Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem gravidní samice a kladení vajec

zdravim, chtěl bych se zeptat. Mám gravidní samičku a ta začala před 3 dny hrabat v teráriu, tak sem ji dal do terárka kyblík s rašelinou. O ten se ani tročku nezajímala a furt si hloubila tu svojí noru, která bohužel nemůže být moc hluboká. Tak jsem ji dneska dal do vysokého kýble s rašelinou a ten sem přikryl. Mám ji tam nechat tedy den až dva? nebo ji mám zatím vrátit zpět do terárka a dát ji tam až večer až pujde spát aby to zkusila ráno? a nebo bych ji měl nechat jestli ji to nebude stačit v tom terárku kdyz uz si hrabe pořád jednu a tu samou noru.

K tomuto ještě přibyl problém že už 2 dny nejedla, což jestli sem se dobře dočet tak by mělo znamenat že už se kladení blíží ale problém je hlavně v tom že dneska vůbec nepila což by měla právě pít ještě více než normálně (to že nepila vím proto, že je zvyklá pít z odstřikovače). Myslíte že je v tomhle ohledu všechno ok? nebo bych to měl radši konzultovat s veteřinářem pokud i zítra nebude pít?

Předmět Autor Datum
Nikam nespěchej, s vodou si starosti nedělej. Jemeňák není žádnej chlastoun. Zvíšená potřeba nezname…
charloschuanche 16.05.2010 21:17
charloschuanche
oki tak ja sem ji dal naposled do kyble a necham ji tam aby zítra ráno hrabala už tam... doufam že s…
spouny 16.05.2010 21:23
spouny
Můžu se zeptat jak se ten problém s ledvinama projevoval? Popřípadě i terapii, docela by mne to zají…
charloschuanche 16.05.2010 21:31
charloschuanche
No ze začátku se to projevilo snížnou chutí k jídlu a všimli jsme si má oteklý krk. Po několika dnec…
spouny 16.05.2010 21:40
spouny
Byl jste u veta, který se specializuje na plazy? Tvrdit o jemenovi se "strumou" který nechce pár dní…
charloschuanche 16.05.2010 22:14
charloschuanche
Byl sem u specialisty na plazy pana MVDr. Jana Hnízda. Abych to uvedl na pravou míru, tak řekl že po…
spouny 16.05.2010 22:26
spouny
Nj vodopády a chameleoni. Jistější je pravidelně rosit. Můžete nabídnout i ovoce (banán, jablko, mel… poslední
charloschuanche 16.05.2010 22:48
charloschuanche

Nikam nespěchej, s vodou si starosti nedělej. Jemeňák není žádnej chlastoun. Zvíšená potřeba neznamená že bumbá každej den 2x ale že třeba 2-3x za březost vypije větší množství. Jinak jim stačí třeba 1x za měsíc že. Jinak u kladení platí nestresovat. Jestli ju budeš každej den přesouvat 3x tak může zadržet. Jestli má teplotu aspoň 22°C v kýblu tak ji tam nech dva dny jednou nebo dvakrát za den mrkni jestli hrabe a když bude mít zavrtáno hoď ji spátky domů. Jinak se o jídlo nestrachuj i 7 dní přežijou ok a nic se neděje.

oki tak ja sem ji dal naposled do kyble a necham ji tam aby zítra ráno hrabala už tam... doufam že se tomu zadržení vyhnu :( to proč sem řešil to pití je proto že jsme s ní nedávno řešili problém s ledvinami a jeste ted jí dáváme obden prášky na neukládání kyseliny močový... A za týden deme s tím na kontrolu jestli je už budeme moci vysadit ...

No ze začátku se to projevilo snížnou chutí k jídlu a všimli jsme si má oteklý krk. Po několika dnech jsme zašli na veterinu tam nám udělali krevní testy a zjistili jsme že má vysoké hodnoty kyseliny močové (až v hodnotách kdy říkal že pokud se to okamžite nezlepší, tak je to na utracení =( ) a trochu problém s poměrem vápníku a fosforu (problém s vápníkem nebyl způsoben tím že by nedostávala pravidelně vitamíny či vápník ale tím jak nežrala). Dostala nějakou injekci (Dulphalyte) a nasadili jsme do užívání léky (Milurit). Nejdříve každý večer, ale po týdení návštěvě kde se zjistilo že hodnoty klesly bylo přístoupeno pouze k podávání obden. Vápník se dostal na dobrou uroveň tím že ho nyní podáváme rozpuštěný ve vodě společně s práškem (ten milurit).Co se týče žraní tak do té doby než před 2 dny přestala žrát tak opět žrala normálně jako dříve. No a nyní nás čeká ještě kontrola někdy v tomto týdnu a docela mě děsí že zrovna teď si vybrala období pro vejce :( ach jo...

Byl jste u veta, který se specializuje na plazy? Tvrdit o jemenovi se "strumou" který nechce pár dní přijímat potravu že je na utracení je dle mého názoru trochu kruté. Jinak oteklý krk je právě nejčastější známka dehydratace, což s k. močovou docela souvisí, ale dovolím si tvrdit že chameleon se spraví prostě jen několikerým napitím. To je samo jen můj názor.
Každopádně díky za info a držím pěsti ať je vše ok.

Byl sem u specialisty na plazy pana MVDr. Jana Hnízda. Abych to uvedl na pravou míru, tak řekl že pokud se to zhorší nebo zjistíme že ledviny už nefungují tak by to bylo na utracení. Ty hodnoty byly již vysoko nad normou, alespon to nám bylo řečeno (něco nad 1200 jednotek). Nešlo o to že pár dní nepila ale spíše to byl asi dlouhodobější problém. Od začátku co ji máme doma měla v terárku vodopád. Ale ani jednou jsem ji nevidel z něj pít. Až nyní začala příjímat pití právě z ostřikovače, takže mám přehled.Díky za info o tom krku to nám doted nikdo nerekl co to presne znamená.

Nj vodopády a chameleoni. Jistější je pravidelně rosit. Můžete nabídnout i ovoce (banán, jablko, meloun broskve) nebo květy (ibišek, pampeliška) Je to jen spestření stravy, ale celkem to s pravidelným příjmem potravy stačí. Respektive je to trochu přírodnější. Já mám taky, i když původně spíš k účelu dekorace, ve všech terách živé rostliny, teda tam kde jsou samice spíš polomrtvé, jak jim dávají na prdel :-D Rostlinná složka u samic může být i 20%, a je to dovolím si tvrdit i kvuli příjmu vody. Za sucha si ukousnou víc. Božel ten kdo má jen plastovky o to chama připravuje.
jinak kontrola pití je nejlepší věc. Samo i s potravou. Člověka překvalí kolik cvrčků se dokáže v terárku schovat :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru