Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želvy - vejce ponechané do další snůšky

Minulý rok jsem měla dvě těhotné samice t.s.elegans, ale bohužel jsem to nevěděla (samec s nimi byl jen minimálně) a vejce jsem našla nakladené ve vodě za kameny (želvy k nim nemohly, proto je nechaly na pokoji). Jedné želvě zůstalo ještě nejméně jedno vejce nevykladené, tak dostala oxotocin. Vejce jsem sice ve vodě nenašla, ale nahmátnutelné také nebylo. Myslela jsem, že jej asi vykladla a snědla. Další dávky oxitocinu se mi dávat nechtělo. Dnes - dělá to s přesností na den rok, co udělala snůšku do vody, jsem ráno našla opět zbytky vejcete. Muselo být její, protože jiná dospělá samice v akvárku není a se samcem nebyla nejméně rok, takže se domnívám že je z té staré snůšky. Proč si takto želvy jedno dvě vejce ponechávají do další snůšky netuším. Zajímalo by mě, zda se s tím také někdo setkal, třeba i u jíných želv než u elegansek.

Druhá samice, která byla se samcem celé léto, má zase vejce. Jsem zvědavá, zda také bude klást na den přesně jako minule - bylo by to tento čtvrtek:)

Předmět Autor Datum
ahojky no oni to prostě dělají jedna moje samice ta nejstarší klade ještě napřezrok na jaře jedno ve… poslední
bubikata 29.03.2010 17:02
bubikata

ahojky no oni to prostě dělají jedna moje samice ta nejstarší klade ještě napřezrok na jaře jedno vejce. Prostě asi mají zafixováno že musí je zadržet aby se udržela populace. Nevím u jiných želv, že by se to dělo spíše a více méně u elegancek nejvíce. Jinak držím palec u té druhé samice :) Snad budou mladý my to očekáváme na začátku dubna hrubým odhadem:) Chovu zdar....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru