Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zlomenina.??

Ak vieš pisat,určite vieš aj čitat.Bud provokuješ,alebo...?? Mam tam jasne napisane zdroje tepla.Ale nemusiš sa vôbec ponahlat,lego ti už dlho nevydrži...1 a 1/2 roka ho takto chovat...
Ohrev a osvetlenie terária.
Leguán zelený je denný druh - aktívy je cez deň a v noci spí. Všetku svoju energiu čerpá zo slnka, je závislý na teplote okolia a preto mu musíme slnko nahradiť umelými zdrojmi. Aby prebehol správny proces trávenia, leguán potrebuje teplotu od 32 st., na vyhrievacom mieste musí byť teplota od 35 – 40st a musí mať možnosť zliezť do chladnejšej časti terária, kde udržujeme teploty od 25 do 28 st.. V noci nesmie teplota klesnúť pod 20 st.Osvetlenie a ohrev riešime kvalitnými halogénovými – bodovými svietidlami, ktoré nasmerujeme na viacero miest, kde sa bude leguán ohrievať a tráviť väčšinu času. Na tieto miesta neumiestňujeme misky s vodou a potravou.

Pre leguány sú podstaté dva druhy UV žiarenia:
UVA: toto žiarenie vydáva väčšina druhov svietidiel, má priaznivý vplyv na psychiku zvierat, ich farbu a správanie.
UVB:je to najdôležitejšia zložka ultrafialového žiarenia, s jeho pomocou prebieha v organizme leguána syntéza vitamínu D 3, pri jeho nedostatku trpia leguány nemocou MBD /metabolic bone disease/ -metabolická porucha kostí. Väčšinou je neliečiteľná a končí úhynom leguána.
Je niekoľko druhov zdrojov UVB žiarenia - klasické lineárne trubice, kompaktné svietidlá –do klasickej objímky /E27/ a vysokotlaké výbojky. Sú to všetko špeciálne typy svietidiel dostupné v špecializovaných obchodoch. Je nutné si uvedomiť, že do tak veľkého terária musíme kombinovať viacero druhov týchto svietidiel. Lineárne trubice a kompaktné žiarovky sú nevhodné, majú malý podiel UVB svetla a slabú účinnosť niekoľko cm od telesa, netreba šetriť a hneď kúpiť kvalitnú výbojku. Vložené financie sa vrátia na životnosti a kvalite.
Svetlá montujeme do terária tak, aby nebola možnosť spálenia leguána o svietidlo!
Ak máme možnosť vystavovať leguána priamemu - nefiltrovanému žiareniu – ubytujeme ho na leto do voliéry /pozor na nočné teploty,prievan,dážď/.
halapremek, 20.09.2010 19:42
A to jsem dnes chtěl přestat pít.
Tušim začneš ešte viac...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny