Předmět Autor Datum
čest jsem s ní neměla ale tady je zajímavý čtení třeba se bude hodit ;-) : http://www.ifauna.cz/clan…
Mmagic.J 18.07.2010 18:31
Mmagic.J
Dík za odkaz, už jsem načetla na co jsem narazila, ale zajímaly by mě osobní zkušenosti.Nejvíc asi j…
Sáruše 18.07.2010 20:22
Sáruše
Dost informací je tady: gambian.php
torpy 18.07.2010 23:30
torpy
Tady ten myšák je u mně vyhledově v plánu 8-). Odchovy mývá nějáká slečna na burzách v Ládví - cena…
Cheert 19.07.2010 06:47
Cheert
Cena se pohybuje 2500,- až 3500,-...na goniatitu jsem viděla imporťáky za 1500,- dokonce.Mám rezervo…
Sáruše 20.07.2010 00:00
Sáruše
super myšička, jako bych potkana přirovnala ke psovi, toto je kočka. potkan prosí o pohlazení, gambi…
xx 12.08.2010 11:41
xx
ne kočka, ale křeček. V bytě ji lze mít navolno, ale potom je potřeba počítat s tím, že ten byt bude…
Aurifer 15.10.2010 19:03
Aurifer
Po cca dvouměsíčním(no,asi ani ne...) soužití s jedním gambiňákem musím teda konstatovat,že i když j…
Sáruše 19.10.2010 20:37
Sáruše
A za pár měsíců to bude vrahoun velkej :-D Pokud není od mala (ještě před odstavem) branej do ruky,…
Aurifer 20.10.2010 00:33
Aurifer
Takze kdyz si poridim mlade,ktere netusim,zda bylo brano od narozeni do ruky,je mozne,ze to nikdy ne…
Werulisima90 08.06.2011 11:22
Werulisima90
Ano bohužel, ta včasná socializace a uvykání na kontakt s člověkem u nich dělá asi nejvíc. Pokud mlá…
Aurifer 08.06.2011 11:41
Aurifer
A ještě navíc žerou lidi... :-D Taky mě docela zajímají, ale po tom, co tu líčí Aurifer... ;-)No, st…
Y Draig Goch 09.06.2011 12:14
Y Draig Goch
Ono pořídit gambií víc obnáší také hlavně pořídit víc metrových celoželezných klecí ;-). Páč to neni…
Aurifer 09.06.2011 12:40
Aurifer
No, jestli se chovaj jako křečci, tak to je mimo hru... jednou jedinkrát, před mnoha lety, byvše děc…
Y Draig Goch 09.06.2011 16:15
Y Draig Goch
No, nám křečkomyš s kočkou ráda blbla, byly stejně velké :-) Ale morče, myš, činčila atd- tam záleží…
Aurifer 09.06.2011 16:25
Aurifer
Naja, pískouši, to jsou pěkně srdnatý obludky, kocoura koušou do nohou a rvou z něj srst, sotva se j…
Y Draig Goch 09.06.2011 18:03
Y Draig Goch
Jj, bordel v noci dělají slušnej- a to jak ten akustický, tak navíc ibordel jako takový. Hrozně rádi…
Aurifer 09.06.2011 19:35
Aurifer
Zdravím Aurifer a se mnou i Thoreček, který je zástupcem právě těch skvěle ochočených jedinců. Měla…
Nifl 09.06.2011 20:21
Nifl
dobry den, vim že toto je stare vlakno ale snad to nebude vadit, zajimam se o tuto krysu přesněji sc… poslední
coleopter274 11.05.2014 18:30
coleopter274

Po cca dvouměsíčním(no,asi ani ne...) soužití s jedním gambiňákem musím teda konstatovat,že i když jsem věděla,že budu muset mít s ochočováním spoustu trpělivosti a jako divoké zvíře mě bude vždycky jen milostivě tolerovat, dělala jsem si vééélké iluze.Vrahoun malej. :-D

Takze kdyz si poridim mlade,ktere netusim,zda bylo brano od narozeni do ruky,je mozne,ze to nikdy nebude mazlik? Mam zkusenosti jen s potkankama,mela jsem tri a mazlik byl z nich jen jeden,sice obcas prisli sami od sebe si hrat,pro dobrutku apod.ale pokud je tenhle Krysak jeste mene mazlivy a mene ucenlivy nez potkani,pokud si chci poridit mazlika,tak toto zviratko asi neni vhodne,ze...Co myslite? Zaujal me na nich vzhled podobny potkankum,velikost a hlavne delsi delka zivota...

Ano bohužel, ta včasná socializace a uvykání na kontakt s člověkem u nich dělá asi nejvíc. Pokud mládě není od mala brané do ruky, tak už to nedožene. Co se týče té mazlivosti, tak tam je to individuální- některá zvířata jsou přítulná celý život, jiná jsou odtažitější. Každopádně to není zvíře, které na vás bude bezvýhradně závislé, jako laboratorní potkan. Z 5 zvířat co jsem měla je plně konatktní jen 0,1 co jsem brala do ruky prakticky od narození. Její rodiče jsem získala v 6 týdnech a už se neochočili, ačkoliv byli velice mladí. Ale všechna jejich mláďata, co jsem brala od narození do ruky zůstala krotká a kontaktní. Ono hodně záleží na tom, co od toho zvířete čekáte- pokud čekáte bezvýhradně oddaného mazlíka, jako je potkan, tak si ji raději nepořizujte.

A ještě navíc žerou lidi... :-D
Taky mě docela zajímají, ale po tom, co tu líčí Aurifer... ;-)No, stejně bychom pořizovali přinejmenším dvě, na mazlení máme jinou zvěř, tohle je spíš pro zábavu na čumendu... z potkyšů máme tentokrát prvně docela nekontaktní, v minulé skupině byly dvě holky mazlivé, jedna traumatizovaná a díky tomu kousavá a jedna od přírody hryzavá woblúda... teď máme v pácu nádherná miminka, sledovaná od porodu, takže do sklepa pro další klec, vyhodit nějaký další kus nábytku (Prodám homo sapiens sapiens subadultní 1.0, docela hodný, s kladným vztahem k přírodě, Zn. Nemám místo na ubikace... :-D) a hurá do kanálníků!

Ono pořídit gambií víc obnáší také hlavně pořídit víc metrových celoželezných klecí ;-). Páč to neni potkan, na strčení více myší do 1 klece můžeš zapomenout... je to povahově spíš křeček. Ono to nějakou dobu může fungovat, že jsou spolu třeba bratr-sestra nebo dcera- matka, pokud jsou zvyklí odmala na společnost vlastního druhu, ale časem se můžou přestat snášet a je potřeba je rozdělit, protože přestat se snášet u nich může znamenat zabít spolubydlícího a sebe při tom nechat ošklivě dorvat. A třeba 2 samci se pobijou zcela určitě.

No, jestli se chovaj jako křečci, tak to je mimo hru... jednou jedinkrát, před mnoha lety, byvše děckem, udělal Rudý drak osudovou chybu... nakonec se mi servali tak, že šedivák málem ukousnul běloušovi nohu. Od té doby - pokud křeček, pak jeden kus, děkujeme.
Radši se přidržíme starých dobrých kanálníků... :-D U nás je aspoň nikdo nespolkne zaživa... heh, ale ta představa, jak křečkomyš zblajzne Lokiho, to zní docela lákavě! Ten kocour je stejně mentál...

No, nám křečkomyš s kočkou ráda blbla, byly stejně velké :-) Ale morče, myš, činčila atd- tam záleží na konkrétní povaze té křečkomyši. Mam zvířata, co si nechají vlézt do klece cokoliv, aniž by si toho všímaly, velkého 3kg samce mi vypráskal ze za terária pískomil, když chtěl projít a gambiák mu stál v cestě. A pak mam 2 samice, co zabijou a zblajnou cokoliv, na co narazej. takže třeba dospělou Rattus ratus, když utekla a vlezla k jedné z nich do klece, aby jí užrala zásoby...zřejmě to tak praktikovala v jiných klecích a procházelo jí to, až holt vlezla do jedné špatné. Našla jsem z ní akorát kožešinku otočenou na ruby, vyhozenou venku pod klecí :-D

Mimochodem mam doma leccos- ale živé potkany mi (krom bullfrogů) nic nežere, vždycky si je ten predátor předem zabije, pokud už je nedostane zabité :-)

Naja, pískouši, to jsou pěkně srdnatý obludky, kocoura koušou do nohou a rvou z něj srst, sotva se jim otře o klec... morče zas byl takovej blb, že s kocourem vyváděli příšerný kousky a komedie... kočka zase po sobě nechá všechno přelézt a dělá obličeje jako "Jé, ta hnusná smradlavá myš po mně leze, fuj, to ji nemůžete pustit jinde?" Akorát králík nám neprošel, toho se pokusil sníst pes, který jinak nechává všechno plavat - kočky, ptáky, myše... ale jako plemeno po tisíciletí užívané k lovu divokých králíků prostě viděl králíka a zapomněl i jak se jmenuje.
Ad potkyši k jídlu - však jo, je to taková roztomilá pověra, že háďata to své ulovené polykají živé... příště to, prosím, řeknu korektně, aby nebylo mejlky. Lepší?
Křečkomyší charakteristiku doma nahlásím... novou celokovovou klec pro další celou noc rámusící bestii pořídit... no, nevím, nevím...

Zdravím Aurifer a se mnou i Thoreček, který je zástupcem právě těch skvěle ochočených jedinců. Měla jsem ale i tu čest se samicí, která byla téměř divoká a po půl roce, jsem oslavovala i to, že se nechala pohladit. A opatrné pochování po roce byl megaúspěch. Takže je to přesně jak píšeš i hodně o způsobu odchovu, potomci těchto dvou už byli krotcí a jako tatík :)
Doufám, že na nás (resp. na Thora a jeho společnost) pořád myslíš ;-)
Nifl

dobry den, vim že toto je stare vlakno ale snad to nebude vadit, zajimam se o tuto krysu přesněji scháním krysu obrovskou Cricetomys gambianus, nemate někdo náhodou nebo nebudete mit odchov? nebo nevite kdo by ho mohl mit ? scháníme mladě zvykle na člověka , již částečně ochočené, cenu respektujeme, predem děkuji za odpověd a přeji hezky zbytek dne Martin s přítelkyní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru