Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hemidactylus triedrus

Zdravim vsechny,
mam na vas, sve da-li-Buh-budouci kolegy, nekolik dotazu, ktere mi snad prinesou klidnejsi spani...
V teraristice jsem naprosty zacatecnik (pokud nepocitame pakobylky :o) ). Chystam se poridit si chovnou skupinu (1,2) gekona Hemidactylus triedrus, tedy jsem si vybral druh, pro ktery se info shani horko tezko, nicmene pro zacatecnika pry neni nevhodny. Chystam terarko rozmeru cca 100(d)x70(h)x70(v) (material na terarko OSB 15mm, vylozeno polystyrenem tvarovanym do umele skaly) - a tady vznikaji me problemy - zvoleny druh by mel mit pres den 28-30 stupnu Celsia, v noci neco pres 20 (teplota blizka pokojove) chtel bych tedy znat vas nazor na idealni typ osvetleni+vytapeni, ktere mym budoucim chovancum zajisti prijemny zivot, tedy jaky typ zarovek poridit, jestli je nutne mit topnou desku (konstrukce terarie bude umoznovat dodat ji kdykoliv) atd... A vubec, uvital bych vsechny rady ktere se tohoto druhu mohou tykat, jelikoz jak uz jsem napsal vyse, sehnat relevantni info k Hemidactylus triedrus je jak rikam porod...
Diky moc

loading...
Předmět Autor Datum
Chov tohoto gekona se nebude nikterak specialne lisit od chovu jinych gekonu. Terarium je dle meho n…
Redsnake 09.02.2010 13:08
Redsnake
Dik za odpoved, no ja to terarko delam tak velky z duvodu budouci moznosti doplneni o nejakou tu sam…
Qikki 09.02.2010 13:50
Qikki
Netusim jak je to se skupinovym chovem techto gekonu, ale nemeli by snad byt vuci sobe agresivni. V…
Redsnake 09.02.2010 13:55
Redsnake
No me ten stres z velikosti napadl po precteni for o jinych druzich plazu, napr. ze nejakemu hadovi…
Qikki 09.02.2010 14:09
Qikki
Ono to male terarium, nevim. Male terarium je pouze vyhoda napr u mladat, kdy je zajisten lepsi pris…
Redsnake 09.02.2010 14:13
Redsnake
Triedráky chovám v páru v terárku asi 40x40x40 cm.Tvoje terárko je zbytečně velké.Topím žárovkou 15…
Martin1 09.02.2010 15:52
Martin1
Potvrzuji. Můj chodí do jednoho rohu (nejvzdálenějšího od hl.úkrytu). Na stěnu vůbec. Se samicemi mi…
SnowFox 04.12.2012 23:06
SnowFox
Moje zkušenost praví, že u těchto gekonů je to kus od kusu, měl jsem pár, kde samec lezl zásadně po… poslední
Hroznak 05.12.2012 09:14
Hroznak

Chov tohoto gekona se nebude nikterak specialne lisit od chovu jinych gekonu.
Terarium je dle meho nazoru az prehnane velke. Zadni stena bude casto znecistovana vykaly, bude slozite ji cistit.
Svetlo a teplo obstara naprosto v pohode klasicka zarovka, Wattaz je potreba vychytat, je tam vliv okolnich teplot, velikosti teraria atp, tezko odpovede.
Topna deska je zbytecnost.
Dalsi otazky?

Dik za odpoved, no ja to terarko delam tak velky z duvodu budouci moznosti doplneni o nejakou tu samicku... myslis ze je ta velikost bude stresovat? A co se tyce cisteni od vykalu, tak jsem na vsemoznych strankach cetl, ze gekoni vylucuji na jednom miste, trochu vice vlhcenem... A jeste k tem zarovkam, myslel jsem spis pouziti UVA, UVB apod., ale to si asi muzu zjistit u pana Googla... i kdyz bych to mozna rad slysel od nekoho zkuseneho a konkretne. Diky

Netusim jak je to se skupinovym chovem techto gekonu, ale nemeli by snad byt vuci sobe agresivni. V pripade vice samic. Velikost je rozhodne stresovat nebude,kdyz jsou ve svem prirozenem prostredi, myslis, ze jsou vystresovani, ze si muzou zabehnout tamhle na barak k sousedum nebo na opacnej konec jejich prirozeny lokality vyskytu? :)
O vylucovani na jednom miste docela pochybuju, uvidis sam:)
UV zarivky nepotrebuji, tak jako vetsina gekonu.

No me ten stres z velikosti napadl po precteni for o jinych druzich plazu, napr. ze nejakemu hadovi se vic libi v mensim terarku apod. Se samickama by pry po seznameni se nemel byt problem, 2 samecky zkouset nebudu, zas tak bez informaci nejsem :o) A ve vylucovani na jednom miste presto budu dal v skrytu duse doufat.

Ono to male terarium, nevim. Male terarium je pouze vyhoda napr u mladat, kdy je zajisten lepsi pristup k potrave, nemusi cvrcka nahanet po obrovskem terariu, popr se s cvrckem cely den ani nepotkat. V tomhle je lepsi male terarium. Jinak spravne zarizene a upravene terarium (dostatek ukrytu) nemuze stresovat plaza ani pri sve extremni velikosti. Jednoduse receno, prostor nemuze stresovat, stresuji maximalne vzdy zivotni podminky, ktere se snazime vytvorit.
Snad je to srozumitelne...
Btw. gekoni nejsou kocky, ci kralici aby se vyprazdnovali na jedno misto, obavam se, ze Tvoje doufani je liche.Ale treba se pletu.Uvidis sam

Potvrzuji. Můj chodí do jednoho rohu (nejvzdálenějšího od hl.úkrytu). Na stěnu vůbec. Se samicemi mi právě říkal kolega že jsou lepší dvě. má to ozkoušené od druhého dlouholetého chovatele. Jednu samici by totiž mohl velmi sexuálně unavit a vyčerpat. Navíc, monogamie je tak ošklivá věc :-D Já mám žárovku Exoterra sun glo Neodymium daylight 15W na terárko 80*35*40. má tak více tepelných pásem a může se dle libosti schovat tam kde je mu teplota příjemná. Sháním však terárko 60*40*60.
já mám dvě základní otázky kdy jedni tvrdí to a druzí opak. a to jestli je noční či denní. (po vyzkoumání je noční, ale ve dne si taky vyjde na procházku za slunkem) a druhou je jestli spíše leze po zemi či stromech, skalách a termitištích. No jelikož slýchám obě verze a můj se snaží spíše lézt po zemi("břichem dolů" místo po stěně, tak bych chtěl znát i vaše názory.
Jo a ještě, podle vás tedy jednu nebo dvě samičky? :-) díky

Moje zkušenost praví, že u těchto gekonů je to kus od kusu, měl jsem pár, kde samec lezl zásadně po stěnách a větvích, zatímco samice běhala po zemi jako eublík, a vyšplhala maximálně za lepším soustem.
Zřejmě i proto se mi nikdy nezdařil odchov, a po asi roce soužití oba dva v rozptylu asi 14dní uhynuli.
To se mi nepodařilo nikdy objasnit, i když mě to dost dlouho trápilo.
Už je to pár let, kdyby se mi je podařilo sehnat, tak do nich jdu znova, jsou super, ikdyž nejsou vidět tolik jako třeba ulikkáči.

PS: Ti mí se vyměšovali zásadně do kolejniček, nikdy jsem nikde jinde trus nenašel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...