Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva nádherná - líhnutí

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně líhnutí želv. Želva během minulého týdne (někdy v noci, takže nevím přesně kdy) nakladla do nádoby s pískem umítěné v akváriu několik vajec. Ty jsem nyní přemístil (celou nádobu) do menšího akvária s vodou, kde topítkem udržuju teplotu vody 30 st.C. Mám dotaz ohledně dalšího postupu. Vajece jsem objevil po opatrnem odhrabani pisku (3 vejce jsem objevil hned vedle sebe, dál jsem teda už radši nehrabal), ktery jsem vratil zpet. Vajicka jsou odhadem pres 10cm hluboko. Ted resim problem, mam je ponechat v teto hloubce a cekat, ze se zelvicky po vylihnuti prohrabou tek silnou vrstvou pisku nebo je opatrne odhrabat (a nechat jen treba 1cm pisku nad vajicky) případně i přemístit (vím, že otočit je v žádném případě nesmím) třeba do inkubátoru. Máte někdo praktické zkušenosti? Nechtěl bych něco pokazit, když najednou po mnoha letech došlo ke spontánímu páření... Předem děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Korytnačie vajíčka inkubujem na vermikulite zahrabané tak do polovice. Trachemyskám by mala stačiť t…
ado 02.05.2010 21:00
ado
Díky za radu. Jdu teda opatrně přesunout vajíčka... Teploměr mám zapíchnutý v písku s vajíčky, takže…
Miroslav Moser 04.05.2010 17:28
Miroslav Moser
Rad bych pridal dotaz:cim to ze se zelvy parili az ted?? Predpokladam ze jsou urcite uz delsi dobu p…
soul 04.05.2010 20:46
soul
Dospele uz jsou delsi dobu. Nevim proc doslo k teto zmene chovani. Nikdy jsem je ani nenechal zazimo…
Miroslav Moser 06.05.2010 17:48
Miroslav Moser
Zdar, želva co mi privezli z Prahy po padu z prvniho patra je jiz v poradku, dokonce nakladla 9 vaje…
VáclavM 11.06.2011 11:59
VáclavM
Zdravím, veľkosť vajec je priemerne 2,5-3cm, vo vode nevydržia, po krátkej dobe sa utopia. Neviem, k…
miro293 14.06.2011 08:13
miro293
Aby želva nádherná nakladla oplodněná vejce je nutné aby byla zimovaná? Pokud chovám nádherku celoro…
Clin 04.03.2012 11:19
Clin
Tohle se mi nikdy nestalo, chovám TSE už 20let a nikdy jsem nezimoval, samec sice páří, ale vejce by… poslední
lakatoš 04.03.2012 16:03
lakatoš

Díky za radu. Jdu teda opatrně přesunout vajíčka... Teploměr mám zapíchnutý v písku s vajíčky, takže se mi daří držet teplotu v okolí cca 29st.C. Doufám, že můj zásah vajíčka ve zdraví přežijí...

Dospele uz jsou delsi dobu. Nevim proc doslo k teto zmene chovani. Nikdy jsem je ani nenechal zazimovat. Loni na jare se chovali spise nesnasenlive a letos doslo k pareni (ktere jsme dokonce chvili pozorovali). Nicmene presny vek samce neznam, mozna teprve dospel (ale predpokladam spis, ze doslo k jine zmene, kterou jsem zatim neodhalil). Samce mam cca 5 let (uz byl starsi, odhadem ma urcite pres 10 let), samici je 16 let. Jinak vajicka jsem opatrne premistil podle rady. Bylo jich celkem 8. Snad se mi podari rozmnozovani (nastesti mam i dalsi prazdna akvarka pro mladata).

Zdar, želva co mi privezli z Prahy po padu z prvniho patra je jiz v poradku, dokonce nakladla 9 vajec, bohuzel prvni tri rozkousala ve vode, a zbylych 6 nakladla take do vody, pritom tam ma dostatecne velkou nadobu s piskem, zajima me, ja velka by mela byt vajicka Trachemysek, a jak dlouho jsou schopna vejce prezit ve vode. Byvala majitelka mi dodatecne rekla, ze zelva byla ve spolecnosti dvou samcu. Diky za odpoved.

Tohle se mi nikdy nestalo, chovám TSE už 20let a nikdy jsem nezimoval, samec sice páří, ale vejce byly vždy neoplodněné. Ted už je ani nepokouším inkubovat. U tohohle druhu je zimní spánek limitující faktor úspěšného odchovu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru