Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - nespěchám na něj moc?

Nazdárek.
Prosil bych o pár drobných rad k úspěšnému chovu, pročetl jsem si mnoho diskuzí na této stránce a vždy jste dobře poradili, proto bych rád, kdyby se našlo trochu času usměrnit i mě v mém chovatelském úsilí. Abych nastínil situaci: Leguána jsem pořídil asi před měsícem ve zverimexu (ale pečlivě jsem ho vybral, aby nebyl s nějakým "defektem"), a vybavil jsem mu terárko podle všech možných rad, jak nejlépe jsem mohl - substrát, osvětlení, atd. Snad jen časem mu pořídím větší terárko, ale zatím je to prťous (max 25 cm v těle), takže mu 80x50x50 cm stačí, je v něm očividně spokojený. Abych se dostal k té otázce - Ben se chová skvěle, je vitální, žere jak nezavřenej, sere na jedno místo (shodou okolností do misky na žrádlo - vyjí rukolu a nechá mi hnědej vzkaz že to bylo dobrý), spí, vyhřívá se, loupe se atd., což mě dovedlo k myšlence, že je dost vyspělý na určitou socializaci - a tady už si nejsem jistý, jestli na něj nejsem trochu hrr. Předpokládám, že mi Ben rád ukazuje, že je sám svým pánem, protože kdykoliv k němu přiblížím ruku (ať už mu podávám žrádlo, nebo jen uklízím terárko), místo toho, aby utíkal, bičuje mě ocasem. Občas ho chytím do ruky, což se mu vůbec nelíbí, vrtí se, syčí (proto to skoro nedělám), ale přesto, když ho následně pustím na sebe, bez problémů mi leze po ruce, po rameni a vydrží na mě libovolnou dobu (což je tak max. 15 minut, protože pak už to nebaví ani mě, natož Bena). Přesto krmení z ruky si vezme jen, pokud je v sevření mé dlaňe a strčím mu lístek pod nos, to si pošmákne, ale když mu stravu podávám aniž bych ho držel radši mě švihne a kouká na mě, aniž by jedl. Ale pravý důvod, který mě donutil sem napsat přišel dnes, při koupání. Podle další z chovatelských rad jsem plavajícímu legoušovi nabídl pomocnou ruku a on se mi odměnil ukázkovým kousancem do palce, až mi tekla krev. Tak si říkám, jestli ho už moc s tou socializací neotravuju, protože jinak je vzornej, lišák jeden, jenom mě rád ničí.
Omlouvám se za ty litanie, musel jsem to ze sebe dostat, ještě dva malé dotazy
- za prvé, přežral by se leguán sám od sebe tak, až by to ohrožovalo jeho zdraví ? (pokud by měl neustálý přísun potravy)
- za druhé, prosím poraďte nějaké osvědčené vitamíny a doplňky pro legouše v tak raném věku, mám jen nějaké v kapkách ze zverimexu a nevzbuzují ve mně moc důvěru.
Předem dík za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Oprava - max 15 cm v těle, celkově tak 40 cm
Los Pacos 22.04.2010 01:24
Los Pacos
Jo a od počátku používám Reptilin od firmy Sera a čistý vápník třikrát týdně,legové prospívají výbor…
Kája z Brna 22.04.2010 09:09
Kája z Brna
Super, dík za radu a povzbuzení, ten reptilin mám a dávám mu ho. Snad jen poslední otázka, kde bereš…
Los Pacos 22.04.2010 17:57
Los Pacos
Vápník kupuju na váhu v lékárně. poslední
Kája z Brna 23.04.2010 09:02
Kája z Brna

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru