Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krmení škorpióna

Dobrý den, mám dotaz co se týče krmení škorpiona. Z dosavadni zkušenosti ( Italikus ), krmím škorpiona dvakrát do měsíce dvouma středníma cvrčkama.A škorpion je sežere tak v průběhu až tří dní.A v březnu jsem si pořídil ještě Veleštíra Trnitýho a bylo mi řečeno, že sežere i holátko..........dotaz zní: Sežere ho veleštír včas než chcípne, nebo ho sežere i mrtvé, nebo před krmením holátkem mám vynechat jeden ciklus.U veleštíra jsem začal krmit jednou týdně dva cvrčky a také je nijak rychle nezlikviduje.
Jak probíhá krmení u Vás?

Předmět Autor Datum
Předně nevim proč, ale termín "škorpion" je dost divnej. Dále české jméno veleštír atd nikomu nic ne…
Nery 03.04.2010 20:52
Nery
Aha...díky za radu.Jinak veleštír Trnitý je Heterometrus Spinifer.A vemu te za slovo a zkusím je oba…
Mirek z Vršovic 03.04.2010 21:00
Mirek z Vršovic
Myslim ze si neryho aj tak celkom nepochopil.Budes ho sice krmit menej, ale stale to je pravidelne k…
danio007 03.04.2010 23:43
danio007
Jo jo, pochopil.Taky na ně občas zapomenu a pravidelnost krmení také není úplně pravidelná.U toho ma…
Mirek z Vršovic 04.04.2010 01:06
Mirek z Vršovic
Když jsem mněl nějakej ten pátek zpátky štíry tak mi lovili okamžitě ne během několika dnů :-). Čím…
Cheert 04.04.2010 08:27
Cheert
Asi tak:-) fakt u mna maju niekedy aj mesiac a pol post...A cvrcek vydrzi tak 5sekund. Inak tych 20-…
danio007 04.04.2010 12:21
danio007
Stirum sem nikdy holatka nedaval a nikdy jim je davat nebudu ,je to zbytecne si myslim ,,na stira mo…
PT 04.04.2010 20:51
PT
Stojim si za tim že sklípkani,štíři a další skupiny s nepřeberným množstvím druhů nepotřebují české…
Nery 04.04.2010 21:15
Nery
Mno,, kdyz se ted tak zamyslim je to pravda ,, kdyby mel byt cesky nazev pro vetsiny druhu a pod. Za…
PT 04.04.2010 22:06
PT
Tak ho nechám asi 14 dní vyhladovět a pak mu hodím kobylku. Jsem moc zvědavej jak bude probíhat lov.…
Mirek z Vršovic 04.04.2010 23:49
Mirek z Vršovic
Čteš ty vůbec co se tu píše? ::) Nebo si tak natvrdlej. Dej mu svátek třeba měsíc i dýl ne 14 dnů či…
Cheert 04.04.2010 23:55
Cheert
A pořiď si nějakou pořádnou literaturu...Já sem se třebas dočetl že potkani se dožívaj tak tří let,…
Nery 05.04.2010 00:02
Nery
Jo jo pochopil jsem, že je mám teď nechat vyhládnout a to pořádně. Ale chtěl jsem ji měsíční půsty n…
Mirek z Vršovic 05.04.2010 00:22
Mirek z Vršovic
Skor by som nekrmil teraz napr cvrckami a v lete krmil o sto sest smykanym hmyzom, je ovela vyzivnej… poslední
danio007 05.04.2010 03:19
danio007

Předně nevim proč, ale termín "škorpion" je dost divnej. Dále české jméno veleštír atd nikomu nic neřekne - bych se musil natáhnout pro kovaříka a hledat to mezi těma jeho vejmyslama(tim myslim jen ty počešťovací snahy).

K dotazu : krmíš je zbytečně často, před holátkem mu nechej klidně měsíc klid, podle jak loví a jak je "tlustej".
Jináč štír neni člověk - tzn že nepotřebuje pravidelný krmení, je to pro něj dost nepřirozený. On se nažere a pak čeká často i dlouho než se mu naskytne další příležitost. Většina druhů je vyvynutá i na dlouhý přestávky mezi jednotlivými obdobími hojnosti.

Myslim ze si neryho aj tak celkom nepochopil.Budes ho sice krmit menej, ale stale to je pravidelne krmenie.Ja krmim napr pavuky, kym mam cvrcky aj kazdy druhy den, a jednoducho ked dojdu,maju kludme aj mesiac, mesiac a pol post.Zase dostanu nazrat, a zase postia....Im to neuskodi.Jediny vyznam takehoto prepchavania by som videl ak ich chces mat cim skor dospele...

Jo jo, pochopil.Taky na ně občas zapomenu a pravidelnost krmení také není úplně pravidelná.U toho malého Italikuse jsem už zjistil, že mu občasný půst a občasná nepravidelnost prospívá. Ale stejně i tak není jejich lov v žádném případě tak agresivní jako u pavouků.Jak jsem psal, někdy jim trvá lov i tři dny a tak mám strach, že když mu koupím holátko tak dřív chcípne než ho uloví.Ale zkusím ještě jim tu nepravidelnost krmení zlepšit a uvidim.Každopádně jsem rád, že to můžu s někým konzultovat.Taky jsem zjistil, že tomu Heterometrusu musím asi malinko přes den dotápět žárovkou.Protože při průměrné teplotě 20°C až 22°C byl neustále zalezlí. Chápu, že může být zalezlí i několik dní.Ale po dotápění se začal ukazovat a to častěji než již adaptovaný Italikus.

Stirum sem nikdy holatka nedaval a nikdy jim je davat nebudu ,je to zbytecne si myslim ,,na stira moc velke ale kdyz uz jim ho davat musis tak potom ho klidne nech mesic o hladu + po cvrccich nemusis nic cistit ale po holatku musis ty zbytky davat pryc,,aspon pro mne prace navic a je to nehygienicke muj nazor, nejlepsi by bylo spestrit stravu sarancaty,brouky, a pod. zaclo leto uz to vsude zacina behat,, :-D Ten Heterak si cvrka chytne hned,1 i 2 cvrccy na 1 tyden,, E:italicuse krmim jednim cvrckem velikosti tela stirka a staci mu to na jeden mesic.

Nery: Proc by nazev Velestir nemel nikomu nic rict ,zahrnuje druhy temer uplne podobne a bylo tam aji upresneni na Velestira trniteho takze to je odborny cesky nazev. Jsou to proste ceske nazvy sic z 90procent se pouziva latina ale myslim ze Vejmysl to neni,, :-(

Stojim si za tim že sklípkani,štíři a další skupiny s nepřeberným množstvím druhů nepotřebují české názvy. Přece nechceme aby to tu vypadalo jak v anglicky mluvících zemích...mnohdy vůbec neznají ani u běžnejch snadno rozpoznatelnejch druhů odborný názvy a název "babouk s bíle pruhovanejma nohama a červenym zadkem" je zcela normální...

I ke sklípkanům pánové vymyslili hafec českejch názvů, jedinej si k odbornýmu jménu nezařadim když ho na mě někdo vytasí - je to prostě jen zbytečná komplikace, VEJMYSL bez praktického využití...kdyby se to začalo masově používat,máme tu do pár tejdnů mnohonásobně víc kříženců.

Mno,, kdyz se ted tak zamyslim je to pravda ,, kdyby mel byt cesky nazev pro vetsiny druhu a pod. Zacal by v tom tezce neprehledny chaos, jak si ted saham do pameti tak jsem asi nikdy nepouzil nazvy jako stir tlustorepy,stir ojedinely, trebas i stir italsky,, :-D,,

Tak ho nechám asi 14 dní vyhladovět a pak mu hodím kobylku. Jsem moc zvědavej jak bude probíhat lov. To svícení přes den žárovkou mu fakt prospívá. Chvilku po rozsvícení vyleze a korzuje po terárku i několik hodin. Super.
Mám na Vás další dotaz: Dočetl jsem se, že štír v dospělosti žije cca rok dva.Je to pravda? To bych byl moooc nerad, protože toho H. Spinifera jsem si pořídil už dospělého a ten Italikus už je podle mně taky tak dva roky dospělí. To znamená, že za chvilku o ně příjdu?

Jo jo pochopil jsem, že je mám teď nechat vyhládnout a to pořádně. Ale chtěl jsem ji měsíční půsty nechat spíš na léto, když jsem víc pryč....jinak Vás teď poslechnu a nechám jim svátek. Ale jestli jsem vás dobře pochopil tak po tom delším půstu jim pak třeba zas budu dávat chvilku žrát jak jsem zvyklí a když jejich lovecká aktivita opadne tak zas delší půst a tak furt dokola a pokud možno nepravidelně jako v přírodě.
Jinak co se týče délky života dospělého štíra...to jsem je dočetl tady a bylo to přímo k H. spinifer tak proto.
A díky za trpělivost a rady.......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru