Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vousatka

Ahoj chtěla bych si pořídit agamu vousatou a mám k chovu několik dotazů:
1) Může agama žít sama, nebude trpět? Případně je samota vhodná víc pro samce, samice nebo je to jedno?
2) Zajímalo by mě, jak je to s pískem. Předpokládám, že bude nutné ho jednou za čas vyměnit. Je nutné ho vyhodit a dát tam nový nebo je možné ho proprat (nebo jinak vyčistit) a pak použít znovu?
3) Do terka plánuji dát lineární zářivku bez UV, nějakou teplou barvu kvůli dostatečnému osvětlení a kompaktní zářivku s UVB, ale bude nutné tam dát nějaký výhřevný zdroj. Terárium má rozměry 950x500x400mm (dxšxv). Bude lepší tam dát obyčejnou žárovku, výhřevný kámen nebo kombinaci obojího? Případně jakou watáž kamene byste doporučili?
4) Ráda bych si zařídil chov blaptica dubia. Mám staré akvárium 45x25x25 cm, mohla bych je chovat v tom? Nebudou mi švábi utíkat po silikonu v rohu? Kolik švábů bych měla koupit pro začátek? Plánuji je chovat v dílně, takže bude nutné jim přitápět. Bude pro tento účel vyhovovat topný kabel? Jaký výkon by byl nejlepší?

Je to hodně otázek, ale radši se zeptám, než bych udělala něco špatně.
Děkuji za odpovědi

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem měla třiřtvrtě roku samotnou samičku a už bych to neudělala. Kupovala jsem si mládě od chova… poslední
Martina J. 04.01.2010 19:04
Martina J.

Já jsem měla třiřtvrtě roku samotnou samičku a už bych to neudělala. Kupovala jsem si mládě od chovatele, který neuměl určit pohlaví a já nechtěla riskovat páreček. Se samotnou ještěřicí byla nuda, teď už dva měsíce bydlí se stejně starou spolubydlící a je mnohem živější. Začala lovit mnohem dravěji, přes den na sebe reagují, spí spolu a sem tam si imponují. Terárko je zkrátka mnohem pěknější na pohled. Akorát jsme se neuvědomili, že ta naše agama je fakt prcek línej, co toho moc nezbaštil. S tou novou stoupla spotřeba hmyzu ne dvojnásobně, ale nejméně trojnásobně :-) Už delší dobu tudíž překonáváme krizi s živým krmením, protože naše pozvolna se množící kolonie byla vyjedena až na asi 40 dospělců. Blaptica dubie jsou vážně hodně v pohodě. Chovám je v teplém koutě u radiátoru,nově jsem je byla nucena přesunout do mírně chladnější místnosti a tak jsem investovala 250,- do maličkého 15W kabelu, který mi zahřívá dvě kolonie o celkovém objemu asi 500 kousků na 28-30 stupňů. Nechci to tu propagovat, kabel zkoušíme asi třetím týdnem a zatím žádný úhyn a mnohem rychlejší růst, množení se zdá zhruby stejné, možní trošku větší.Chovám je ve dvou plastových kyblících od Primalexu - ty hranaté, asi největší co se vyrábí. Víko nemáme, proložky do vajec končí asi 10cm pod okrajem a nemáme zaznamenaný zatím žádný únik. Co jsem pozorovala, samci pouze plachtí-takový třepatavý pomalý pád, směr vzhůru zřejmě nezvládají. Jinak jsou to skvělé kontejnery na zbytky z kuchyně - jadřince, zbytky brambor, těstovin, párkrát jim tam ségra hodila celou školní svačinu a nějaký ten krajíc s máslem a se šunkou či sýrem tam zmizel beze stop :-)K tomu ale dávám i normální potravu...tvrdé pečivo, granule pro psy, mrkev...co je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...