Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3x vyzvrácená potrava

A abych zbytecne nesekal prispevky, zeptam se na ten substrat v travici soustave (nejspis to bude hlavne na JaBulu). Je k tomu nejaka studie anebo anekdoticka zprava,
nemam ani studii ani "anekdotu", jen par primych zkusenosti s hady (i jinymi plazy, o tech ted ale mluvit nebudem), kteri mi prisli pod ruku. Fotka specialne raselinikem ucpaneho zvirete je tusim dokonce publikovana v knize o hroznysich (HES, O., DUDA, Z., HNÍZDO, J., PANTCHEV, V., BULANTOVÁ, J., VRABEC, V.: Boa constrictor. Biologie, Pflege, Zucht, Erkrankungen
2007, 270 s.). Historie tohohle zvirete (slo o mandarinu z odchovu)byla takova, ze mlade zralo, zralo, pak najednou z niceho nic zacalo blinkat, i kdyz zrat chtelo porat a aktivne lovilo (zvracelo take do druheho dne). Po nekolikatem vyzvraceni potravy byla znatelna zatvrdla boule v oblasti zaludku, cerstve po uhynu (uzovka uz byla notne vyhubla)jsem zvire dostala s podezrenim na zaludecni kryptosporidiozu. Po otevreni byl zaludek ucpany chuchvalcem raseliniku pomerne pevne prichyceneho k zaludecni stene, stejny efekt dela i zmineny lignocel - hlavne ten vice vlaknity. Lignocelem ucpane uzovky (hlavne gutky, tusim, ze i jedna koralovka tam byla) jsem pitvala v prubehu nasledujich let po zkusenosti s raselinikem.
Jenze chamici (a treba i dalsi jesterky) ten substrat zrejme cilene zerou
zerou ho obvykle proto, ze se netrefi a misto cvrcka (nebo spolu s nim) spolykaji lignocel - tady dela problem jak vlaknity, tak drceny na malinke kousicky). Zrovna nedavno jsem pitvala nekolik mladych agam kocincinskych.

Ted mne jeste napadlo; to mas mexickou alternu na raseliniku?
ja u nich mam treba taky raselinik, ovsem zavreny v bedynce, ktera je v dobe svleku nebo kladeni vajec hojne vyuzivana. Krmim samozrejme mimo bedynku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny