Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochrnuté zadní nohy u Ctenosaura oaxacana

Zdravím. Cca před 3 týdny se mi dostalo do rukou malé mládě Ctenosaura oaxacana ve velmi špatném stavu. Bylo zcela apatické, mělo změklé čelisti a zkřivenou páteř, leželo na boku se zavřenýma očima a ztuhlýma nohama přitisknutýma k tělu. Pokud na něco reagovalo, tak to byly křeče a otevírání tlamky. Původní majitel byl chovatel hadů, měl ho několik měsíců v terra bez UV a krmil cvrčky. Takže jsem mláděti okamžitě aplikovala Promotor, kalcium, A+D kombinal a umístila ho do ubikace s výhřevem a UV. První asi 2 dny zvířátko akorát leželo se zavřenýma očima a na jakýkoliv podnět reagovalo křečema, potom křeče ustoupily. Nedefekovalo a mělo tvrdé bříško (střeva byla na pohmat plná, tvrdá) takže jsem ho nekrmila sondou, ale dala jsem mu trošku oleje, probiotika a promasírovala bříško a také nožičky. Po dalších 2 dnech masírování mládě vyloučilo obrovské množství tvrdého trusu a bříško mělo na pohmat prázdné, ale pořád bylo apatické, nejevilo žádný zájem o krmení ani nereagovalo na manipulaci. Takže jsem ho nakrmila sondou konzervou CCL s rozmixovanou a přecezenou zeleninou s přídavkem kalcia a probiotik. Pořád jsem mu masírovala nožičky. Po 2 nakrmeních začalo reagovat, srovnalo se, začalo lézt a samo kadit. V současnosti samo přijímá potravu, přibralo, hrb na zádech se zmenšil, má jasná očka, a přední nožičky normálně používá k lezení. Chová se přirozeně, také se začalo bát a samo vyhledávat úkryt. takže jsem mu přestala masírovat ty zadní nožičky, abych ho zbytečně nestresovala odchytem a manipulací. V nožičkách má sice cit a může je ohnout(když ho zatahám za prstík, přitáhne nožku nahoru), ale pořád je za sebou tahá a nepoužívá k pohybu. Napadá prosím někoho, jak mu pomoct(pokud možno bez zbytečného odchytu a stresu), aby začalo nožky používat, nebo to mám nechat být a čekat, jestli je s lepšícím se zdravotním stavem začne používat samo? Děkuji za případné odpovědi.

Předmět Autor Datum
Ahoj, ještěrkám sice rozumím jako koza petrželi,ale s ohledem na to co píšeš (předchozí špatná stra…
viper 05.10.2010 00:30
viper
Děkuji za odpověď. Béčko dostal hned ze začátku (je to jedna ze složek přípravku Promotor)-že by měl…
Aurifer 05.10.2010 01:42
Aurifer
To co psal Viper je logický a částečně souhlas (možná by pomohla/y injekce B12, ale to nesplňuje "be…
MadMike 05.10.2010 09:01
MadMike
Děkuji za reakci. Bohužel jste/jsi mi tak nějak potvrdil moji obavu, že ta snížená mobilita zadních… poslední
Aurifer 05.10.2010 12:40
Aurifer

Ahoj,

ještěrkám sice rozumím jako koza petrželi,ale s ohledem na to co píšeš (předchozí špatná strava a podmínky,křeče,motorické potíže...) možná bych zkusil vitamíny skupiny B - pokud nepomůžou neublíží....může to být samozřejmně způsobeno čímkoli jiným,ale tvůj popis mi zní jako typická avitaminoza "B"

Děkuji za odpověď. Béčko dostal hned ze začátku (je to jedna ze složek přípravku Promotor)-že by měl pořád nedostatek nevypadá, přední nožky má už OK. Ty křeče a rachitida byly způsobené nedostatkem vápníku v souvislosti s špatným krmením a absencí UV, ale to už je převážně odstraněné. Ještě ho nějak přimět rozhýbat ty zadní, aby mohl šplhat... je to druh žijící na stromech a skalách.

To co psal Viper je logický a částečně souhlas (možná by pomohla/y injekce B12, ale to nesplňuje "bez odchytu a stresu"). Nicméně! si myslím, že může být zvíře ochrunuto v důsledku nevratných změn těch "dolních partií" díky prodělané MBD-rachitidě, ten hrb by tomu rozhodně nasvědčoval a dalo by se říct, že toto postižení končetin není u zvířat trpící touto nemocí ve stejných partiích neobvyklé.
Pohlídal bych si dobrý příjem D3 a vápníku - hodně dobrý UV, krz vit.B bych osobně možná radši pivovarské kvasnice, ale přiznám se že spíš asi pro svůj pocit že je to přírodní záležitost, ten promotor asi poslouží dobře.
V tvojí/vaší péči si myslím, že to zvíře se z thoo krásně dostane a rozhejbe se - jestli se mu ale ty nožky zpraví uplně netušim a abych pravdu řekl, pokud to bude skutečně v důsledku té MBD uplně by se to zpravit nemuselo. Rozhodně držím pěsti - kdyby jsi pak napsala jak to probíhá potažmo dopadlo, bylo by to super. Díky.

Děkuji za reakci. Bohužel jste/jsi mi tak nějak potvrdil moji obavu, že ta snížená mobilita zadních nožek asi bude souviset s poškozením po té rachitidě. Mělo ta záda v podstatě do pravého úhlu, škoda, že jsem to nevyfotila. Přikládám foto z minulého týdne, kde už je celkem fit a ten hrb se z větší části srovnal. UV a kvalitní krmení má, dávám zvířatům do krmení pangamin i normálně. Ale jako avitaminóza B mi to nepřijde, setkala jsem se s ní několik x u rybožravek nebo hodně zatasemnicovaných zvířat z odchytu krátce po importu a ty příznaky byly jiné- měli ochablé přední packy a ztráceli rovnováhu, takže se spíše motali a přepadávali, taky stáčeli hlavu vzad. Dělali to mimovolně, bez vnějšího podnětu. To napravily ty injekce béčka. Ale tohle mládě mělo křeče, které trochu připomínaly tanec svatého víta a třes nožek, vždy na nějaký podnět, třeba vzetí do ruky. k tomu mělo zkřivenou tu páteř a změklé čelisti. Po aplikaci kalcia a AD kombinalu to přešlo (béčko teda dostal taky v tom Promotoru, používám ho na "nakopávání" hodně zdevastovaných zvířat po importech) Teďka žádné neurologické a jiné pohybové potíže nemá, krom těch nefunkčních zadních nožek.

Každopádně moc děkuji za rady a podporu, dám vědět, jak se bude situace vyvíjet :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru