristy i dost akvaristů, tak si jej mohli koupit již v Hradci Králové na akvarijní výstavě. Cena časopisu jako celku je 99,- Kč, dodám, že časopis je dělen čistě akvaristickou část, mořskou, zahradní jezírka a krevetky, raci a další bezobratlí. Zatím zkušebně šestnáctistránková teraristická příloha je čistě česká, od autotorů které není nijak moc nutné představovat.Tak tedy:
Michal Berec: Fryna dvoupruhá,
Lubomír Klátil: Diplodactylus galeatus
Ondřej Hes: Návštěva Malajsie
Martin Šandera: Skokan hnědý a ještěrka živorodá
René Demis: Chováme strašilky
Michal Berec: Pohlavní rozdíly u podzemních scinků

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru