Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hledám správného ještěra do akvaterária / dotazy k Anolis carolinensis

Prosím všechny,kteří se v teraristice vyznáte o radu - nevím, které zvíře by takovéto podmínky mohlo splňovat a nechci to zkoušet pokus-omyl. Jsou to možná nevhodné dotazy, ale snad mě neukamenujete :-)
Nevím, jaké zvíře si pořídit, mám (resp. budu vyrábět) poněkud atypické akvaterárium. Ideálem je malý ještěr (do 30 cm), který není schopný lovit rybky a krevetky, žije jen ve větvích, nepotřebuje příliš teplo a nedokáže lozit po omítnuté zdi. Takový ale asi neexistuje, proto musím upravovat své současné podmínky.

Mám polici, na které je akvárium (š80,v30, hl 20 cm) - asi 60 litrů vody, ve kterém plave spousta krevetek, občas menší ryba. Nad tím mám prostor, kde bych rád měl terárium - zavěšené tak, aby ještěrka mohla do vody, ale většinu času by trávila nad vodou, ve větvých, kde by byla i žárovka (dle potřeby klidně UVB atd), miska na vodu a vše potřebné. V jedné starší knize jsem se dočetl, že lze udělat terárium na způsob stromu - dole je velký květináč, ze kterého zvíře nevyleze a z něj vyrůstají větve vytvářející potřebný životní prostor. Terárium díky tomu není nijak oddělené sklem apod. Bohužel literatura neuvádí, co zde lze chovat. Napadá Vás něco? U mě by to bylo vlastně nalepené na stěně - pokud by byl schopen lozit po omítce, mohl by volně utíkat - což bych nechtěl.

Druhou možností je udělat nad akvárko terárium - propojené s akváriem. Při rozměrech 80 x 60 (40)x 20 cm by to mělo bohatě stačit triu anolisu rudokrkých (podle toho, co jsem četl jsou asi nejvhodnější). Souhlasíte? Souš by měli ve větvích (na osvětlení pro akvárium). Údajně, pokud z akvária povede několik větví ode dna až nad hladinu, neměli by se utopit. Nevíte, jaký je jejich vztah k rybičkám?
Rád bych se také zeptal na krmení - uvádí se, že nejlepší jsou cvrčci - lze krmit i něčím jiným? Nejsem si totiž jist, že je smysluplné pro 2 či 3 ks zřizovat chov a ve zverimexech v okolí cvrčky mívají jen občas. Prosím, poraďte.
[mod]Změna předmětu, původně: Hledám správného ještěra do akvaterária / dotazy k anolis carolinensis (VH)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, soudě podle dotazu budete Petr V., který mi před dvěma dny napsal na e-mail hodně podobný…
navay 22.02.2010 22:42
navay
Dobrý den, děkuji za odpověď. Ano, jsem to já, odpověď jsem našel. Větve ode dna až nahoru nejsou pr…
Akvarista Petr 22.02.2010 23:28
Akvarista Petr
Dobrý den, kdyby se chtěl do rad vložit ještě někdo, budu moc rád. Hledám ještěra, kterému by vyhovo…
Akvarista Petr 25.02.2010 07:59
Akvarista Petr
Ahojky my takhle chovali agamu vodni. Nikdy nam neulovila zadnou rybu (pavi oka ...). moc rada travi… poslední
Deny85 04.11.2013 15:57
Deny85

Zdravím,

soudě podle dotazu budete Petr V., který mi před dvěma dny napsal na e-mail hodně podobný dotaz, takže odpovím tady.
Obávám se, že ani jedna z těch možností není podle Vašich kritérií splnitelná jakýmkoliv ještěrem. Vždycky je tam alespoň jeden problém.

Většina druhů anolisů (vyjma skupiny "vodních") nebude z pádu do vody moc nadšená a začne po pádu do ní spíš panikařit. Dost možná si pak nějaké větvičky (která by musela být ponořená ve vodě, nestačilo by jen nad hladinou) vůbec nevšimne. Navíc při pobytu ve vodě ztratí (zaleží jak dlouho by se tam máchali) jejich packy adhezivní schopnosti a jen za pomocí poměrně slabých drápků se tam taky nemusí vyšplhat zpět. Záleží jak by to bylo udělané. Těch příležitostí na vylezení by muselo být více a hlavně u stěn, aby na ně ve vodě, když budou plavat podél stěny, "narazili".
Další problém je krmení, jak sám uvádíte. Cvrčci a všechno skákavé nebo létavé by časem napadalo do vody. Leda cvrčkům vždycky utrhat zadní nohy a dát je do nějaké nádoby přístupné z těch větví - ale to je sakra dost pracné. Dá se krmit moučnými červy, asi by na nich vydrželi dost dlouho, ale tohle já neuznávám.
Obecně by ti anolisové rudokrcí šli podle té Vaší druhé možnosti, ale bylo by to dost pracné s tím krmením, mě by se do toho nechtělo. Po rybách nepojedou. Samozřejmě problém bude s kladením vajíček, pokud tam nebude alespoň nějaký květináč nebo jiný "odkládací" prostor.

Co takhle zkusit tam dát raději nějaké běžné pakobylky nebo strašilky na nějaký ostružiník?

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ano, jsem to já, odpověď jsem našel. Větve ode dna až nahoru nejsou problém, rozhodně by se nejednalo jen o něco těsně u hladiny. Krmit jde podle Pogony z terarka.net cvrčkama v hlubší nádobce (něco jak je na prášek do pračky). Menší souš (asi 10 x 60 cm) by šlo vybudovat na světle pro akvárko - to by mohlo na případná vajíčka stačit. Možná může vadit, že by se vajíčka ohřívala.
Rád bych se také zeptal na vlhkost - jeden terarista mi psal, že bude nad akvárkem moc vlhko - je to možné? Přece mám rosit atd., jsem zmaten.
Dále prosím, mohl by jste uvést, kteří ještěři jsou "vodní" a co to znamená? Akvaticky pokud vím, žádný nežije. Jinak, pokud by jste měl nápad na jiného ještěra, než anolise, nevadí.
Co jsem asi před půl rokem konzultoval v Plzeňské ZOO, tak mi anolise (žel - zapomněl jsem jakého - asi rytířského) doporučovali, že má vodu rád, čile plave atd. Myslel jsem na něco takového.
Kdyby Vás (případně i jiné) něco vhodného k chovu napadlo, prosím, napište mi. Nechci zvíře trápit, ale chci, ať mi dělá radost - na suchu i ve vodě.

Děkuji (kdyby jste preferoval konzultaci po telefonu, rád vám zavolám)

Dobrý den, kdyby se chtěl do rad vložit ještě někdo, budu moc rád. Hledám ještěra, kterému by vyhovovalo paludárium (akvarijní část š80 v30 hl20 (50 l.) a terarijní (zatím v plánu) š 80 v 30 - 60 hl 20. V akváriu teplota vody kolísá, dle teploty v místnosti - chovám v ní krevetky, v teráriu vše dle potřeby ještěrky. Souš (50 x 15 cm) může být na krytu světla do akvária. Prosím raďte, kterému zvířeti by se u mě mohlo líbít. (nechci žáby a hady)
Díky moc. Petr

Ahojky my takhle chovali agamu vodni. Nikdy nam neulovila zadnou rybu (pavi oka ...). moc rada travila vetsinu dne nalozena ve vode a hlavne plavala a na noc vylezla na sous nahrat se a zalehnout. krmili jsme cvrckama. dostavala je po jednom aby neskakali do vody, ale kdyz nejaky skocil tak ho bez problemu ulovila. davali jsme je po jednom spis pro nas klid ze nam nekde nezacne neco cvrkat :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru