Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem B. constrictor - nekroza, prosím o pomoc

Zdravím, prosím o veterinární radu, jeden z mých hroznýšů (samec, přes 2 roky) si přinesl vzpomínku od původního majitele-zlomený ocásek. Docela nepěkně srostlá zlomenina se nachází cca 2 cm od špičky ocásku, takže dosti daleko od kloaky. Tento kus ocasu byl úplně inervovaný. Had nereagoval na dotek v této oblasti, ale nikdy s tím nebyly problémy. Stačilo jen špičku ocásku dosvléknout a had si žil spokojeně. Dnes jsem si všiml, že od posledního svlékání tam ještě kousek kůže má. Opatrně jsem ji stahoval, ale (to jsem nevěřil svým očím)šupiny povolily a cca 0.5 cm špičky ocásku se úplně uvolnilo a já koukal na hadí páteř. Tkáň směrem od špičky ocasu začíná být zřejmě úplně nekrotická. Je jasné, že návštěva veteriny nás nemine-a to je právě ten problém. Na nejbližší veterinu (tj. z Ostravy do Brna) se dostanu až za 10 dní. Myslíte, že to hrozna vydrží. On to samozřejmě ani necítí, ale z blízka to vypadá docela děsivě. Pořádně jsem mu to zranění vymáchal v roztoku Betadine a ještě zatřel Framykoinem. Zvíře je teď v karanténě na novinách, snad se vyhneme nějaké infekci. Doufám, že se ta rána nějak zatáhne a těch 10 dní had vydrží, ale s tímto opravdu zkušenosti nemám. Dovedl by někdo poradit ?

Předmět Autor Datum
Zdravím,pokud jste z Ostravy tak zkuste zavolat tady:kontakty Myslím že dělají i plazy. Držím palce…
MM 04.11.2010 06:56
MM
Díky, zkusím tam zavolat, celou dobu žiju v tom, že v OV plazy nikdo nedělá. Ještě jednou děkuji.
Lukas K 04.11.2010 10:41
Lukas K
Není zač,když tak napište jak jste dopadli.
MM 04.11.2010 15:09
MM
Dneska to bohužel nevyšlo. Doktorka přes plazy je tam jen do určité hodiny. Zítra hned v 8 tam naklu…
Lukas K 04.11.2010 16:28
Lukas K
pokud mu to odumřelo, tak většinou to amputujou kousek za místem, kde už začíná zdravá tkáň. Ono by…
Aurifer 04.11.2010 18:12
Aurifer
To je i můj názor, že by to amputace vyřešila. Klidně bych byl pro, říznout mu to před tou zlomenino…
Lukas K 04.11.2010 19:43
Lukas K
V Ostravě se zabývá terarijními zvířaty i pan doktor Raška, www.vetmed.cz Nakolik má zkušenosti s ha… nový
darjamo 05.11.2010 09:22
darjamo
tak amputaci kousku ocasu většinou zvládne i veterinář, který jinak plazy nedělá, není to nijak zvlá… nový
Aurifer 05.11.2010 09:28
Aurifer
Díky za další kontakt. Tak nakonec jsem byl v tom vetcentu v Martinově a rozhodli jsme se, že nebude… nový
Lukas K 05.11.2010 10:35
Lukas K
jo tak to je dobře snad to dopadne jek si přeješ.... hod sem kdyžtak fotku díky poslední
sesik442 05.11.2010 15:31
sesik442

To je i můj názor, že by to amputace vyřešila. Klidně bych byl pro, říznout mu to před tou zlomeninou, protože to má necitlivé ještě kousek před ní a dá se předpokládat, že jsou v tom místě přerušené i cévní svazky a ta nekróza bude postupovat. Hlavně věřím, že se uleví hlavně hadovi. Tím, že má tu část ocásku necitlivou, kolikrát se kolem ní omotává jako kolem větvičky a občas je (zejména při manipulaci) dezorientovaný a poplašený. Ono by to opravdu zřejmě odpadlo samo, ale teď když koukám na konec hadí páteře...nehledě na riziko infekce...zítra uvidíme.

Díky za další kontakt.
Tak nakonec jsem byl v tom vetcentu v Martinově a rozhodli jsme se, že nebudeme zbytečně riskovat narkózu. Bylo mi doporučeno pokračovat v oplachování rány Betadinem a dostal jsem antibiotika pro jistotu na 5 dní. Podávám perorálně 0,5 ml denně. Docela štěstí, že je zrovna tenhle had takový kliďas. Od samice bych určo dostal co proto )) Snad se to zranění bude vyvíjet co nejlépe. Ještě jednou díky za pomoc a za kontakty na veterináře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru