Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhlá agrese

dobrý den
21 února přivezl přítel krajtu královskou,je to náš první had.Chovatel od kterého ji máme ji měl půl roku a vůbec ji prý nevyndaval z terárka a prý žrala pravidelně-měsíčně potkana. teď má 120 cm a je to asi samice.Dnes je to měsíc a půl co nežrala a nechce.Dále předchozí majitel říkal že se nedávno svlékala(ještě měla na sobě zbytky kůže když ji přivez) měla i jedno oko zakalené.Po pár dnech jsem si všimla že má to oko i jakoby promáčklé(foto), četla jsem že to může být nesvlečené oko,tak nevím jestli máme čekat nebo ji to nějak odstranit.
Asi po dvou dnech u nás ji přítel zkusil vyndat a byla naprosto v pohodě, klidná, žádný náznak agrese. Potom jsme ji vyndavali vícekrát a vždy to bylo ok.dokonce jsme zízkali dojem že si na nás zvykla..
Asi po týdnu jsme zkusili dát potkana, vipadalo to dobře ale nakonec ztoho nic nebylo jen na něj jakoby číhala v útočné pozici ale nedala si ho..po pár dnech jsme to skusili znovu ale nic..Jinak byla klidná, vše v pohodě...
Až tak před 3-4 dny se jí úplně zakalilo zbarvení a obě oči měla sytě šedé- to jsou prý příznaky svlékání ale není to divné když je po svleku?Také jsme si s přítelem všimli že je trošku poškrábaná asi od potkana..to jsem jí mázla framikoinem.
Ale před dvěma dny začala být jak vyměněná, stačí se přiblížit k terárku a už otvírá tlamu nebo syčí,dokonce i když je kolem terárka klid a i v místnosti nikdo není tak ji slyším syčet. Dnes se mi zdá že má barvu normální i oči trochu ztmavli.
Dnes je od rána ve střehu, neustále se zvedlou hlavou občas si zasičí nebo jen pootevře tlamu.
Prosím poraďte co by to mohlo znamenat,chci jí pomoct.dlouho ji nemáme ale takhle se nechovala
Ještě jsem chtěla vědět jak krajty vidí a slyší a jestli třeba nemám terárko přikrýt nějakým šátkem aby měla klid,nebo já už nevím. Myslím si i že u předchozího majitele neměla moc dobré podnínky,v teráriu neměla ani kládu na lezení a otírání,proto asi ty zbytky kůže..
Předem moc děkuji za odpovědi a názory

Předmět Autor Datum
Napsala jste toho hodně, ale nic o teráriu ve kterém ji chováte. Teplota, vlhkost, substrát....atd.…
luma 14.03.2010 15:36
luma
Také myslím že jde spíš o nachlazení než agresi.
Iceman 14.03.2010 15:42
Iceman
pokud má zakalené oči, tak se bude svlékat a proto je i agresivní. Nevidí váš a tak útočí. Každopádn…
efaefg 14.03.2010 15:47
efaefg
Tohle je první den u nás,jsou vidět zbytky staré kůže..Takže i přesto že se ani ne před měsícem svlé…
Stanislávka 14.03.2010 16:38
Stanislávka
No tak teplotu jsem neměřila. občas jí to rosím rozprašovačem ale dneska už jsem si toho přečetla ho…
Stanislávka 14.03.2010 15:49
Stanislávka
Doporučil bych Vám změřit teplotu v teráriu, měla by mít možnost vyhřátí až ke 35°C v chladnějším ko…
Iceman 14.03.2010 16:06
Iceman
Oční zřítelnice mi přijde divná, ale odtud nepramení problém. Spíše vidím ulepené, ucpané, okolí noz…
luma 14.03.2010 16:08
luma
python-regius Přečtěte si například tento článek a podle toho terarium upravte. Každopádně spíš než…
ioewfoi 14.03.2010 16:12
ioewfoi
No tak ja síce nemám dlho regiusa, ale pár dní po zakalení sa naskytol "problém", že had otváral úst…
Tino 14.03.2010 16:31
Tino
Stanislávko : Přesně jak už jste sama zjistila, malá vlhkost. Jen dodám, že nevidím žádný úkryt, dop…
luma 14.03.2010 16:43
luma
Děkuji. Teď už má alespoň napříč terárka větev,ale u předchozího majitele tam neměl nic..brzy bude m…
Stanislávka 14.03.2010 16:59
Stanislávka
100% úkryt do terária, nechat ji v klidu, bez manipulace a dalšího stresování alespoň do svleku. Ros…
walker 15.03.2010 14:00
walker
Tak je to paráda,včera se svlékla krásně v celku,oči má v pořádku i nozdry.Díky všem za rady. poslední
Stanislávka 18.03.2010 09:53
Stanislávka

Tohle je první den u nás,jsou vidět zbytky staré kůže..Takže i přesto že se ani ne před měsícem svlékala tak muže znovu? Myslela jsem že kůže na nose je ještě pozůstatek po tom svleku tak jsem tomu nepřikládala důraz..Jinak teď už je mi jasné že nemá dostatečnou vlhkost..děkuji všem.[http://img291.imageshack.us/img291/5224/dscf0937n. jpg][http://img718.imageshack.us/img718/2820/dscf0947p. jpg]

No tak teplotu jsem neměřila. občas jí to rosím rozprašovačem ale dneska už jsem si toho přečetla hodně a myslím že potřebuje vyměnit podestýlku má ji úplně suchou.kokosový substrát mám už koupený ale musím počkat na přítele až se zítra vrátí a hned to vyměníme,ale taky nevím jak sní teď budem manipulovat když se tak chová...
foto oka[http://img715.imageshack.us/img715/3225/dscf1248.j pg]

Doporučil bych Vám změřit teplotu v teráriu, měla by mít možnost vyhřátí až ke 35°C v chladnějším koutě 23°C. Domnívám se že půjde spíš o nachlazení, které Vy považujete za agresi. Měla byste jí nechat v klidu svléknout, s tím že rosit spíše přímo hada. To oko bych řešil až po tomto svleku.

No tak ja síce nemám dlho regiusa, ale pár dní po zakalení sa naskytol "problém", že had otváral ústa, mal zrejme menšie potiaže s dýchaním, a noc pred zvlekom mal tiež také zamačknuté oči. Po svleku sa všetky tie príznaky stratili a had je úplne v poriadku. A takisto mal na jednej nosnej dierke zrejme suchšiu kožu alebo neviem čo, po zvleku to zmizlo.

100% úkryt do terária, nechat ji v klidu, bez manipulace a dalšího stresování alespoň do svleku. Rosit rozumně, aby substrát nebyl prašný, ale taky aby z něj nebylo bahno. Dobrý je přidat do úkrytu vlhký rašeliník. Pokud se had nesvlíkne v kuse, dát do krabice s namočenými ručníky a pak pečlivě odstranit všechny nesvlečené kousky. Teploty v terárku jste si už asi našli, při respiračních potížích teploty udržovat vyšší, např. 27-28 v nejchladnějším místě. Do svleku se nepokoušejte krmit. Oko vypadá divně, ale to řešte až potom. Pokud vše proběhne jak má, had bude po svleku, nebude mít výtok z tlamy a nozder, nebude sípat, mít stále pootevřenou tlamu apod., tak zkuste nakrmit. Doporučuju dát hada do krabice někam do tmy a přidat myš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru