Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chameleon - snůška bez oplodnění

Dobrý den,
mám dotaz ohledně snůšky. Naší samici bude za měsíc půl roku, tak chci být připravená na všechno.
V případě, že ztmavne a začne hrabat ďůlky na zemi, znamená, že chce klást vajíčka. Mám jí připravit jak jsem se dočetla nějakou velkou sklenici s navlhčenou rašelinou přímo do terárka, nebo mám v terárku udělat z rašeliny kopec, který navhlčím a kde by je nakladla? Nemůžu jí nikam přenášet, protože se vůbec nenechá. Máme jí od měsíčního špunta, ale ještě si na nás nezvykla. Když jí dávám do tera cvrky nebo rosím, tak pokud se neschovává, pořád mě sleduje a když k ní dám prst, tak syčí, nafukuje se a kouše, takže nevím, co s ní. Doufám, že se to časem zlepší. Jinak jsem právě četla, že před kladením má velkou chuť k jídlu no a ta naše posledni dobou hrozně žere a roste před očima, tak jestli to není první známka, že bude chtít klást.
Prosím tedy o info, jak mám udělat vhodné prostředí pro nakladení neoplodněných vajíček, popř. jak jí máme alesoň trochu ochočit.
díky
[mod]Změna předmětu, původně: Chamice - snůška bez oplodnění (Melda)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vykladení řeším stylem, když začne rejt v teru, putuje do kýble plnýho rašeliny s pískem (1-2:1)Navl…
charloschuanche 11.03.2010 18:12
charloschuanche
Děkuji. A to ten kyblík necháte někde přes noc na zemi bez externího zdroje tepla, světla? oni kladn…
katka.stran 14.03.2010 19:34
katka.stran
No kýbl nechávám bez zdroje tepla. Na úpravu teploty pro kladení používám jen toto: není- li rašelin…
charloschuanche 14.03.2010 20:20
charloschuanche
takže ten kýbl vyhřejete jen horkou vodou? chápu to dobře? pak jí tam dám, přikreju kýbl něčím tmavý…
katka.stran 16.03.2010 12:26
katka.stran
No teplou vodu používám když mám rašelinu ze sklepa. V podstatě stačí pokojová teplota, ale je možný…
charloschuanche 16.03.2010 15:33
charloschuanche
jasně, díky za radu. A ještě jednu mám klasický substrát: Jungle Earth - podestýlka terarijní, ale p…
katka.stran 17.03.2010 20:37
katka.stran
Chameleoni na zem moc nechodí, jako substrát lze použít docela dost věcí. Asi nejlepší je jemější pí…
charloschuanche 03.04.2010 23:46
charloschuanche
JJ, díky, mám ten terarijní substrát a pod něj dávám písek, kvůli vlhkosti. Takže to mám v pořádku.…
katka.stran 05.04.2010 11:38
katka.stran
Neměním. Vybíram hovňouse a moč, případně trochu kolem nebo stáhnu trošku vršek a dosypu novej. Nech… poslední
charloschuanche 05.04.2010 20:21
charloschuanche

Vykladení řeším stylem, když začne rejt v teru, putuje do kýble plnýho rašeliny s pískem (1-2:1)Navlhčené tak že když se zmáčkne tvoří kompaktní hmotu ale neteče z toho voda. Nechám jen 10cm místa pod okrajem přehodím sklem a ručníkem a dám do klidu. Druhej den je vždy hotovo a samice sedí nahoře a čeká až ji vyzvednu. V půl roce je sice trochu brzo, moje samice začaly v 8-10měsících. Jestli je samice nenapářená, nevím, jestli změní barvu. Nesetkal jsem se stím.
Povaha chameleonů je individualní a mám agresora, kterej je schopnej moji ruku tolerovat v jen s žrádlem v kelímku. Krmím ho ručně 1 rok a pořád se vzteká když k němu jdu jinak. Jiní si na to zvykli a jsou v pohodě. Manipulaci stejně doporučuji se vyhnout jen na nejnutnější zákroky. Krmení z ruky nebo z kelímku drženého v ruce může být prostě dobrý stimul jak chamíka zklidnit ale nemusí to vyjít vždy.

Děkuji. A to ten kyblík necháte někde přes noc na zemi bez externího zdroje tepla, světla? oni kladnou jen večer? No ohledně povahy tořeším právě v případě čístění, nebo přemisťování do zmíněného kyblíku na kladení, že se vůbec nenechá. Zkusím to tedy tím krmením z kelímku, z pinzety ani ruky mi to nebere, bojí se. díky za info.

No kýbl nechávám bez zdroje tepla. Na úpravu teploty pro kladení používám jen toto: není- li rašelina dost vlhká(přez zimu ve sklepě ať to nemusím kutat) tak ji proleju třeba půl litrem horké vody a naplním kýbl. Těplota substrátu nechám kolem 26° a hodím tam samicu stejně to přz noc vychladne na cca 18-22 dle místa a toho jak topím v místnosti a vejce to přežijou v pořádku-pro vás trochu nepodstatné info) Samice je v kýblu do doby než vyklade, začínají mi hrabat hlínu hned a většinou snáší již večer a zahrabou ráno po přespání na snůšce nebo kladou až ráno a dopoledne zahrabou. Prvničce to může trvat déle.
Jestli rozhrabuje terárko a hledá místo na snesení, klidně ji natvrdo vytáhněte- uchopit zezadu za hlavou a zboku přez zadní končetiny. Opatrně jak vůči zvířeti tak pozor na kousnutí.

jasně, díky za radu. A ještě jednu mám klasický substrát: Jungle Earth - podestýlka terarijní, ale přijde mi, že když se koukám do zverimexu jak mají zařízené tarárko oni, mají podstatně menší kousky toho substrátu, až to kolikrát vypadá, že tam mají jen písek s hlínou. Co myslíte, že je jako podestýlka nejlepší? díky

Chameleoni na zem moc nechodí, jako substrát lze použít docela dost věcí. Asi nejlepší je jemější písek. Chameleoni ho občas pojídají na pročištění. Já používám rašelinu s pískem kvuli rostlinám, dobře se dá použít i terarijní substrát. Lignocel chameleony ucpává, osobně ho nedoporučuji. Jinak velké cocochips se dají použít klidně taky, ale jde jen o vzhled. Špatně se to udržuje čistý a cvrčci nebo jiný krmení co zdrhne se v tom dobře skováváj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru