Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elaphe guttata - zbytnění nad ocasem

Dobrý den,

mám čtyřletou samici užovky červené - jako mazlíka (chována samstatně v teráriu). Mám ji od tří týdnů, nezimuji ji. Potravu přijímá i vyměšuje bez problémů. Dostává 1x týdně menší mastomyš. Svléká se bez problémů. Byla chována na lignocelu, nyní jí mám asi 2 týdny ve směsi hrabanky a rašeliny. Nad ocasem začala asi před dvěma měsíci "tloustnout"(viz přiložená fotografie). Ze začátku jsem tomu nepřikládala váhu, protože jsem naprostý laik a říkala jsem si, že jen začíná tloustnout. Nyní je ale zbytnění již velmi patrné. Může jít o neoplozená vejce? Mám čekat, zda vejce naklade? Nebo se jedná o zcela něco jiného?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, zkuste prosím přiložit fotku celkové kondice hada. Píšete o neoplozeném vejci, ale byla…
kocour 25.03.2010 09:27
kocour
Dobrý den, na pohmat je to měkké, nejspíše pro hada nepříjemné, při doteku had reaguje ucuknutím. P…
hana78 25.03.2010 10:15
hana78
Dobrý den, pokud bez problémů přijímá potravu a zase vyměšuje, tak si myslím, že se jedná o tukové…
kocour 25.03.2010 11:25
kocour
tukove boule se tvori spis mensi a hlavne primo pod kuzi (i kdyz pravda - byvaji hodne v zadni treti… poslední
JaBula 25.03.2010 13:41
JaBula

Dobrý den,

pokud bez problémů přijímá potravu a zase vyměšuje, tak si myslím, že se jedná o tukové boule. Jinými slovy ji moc krmíte a bylo by vhodné snížit dávku. Krmit raději 1x za 2 týdny. Klidně můžete občas vložit i delší dietu. Hadovi to určitě prospěje. Bohužel se obávám, že se těch boulek už nezbaví.

To je můj názor, pokud by jste měla obavy ohledně užovky, případně nefungovalo vyměšování, tak doporučuji navštívit s hadem osobně nějakého zkušenějšího chovatele nebo veterináře.

m.

tukove boule se tvori spis mensi a hlavne primo pod kuzi (i kdyz pravda - byvaji hodne v zadni tretine tela). Tohle mi prijde mnohem vice jako nejaky vetsi utvar v telni dutine (pripadne ve streve). Jestli je to pod kuzi nebo uvnitr v tele by melo byt poznat pri pohmatu, s velkou davkou opatrnosti a zkusenosti by se dalo zjistit i jestli je to "pohyblive" nebo pevne "vrostle". V tomhle pripade bych asi hlavne hlidala trus a jeho odkladani a pokud by byl problem, pripadne krev v trusu, pak viz

doporučuji navštívit s hadem osobně nějakého zkušenějšího chovatele nebo veterináře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru