Předmět Autor Datum
Morcata zijou v tlupach cca 15 jedincu, obecne u nich neni problem ze by se prali(a samice mezi sebo…
bahno 01.11.2010 08:40
bahno
Asi bych tedy samici s mláďaty musela oddělit? Je pravda, že prostor to asi moc velký není. Někde js…
hana.78 01.11.2010 10:12
hana.78
Naopak, když se samice oddělí, tak se ve skupině překope hierarchie a pak ji pošťuchujou, když se ta… poslední
Aurifer 01.11.2010 12:00
Aurifer
můžete úplně v pohodě, i více samiček. Ony si sice mezi sebou vytvoří hierarchii, ale nervou se. Co…
Aurifer 01.11.2010 10:12
Aurifer
Naprosto bez problémů.;-) Škoda, že jsem si nevyfotil při víkendové návštěvě v brněnské ZOO králíkár…
Arutha 01.11.2010 11:31
Arutha

Asi bych tedy samici s mláďaty musela oddělit? Je pravda, že prostor to asi moc velký není. Někde jsem vygooglila, že samice se snesou nejlépe dvě sestry nebo se musí dát k sobě do teseti týdnů věku, mezi staršími mohou být problémy. O chovu ve skupině informace nenalézám.

Naopak, když se samice oddělí, tak se ve skupině překope hierarchie a pak ji pošťuchujou, když se tam vrátí. Oddělovat je uplně zbytečný, dát dohromady se dají bez potíží i dospělé samice. Čas od času se najde dominantnější mrcha, co novačku třeba okusuje, ale nebývá to moc často. To s tím věkem a sestrama rozhodně neplatí. Mám 32 morčat, většinou po skupinách 1,3 v 100x50 a žádný problém tam není, ani při odchovech a skupiny jsou sestavované ze zvířat v různého věku a původu. Akorát když mají po 2 vrzích, tak na nějakou dobu odděluju samce, aby si odpočinuly. Co se týče fungování těch skupin, tak občas se stane, že tam nějaký zvíře prudí ostatní, nebo je naopak utlačovaný, ale stačí ho hodit do jiný skupiny a je to ok, stane se, že si prostě některá zvířata nesednou, ale u domácích morčat to není zrovna častý.

můžete úplně v pohodě, i více samiček. Ony si sice mezi sebou vytvoří hierarchii, ale nervou se. Co se týče mláďat, tam je to také v pohodě, naopak si samice občas při porodech pomáhají např. čištěním novorozených mláďat, někdy i kojí cizí mláďata. Problém by byl v takové skupině s více dospělými samci, to pak nefunguje, ale synové můžou v takové skupině zůstat do 3-4 měsíců, aniž by tam byly větší bitky, on je otec usměrní. Jo divoká morčata, nebo morčátka rodu Galea jsou na to podstatně horší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru