Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teraristi pokrstia omaľovánku pre deti!

Trnava (šč) – Jedinečný a na Slovensku unikátny projekt sa rozhodol pripraviť organizátor akvaristicko-teraristickej burzy známej pod názvom TERRANO FAUNA Trnava, ktorého už 4. ročník je naplánovaný na nedeľu 19. septembra 2010. Tu sa okrem množstva predajcov akváriových rybiek či plazov, obojživelníkov a hmyzu každoročne stretnú účastníci divácky mimoriadne atraktívnych pretekov živých obrovských švábov a myšiek. V doslova nabitom programe burzy je na pláne aj niekoľko odborných prednášok určených pre širokú i odbornú verejnosť či hneď tri výstavy mladých ilustrátorov prírody zo Slovenska. Okrem toho je pripravený krst omaľovánky určenej pre deti trnavských materských a základných škôl. Ambiciózny výtvarník Peter Hoffmann z Levíc spoločne s Trnavčanom Martinom Bronišom a Štefanom Čambalom z Levíc dali hlavy dokopy a pripravili aj na Slovensku vskutku unikátny projekt – omaľovánku, ktorej prioritnou úlohou je rozvinúť a priamo podporiť záujem tej najmladšej generácie detí smerom k aktívnej ochrane živej prírody. „Na 16 stranách sme sa snažili predstaviť nielen atraktívne druhy rýb, obojživelníkov, plazov či hmyzu, ale predovšetkým tie, s ktorými sa deti môžu bežne stretnúť v akváriách alebo teráriách. Počítame s tým, že zatiaľ čo deti budú vyfarbovať jednotlivé zvieratká, rodičia alebo prarodičia im môžu predčítavať krátky text k nim. Tým pádom sa pri omaľovánke stretnú všetky generácie. A o to nám ide. Len tak môžeme do povedomia širokej verejnosti dostať akútnu otázku ochrany živej prírody“, zhodli sa na cieľoch tohto unikátneho a na Slovensku prvého projektu jej tvorcovia. „Problém nebol ani tak v zostavení omaľovánky a samotnej tvorbe, ako skôr s hľadaním sponzorov. Pomocnú ruku nám však podala Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave (so zriaďovateľom Trnavský samosprávny kraj), ktorá burzu zastrešuje a najmä jej riaditeľ Ing. Ľudovít Škrabák. Časť prostriedkov sme dali aj z vlastných zdrojov. Zrealizovať tento jedinečný projekt bola veľká výzva a ja verím, že v tretiu septembrovú nedeľu sa na podujatí TERRANO FAUNA stretnú opäť milovníci a fanúšikovia živej prírody, najmä tej v akváriách a teráriách“ uzatvára jeden z organizátorov, Martin Broniš.

Ilustrácia: Peter Hoffmann

Předmět Autor Datum
Chcete sa podieľať na unikátnom projekte? Podporte nás! Milí priatelia, akvaristi a teraristi a vô…
pišta 17.08.2010 11:28
pišta
Dobry napad zbierat peniaze na omalovanku ktoru potom budes (budete) predavat (ako si pisal v inej t…
Bic0 17.08.2010 15:55
Bic0
Milý kolega, áno, omaľovánka sa bude AJ predávať, ako správne uvádzate. Vzhľadom na to, že riaditeľ… poslední
Martin- 17.08.2010 21:18
Martin-

Chcete sa podieľať na unikátnom projekte?

Podporte nás!

Milí priatelia, akvaristi a teraristi a vôbec všetci ostatní,

v rámci burzy TERRANO FAUNA Trnava, ktorá sa uskutoční už o mesiac máme zámer uviesť do života vôbec prvú detskú akvarijno-terarijnú omaľovánku na Slovensku.

Prioritnou úlohou našej omaľovánky s formátom A5 a plnofarebnou obálkou je rozvinúť a priamo podporiť záujem tej najmladšej generácie smerom k aktívnej ochrane živej prírody.

Na 18 stranách formátu A5 sme sa snažili predstaviť nielen atraktívne druhy rýb, obojživelníkov, plazov či hmyzu, ale predovšetkým tie, s ktorými sa deti môžu bežne stretnúť v akváriách alebo teráriách. Obrázky vhodne doplňujú krátke texty, ktoré predstavujú ten-ktorý živočíšny druh. Čítať si tieto texty môžu deti samy alebo im ich predčítajú rodičia, starí rodičia či starší súrodenci. Tým pádom sa pri omaľovánke stretnú všetky generácie. A o to nám ide. Len tak môžeme do povedomia širokej verejnosti dostať akútnu otázku ochrany živej prírody, ktorá v poslednom období neskutočne a úplne zbytočne trpí vplyvom najrôznejších nepremyslených či zámerných ľudských zásahov. Mnohokrát z úplnej nevedomosti danej problematiky, neznalosti prírodných zákonitostí.
Veď nie je to mu tak dávno, čo korytnačky končili v smetných nádobách a rybníkoch, akváriové rybky v záchodových misách, obojživelníky boli pokladané za vodné jašteričky a tým jašteričkám boli zámerne odtrhávané chvostíky. Človek vo svojej plytkej nevedomosti zámerne ubližuje živej prírode a jej deťom. Tomu sa prostredníctvom nášho unikátneho a jedinečného projektu snažíme všemožne zabrániť a kde inde treba začať, ak nie u našich najmenších?

Celý projekt sme realizovali ako autorský kolektív zložení Martin Broniš, Štefan Čambal a Peter Hoffmann, a momentálne máme pripravené kompletné tlačové podklady.

Na to, aby sme vedeli omaľovánku predstaviť svetu, je potrebné ju najprv vytlačiť. Počítame s minimálnym nákladom 500 kusov, už teraz však vieme, že toto číslo zrejme nepokryje záujem všetkých. Na mieste je teda otázka financií. Oslovili sme niekoľko firiem, ktoré majú blízko k akvaristike a teraristike, oslovili sme mesto Trnava, ktoré (ako veríme) nám podá pomocnú ruku. Týmto sa obraciame i na vás všetkých, ktorým leží na srdci rozvoj akvaristiky, teraristiky a v konečnom dôsledku živej prírody vôbec. Dovoľujeme si Vás požiadať o finančný príspevok v akejkoľvek výške, ktorý ste ochotní nám venovať.

Kompletný prehľad darcov bude zverejnený na našej stránke aj s výškou sumu (želanie darcu ostať v anonymite samozrejme rešpektujeme) a použitý výlučne na tlač omaľovánky a jej propagáciu.

Vopred Vám všetkým ďakujeme.
Váš autorský kolektív
Číslo účtu: 4200114166/8360
IBAN: SK47 8360 5207 0042 0011 4166
BIC/SWIFT: BREXSKBXXXX
Ako účel platby uveďte "terarijna omalovanka".

Zoznam prispievateľov (k 16.8.2010):

Martin Broniš 25 €
SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku Trnava 100 €
Štefan Čambal, www.vivarista.sk 25 €

Kresby: Peter Hoffmann

Milý kolega,
áno, omaľovánka sa bude AJ predávať, ako správne uvádzate. Vzhľadom na to, že riaditeľ SOŠ poľnohospodárstva Trnava Ing. Škrabák a organizátori plánujú s omaľovánkou aj iné aktivity, o ktorých, žiaľ, neviete, nie je Vaša informácia celkom kompletná. A navyše, tlač tejto publikácie nie je zdarma, takže verte, že vyzbierané peniaze pokryjú len jej náklady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru