Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatický rozprašovač vody

Trochu oživím téma, přidám nějaké info pro inspiraci a i tedy jeden dotaz, protože všechno jsem nevyřešil.

Používám dva různé systémy pro řešení dodávání vody (a vlhka) chameleonům kobercovým.

První zařízení je vyrobeno pomocí mlhovače. Jak elegantně zabudovat mhlovač a hlavně dostatečně velký zásobník vody jsem nevymyslel. Mlhovač s kanystrem položený na teráriu se mi vůbec nelíbil. Vyřešil jsem to umístěním mlhovače přímo do klasického 3 l kanystru na vodu. Mlhu z kanystru odvádím pomocí 40mm plastových trubek určených pro odpad. Trubka je napojená přímo na hrdlo kanystru, které je na boku nahoře (kanystr leží na boku). Ve stropě kanystru je udělán otvor do kterého je přidělán 7 cm ventilátor na 12 V napájený klasickým adaptérem, co prodává třeba GM. Ten vhání vzduch do kanystru, který pak spolu s mlhou odchází potrubím až na strop terária. Výška je od země necelé dva metry a funguje to bez problémů. Myslím, že mlhu by to vytáhlo i případně výš. Pro lepší stabilitu není trubka napojená na kanystr 90-ti stupňové koleno,ale T-kus se záslepkou, takže se trubka opírá o zem a nevysí na kanystru. Na konci vývodu z mlhovače to ústí na jemně síťovanou střechu terária, což způsobuje vznik kapek, takže to kape na rostlinu pod tím. Sice poměrně málo, ale je to ještě jakž-takž dostatečné jako zdroj pití pro chameleona. Celé to funguje uspokojivě (vysloveně nadšení se nedostavilo). Pro druhy co pijí z misky a chtějí vysokou vlhkost, je to ok, ale jako zdroj pro rosu pijící druhy, to je dost na hraně a může záviset na konrétních podmínkách (teplota, typ mlhovače, délka trubky,...). Jinak systém funguje dobře, stačí na něj běžně sehnatelné digitální hodiny co spínají minimálně minutu. Problém to má ale při použití tvrdé vody. Vodní kámen se na mlhovači a stěnách kanystru vytváří kupodivu dost rychle.
Doporučení, pokud byste chtěli toto použít:
1)použijte mlhovač, ke kterému seženete náhradní mlhovací disk
2)kupte k mlhovači rovnou plovák co "drží mlhovač ve správné hloubce", protože výkon mlhovače ve větší hloubce je téměř nulový. Použitelný by byl jen 2cm rozsah hladin, což představuje velmi malou zásobu vody.
3)jemná síťka na vývodu mlhovače vytváří (pár) kapek vody, takže je vhodná, pokud chcete mlhovač nouzově použít i jako pití pro kapky pijící zvířata.



Druhý systém je postaven s použitím čerpadla z ostřikovačů. Čerpadlo se dá koupit na aukru za 99,- plus poštovné. Jako zdroj někdo koumá zapojení zdroje z PC, což představuje problém se spoustou drátků a některé zdroje nefungují bez zatížení 5V větve. Já jsem použil zdroj pro Xbox360, který se dá koupit na aukru. Lepší je koupit sinější verzi - ta dává na 12 V zhruba 16 A. Konektor pro zásuvku vypadá jako běžný počítačový, akorát tam něco překáží. Pokud koupíte zdroj bez kabelu, stačí jen tu překážející věc ve spodku konektoru mechanicky odstranit. No a zapojení drátků je jednoduché - po odříznutí originál koncovky na vás bude koukat několik drátků. Tři tlusté žluté, tři tlusté černé, dva důzné barvy (tuším červený a modrý) a u silnějšího zdroje ještě po jednom tenkém žlutém a černém. Tenký žlutý a černý ignorujte. Tlusté žluté spojte dohromady, máte plus. Tlusté černé spojte dohromady a máte mínus. Zbylé dva "různobarevné" drátky spojte dohromady a to je vše. Hadičku z čerpadla jsem do kanystru utěsnil pomocí silikonového tmelu. Na konci hadičky je tryska. Spínání vyžaduje hodiny schopné spínat vteřinové doby, jestli se dá použít spínač uvedený o několik zápisků výše ( http://www.elektrobock.cz/cs/multifunkcni-casovy-s pinac/product.html?id=109 ) netuším, nezkoušel jsem. Já tam mám s mikroprocesorem ubastlený intervalový spínač, který sepne každou hodinu a půl na pět vteřin. Je to zařazené až za hodinami, takže celé to běhá jen ve dne, v noci ne.

Výhodou je, že to nedělá jen mlhu, ale i kapky pro pití. Nezanáší se vodním kamenem. Nejsou potřeba náhradní díly (nebo minimálně ne tak často). Nevýhodou je obtížnější regulace (potřebujete hodiny s vteřinovým spínáním). Musíte si trysky pečlivě namířit, abyste si nerosili čelní sklo, kde by se pak dělal vodní kámen. Také je to celé výrazně hlučnější než mlhovač.

Hlavní problém jsou trysky. Nejprve jsem koupil klasické trysky - mlhovací (šedivé) od gardeny (seženete v obi/hornbach). Ty však vyžadují poměrně velký tlak (i průtok), takže škrtit je zrovna moc nejde, jinak spíš stříkají než mlží. Zkusil jsem i druhý pokus s ručním rozprašovačem, ze kterého jsem vykuchal konec (samotnou trysku na plastové "trubičce"). Ta má výhodu, že se dá regulovat jak mlžit/stříkat a má menší průtok, takže se dá snadněji regulovat množství. Ovšem na druhou stranu, při mlžení vytváří poměrně úzký kužel, takže také nic moc. Zajímalo by mě, kde by se dala sehnat nějaká rozumná tryska? Pod tím si představuji mlžení i při nižším průtoku a dostatečně velký mlžící kužel.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny