Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měření kompaktních zářivek Repti-Glo 10.0

Dobrý den,
v poslední době čím dál více chovatelů popisuje problémy s kompakty Repti-Glo 10.0, konkrétně přivírání očí svěřenců, opuchy očí, apatie zvířat.
Tento problém nasvědčuje příliš vysokému UV indexu, které některé kusy těchto lamp emitují a byl v minulosti prokázán i u jiných značek, především kompaktních zářivek.
Před několika dny mi byl zaslán od kolegy jeden kus Repti-Glo 10.0 26W, který tyto problémy prokazatelně způsoboval v teráriu s agamou vousatou. Vlastním radiometrem Solarmeter 6.5 UVI jsem provedl orientační měření a problémy s UV indexem se potvrdily. U lampy jsem naměřil skutečně alarmující hodnoty biologicky aktivního UV záření.
Vzhledem k této skutečnosti bych chtěl poprosit všechny chovatele, kteří by mohli poskytnout vzorky na testování a pomoci tak nejen svým chovancům, aby mi zaslali lampy pro další měření – lampy budou zaslány Frances Baines (www.uvguide.co.uk) do Anglie, která tyto kompakty bude měřit profesionálním spektrometrem, aby tak bylo měření průkaznější a také aby se předešlo případným spekulacím o podjatosti (já sám jsem prodejcem světelných zdrojů).
Veškeré lampy budou na požádání po provedení testů vráceny majitelům na moje vlastní náklady – pokud by se sešlo hodně lidí – hodně lamp, předal bych pak lampy zpět na některých terarijních burzách v ČR (Praha, Brno, Hradec Kralové).
Ke každé lampě je nezbytně nutné uvést alespoň přibližné datum zakoupení (velmi důležité, je totiž pravděpodobné, že každých pár měsíců jsou série kompaktů vyráběny v jiných továrnách) a doba svícení (v hodinách). Popřípadě uvést, zda se u zvířat projevily po dobu jejich používání nějaké komplikace.
Všem chovatelům, kteří tímto chtějí pomoci dobré věci předem děkuji.
Více informací včetně mojí adresy na uvedeném e-mailu.
Michael Čapek
michaelcapek@reptile.cz

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem měl Reptiglo 5.0 13W u testudo hermanni, ještě když jsem je měl v malé mterárku (teď jsou mo… poslední
M. Laník 02.06.2013 18:21
M. Laník

Já jsem měl Reptiglo 5.0 13W u testudo hermanni, ještě když jsem je měl v malé mterárku (teď jsou momentálně venku, ale asi už 2 - 3 měsíce mají nový, velký želví stůl, kde je Osram Ultra-Vitalux 300W. JInak s tou reptiglo neměly problémy (možná jsem narazil na dobrý kus). Na testování ji bohužel odeslat nemohu, protože je rozbitá a nesvítí... Jinak na fórech dost lidí píše, že jejich želva má problémy s očima, jenže to je ošemetné a příčin může být spousta, takže mě nenapadlo, že by to mohlo být právě touto lampou, pokud ji mají a ani jsem se na to neptal... Já u želv problémy s očima nemám a je to možná tím, že u želv nemám kompaktní lampy, ale používám výbojky, krom vyjímky u ž. zelenavých, ale to měly asi jen půl roku. Každopádně děkuji za informaci a pokud se to potvrdí, brutálně jim polesne prodejnost...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru