Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Geochelone pardális b. pyramidovanie

Mám 2 ex. Geochelone pardális b. Majú 4 roky a pri kúpe jemne pyramidovali na celom pancieri. Počas štyroch rokov sa mi v celku podarilo zastaviť pyramidovanie, okrem vrcholových štítkov tam sa ešte stále viac či menej prejavuje. Vie mi niekto poradiť doladenie podmienok chovu? V stručnosti opíšem podmienky chovu: Kŕmim výlučne lúčnou zmesou + seno. V zime opuncia + seno. Každá dávka je posypaná sépiou a tiež majú sépiu stále k dispozícii. Vitamíny: Reptivite a Reptimineral. Leto trávia vo výbehu a počas zimy osvecujem OsramVitalux 300w , 30 minút denne. Substrát v teráriu, 17 cm piesku ktorí na báze vlhký. Teplota pod žiarovkou 45 C mimo najchladnejšie miesto 28 C. Vo výbehu ich nechávam až do nočných teplôt 10 C. Vzdušná vlhkosť v teráriu medzi 60 až 70. Vo výbehu majú napájadlo neustále. V teráriu sú bez vody, ale s každodenným kúpaním.

loading...
Předmět Autor Datum
Nazdar JON. Ja mam tiež pardalky a s tým istým problémom. To pyramidovanie má za následok bud suchý…
jarovalentin 27.09.2010 20:17
jarovalentin
Ahoj Jaro. Si jediný kto mi odpovedal, pravdepodobne je to ťažká téma a každá rada drahá. V rýchlom…
JON 01.10.2010 23:19
JON
nazdar JON. Nie som nejaký skúsený v chove týchto korytnačiek,takže opisujem iba svoje skúsenosti. T…
jarovalentin 02.10.2010 07:05
jarovalentin
Ahoj. Koľko majú rokov, že už vieš pohlavie? Tie moje ešte choré neboli a to sa s nimi nemaznám nera…
JON 03.10.2010 01:33
JON
Pardálky som kúpil pred dvoma rokmy a už vtedy mali cca 8cm. Sú z dovozu tak neviem presne aké už bo… poslední
jarovalentin 05.10.2010 21:13
jarovalentin

Nazdar JON. Ja mam tiež pardalky a s tým istým problémom. To pyramidovanie má za následok bud suchý chov alebo podla mna rýchly rast . Tým, že ich každý den kúpeš podporuješ ich chuť do jedla a tým aj výrazný rast,darmo ich krmiš v zime senom. Radšej by som bol za misku s vodou v terarku.Ako je to s krmenim a spravnou krmnou davkou tak nato som nedošiel ešte ani ja.Osobne si myslím, že u dovezených zvierat z vonku to pyramidovanie určite nastane vždy.Je to však na dlhšiu debatu ak chceš môžme to prebrať,ale budú to iba moje postrehy a úvahy a bol by som rád ked sa zapoja aj ostatný.

Ahoj Jaro. Si jediný kto mi odpovedal, pravdepodobne je to ťažká téma a každá rada drahá. V rýchlom raste to u mňa asi nebude. Majú 4 roky a vážia 284g a 210g. Mám pocit že to nie je nejaký abnormálne rýchli rast. Zdá sa mi že ani suchým odchovom to nie je. Nemajú síce misku z vodou ale denne sa kúpu, nocujú vo vlhkých hoblinách a substrát (piesok) podlievam vodou takže im udržuje už spomínanú 60 % vlhkosť. Pijú raz alebo dvakrát denne. Ale nechám si poradiť ak to nie je dobré.
Možno je to v tej strave. Keď ich dám do výbehu na seno sa mi vykašlú a jedia čerstvú trávu. Za pár dní sú dosť rozožrané. Som na pochybách, či to nie je pre tento druh príliš luxus mať celé leto neobmedzené množstvo čerstvej trávy. V zásade chovatelia doporučujú výbeh na trávniku, tak neviem. Možno odstrániť trávnik a dávať im len zmes, tráva 1:1 so senom. Skôr než začnem rozmýšľať nad takouto drastickou zmenou, rád bi som vedel názor ostatných chovateľov Geochelone pardalis. Ak ste niekto v otázke pyramidovania úspešnejší nenechávajte si svoje skúsenosti len pre seba!!!!! JON

nazdar JON. Nie som nejaký skúsený v chove týchto korytnačiek,takže opisujem iba svoje skúsenosti. Tiež mám tento problém ako som už písal.Mám 1,2. samec v pohode ale u samíc strach a hrúza. Možno je to tým že obydve prešli už nejakými chorobami. Ked boli choré rast sa im spomalil a po vyliečení vždy chceli dohnať to čo zameškali a tam bol ten rýchly nárast a pyramidovanie. Myslím, že to teda môže byť aj striedaním obdobia rýchleho a pomalého rastu /nejakým zapríčinením/ nemusí to byť len choroba.Moje tiež moc seno nechcú,ale akonáhle prídu mrazy idem na to razantne. Nasušil som si vlastné.Ašo sa týka tej váhy nie sú trochu malé, teda lahké? Moje sú oproti tvojím teda ovela večšie a to tiež ale neviem či je dobré.Zdar

Ahoj. Koľko majú rokov, že už vieš pohlavie? Tie moje ešte choré neboli a to sa s nimi nemaznám neraz vo výbehu zažili nočných okolo 10 C. Ako sme sa už o tom bavili. Či sú malé alebo veľké neviem posúdiť ale sú čilé a jesť im chutí tak ma to neznepokojuje.
Bohužiaľ s tým základným problémom pyramidovania sme sa ďalej nepohli.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...