Předmět Autor Datum
Zdravím, já osobně chovám jednu želvu řeckou dvanáct let v zezhora otevřeném terárku - tedy typu akv…
sekai 01.10.2010 19:16
sekai
Jen taková připomínka, přístup shora zvířata stresuje víc než z jejich úrovně - shora očekávají útok… poslední
Uroboros 01.10.2010 19:35
Uroboros

Zdravím, já osobně chovám jednu želvu řeckou dvanáct let v zezhora otevřeném terárku - tedy typu akvárko. Někteří autoři upřednostňují dokonce želví stoly - jakási otevřená ohrádka, kvůli nutnosti dobrého větrání. Hlavní nevýhodu, co vidím, je nutnost vyššího výhřevu, pokusy mi ukázaly, že se stejnou žárovkou, pokud terárko zezhora kryju, dosáhnu vyšší teploty, čili jinak žárovka hlavně přitápí v místnosti. Myslím, že se ale třeba do otevřeného zezhora líp šteluje elektrika a je lepší přístup ke zvířeti. S terkem stropovém zkušenosti nemám. Jinak myslím, že mít jen bytové terko pro zelenavou není nic moc, tyhle si vysloveně potrpí na venkovní výběh přes léto, bez něj to není ono. Tohle jsou moje zkušenosti a "vyčtenosti", zkušenější chovatelé ti poradí líp.

Jen taková připomínka, přístup shora zvířata stresuje víc než z jejich úrovně - shora očekávají útok a tak jakýkoliv přístup do terária je pro ně automaticky útokem. Otázkou je, zda-li má smysl se tímto pravidlem znepokojovat.

Hlavní nevýhodu, co vidím, je nutnost vyššího výhřevu, pokusy mi ukázaly, že se stejnou žárovkou, pokud terárko zezhora kryju, dosáhnu vyšší teploty, čili jinak žárovka hlavně přitápí v místnosti.

Tady se vyplácí používání výhřevných žárovek s malým úhlem vyzařování (bodovky) a ideálně s "zrcadlem" na zádí baňky. To ale neplatí pro UV, to je pro želvy (dle mého i pro vše ostatní) lepší plošné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru