Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Už několikátý den skoro nežere!

Nazdar, obracím se na Vás s akutní prosbou o radu - vlastním čtyři měsíce leguána zeleného - je mu asi půl roku. Donedávna skvěle prospíval, celá rodina si ho zamilovala. Před 14ti dny ale poměrně výrazně ochabla jeho chuť k jídlu a od pondělí, kdy jsem ho přestěhoval do jeho nového velkého terária, se skoro jídla nedotkl. Když ho krmím rukou a hodně ho nutím, tak sní pár kousků jablka a lístek rukoly, ale to je vše. Prakticky vůbec nevylučuje (není divu - nemá co) a celé dny leží na jednom místě, přitom má množství prostoru, které v původním teráriu postrádal - a tam lítal jak zběsilý. Ze začátku jsem to bral jako reakci na nové prostředí, teď je už ale výrazně vyhublý a obávám se o jeho zdraví.
Co byste mi poradili, abych dělal?
A ještě jedna věc - nevadí legoušovi, že má terárko boční stěny a podlahu bílé? Vzadu má normálně umělou skálu a množstí říms, polic a větví a navíc jsem se nikde nedočetl, že by mu bílá mohla vadit, ale teď už jsem paranoidní a hledám jakoukoli příčinu, proč tak málo žere.
Takže dík předem za každou radu.

Předmět Autor Datum
Ahoj zkontroloval jsi teploty? vyhřeje se dost? Ten přesun do novýho terárka je pro ně vždycky darda…
MadMike 06.08.2010 09:14
MadMike
Téměř žádné změny barvy jsem nezanamenal, možná jen okolo krku na těch "pupenech" trochu zhnědl. Jin…
Skodyna 06.08.2010 09:42
Skodyna
Jo a ještě k té plachosti - on nikdy nebyl příliš plachý, vždycky spíš takový rabiját, když jsem ho…
Skodyna 06.08.2010 10:06
Skodyna
Ja si myslim, malo svetla a malo tepla. nový
johny13 06.08.2010 11:00
johny13
Ja si myslim, malo svetla a malo tepla. Taky si myslím... Nicméně pokud je za 14 dní kost a kůže, m… poslední
MadMike 06.08.2010 11:07
MadMike

Ahoj
zkontroloval jsi teploty? vyhřeje se dost? Ten přesun do novýho terárka je pro ně vždycky darda a někteří můžou stávkovat vcelku dost. To místo, na kterém celý dny leží je vyhřívací?
Není vyloučený, že se něčeho bojí( např. přesun z menší ubikace do větší - najednou má kolem sebe moc místa, nemusí se cítit v bezpečí) nebo se mu něco nezdá.
Bílý stěny nevadí, jakýkoliv světlý barvy vyhovujou.
Období páření se dá asi vyloučit, když mu je teprvá půl roku.

Řekl bych že jde skutečně o reakci na nové prostředí, jak píšeš - ale určitě zkontroluj teploty, má tam dost světla?(třeba v porovnání se starým terkem). Jakou má legoš barvu, nezčernal hodně? Je plachej nebo se sebou nechá dělat psí kusy?
Bylo by možná dobrý sem dát nějakou fotku - terárka i lega.

Téměř žádné změny barvy jsem nezanamenal, možná jen okolo krku na těch "pupenech" trochu zhnědl. Jinak pravda je, že v teráriu je možná větší tma a zima než v tom původním, ale to je pochopitelné, protože předchozí terárium bylo malé a kompletně vysvícené jedinou ohřevnou žárovkou, proto jsem dost spěchal, aby měl více prostoru a místo, kde může být i mimo přímé světlo. Přesto myslím, že jsem osvětlení nepodcenil, rozhodně světla je tam dost, s tím teplem to ještě zkusím vymyslet, protože lehá spíše pod noční žárovkou, která přes den nehřeje, takže nad něj asi dočasně přesunu denní a počkám, co se bude dít.
Jestli to nikam nepovede, udělám nějaký fotky a pošlu je sem, jenže mě se nechce fotit legouše jakej je teď chudák. Předtim byl takovej pěknej, dobře živenej a teď je jen kost a kůže. Ach jo.

Jo a ještě k té plachosti - on nikdy nebyl příliš plachý, vždycky spíš takový rabiját, když jsem ho občas pustil tak šmejdil po bytě, když jsem mu špatně zavřel tak šel zkoumat okolí sám a proto by mě překvapilo, že se teď nesrovná s větším prostorem. A pravda je, že první dny byl o něco nervóznější, ale vzhledem k tomu, že se normálně nechá krmit z ruky, tak rozhodně nejde o žádné vyšilování. A od včerejška už je zase takový, jako býval, ale má očividně málo sil.

Ja si myslim, malo svetla a malo tepla.

Taky si myslím...
Nicméně pokud je za 14 dní kost a kůže, mohlo by to být i něco vážnějšího - ale nechci strašit bo o tom zvířeti samozřejmě nic nevim. Dělali jste za tu dobu co ho máte rozbor trusu?

jenže mě se nechce fotit legouše jakej je teď chudák

Tomu samozřejmě rozumím, ale právě z toho důvodu že podle tebe vypadá špatně ho vyfoť, nikdo ti tu hlavu rvát nebude a může (samozřejmě nemusí) to pomoct. Hlavně vyfoť terko a změř teploty - na vyhříváku i mimo vyhřívák. Jestli se nechodí nahřát, tak to máš buď blbě udělaný, nebo má z něčeho echt vítr nebo je fakt nemocnej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru