Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krab CARDISOMA ARMATUM

Dobrý den, chci se zeptat založil jsem si terarium s krabem CARDISOMA ARMATUM (krab suchozemsky,krab duhový) všechno bylo v pohodě tak 14 dní potom přetal jist a ve vodě dělal bubliny vypadalo to jako by ji filtroval vydržel to asi dalších 14 dni dneska jsem přišel domu a krabovi chyběla jedna noha a je celý jakoby apatický nechce se hýbat ani když se k němu přiblížím jsem už smířený s tím že je v posledním tažení je mi jej stašně líto ale nechci se nechat od chovu tohoto tvora odradit. Proto se chci zeptat co jsem udělal špatně terárium jsem zařídil z akvaria o rozměrech 62(d)x36(š)x40(v) na tuto plochu jsem svídil jednou zářivkou 60cm dlouhou o výkonu 20w s 5% UVB zářením značky Repti Glo vodu jsem filtroval filtrem s průtokem 400L poměr souše a vody byl 2:1 takže to vyšlo přibližně na 6L vody o výšce vodního sloubce cca 10cm takže si myslím že filtrace byla dostatečná. Krmil jsem jej skoro vším co jsem v ledničce našel nejvíce mu chtaly ryby,mrkev,okurky a k dispozici měl samozřejmě i sepiovou kost kvuli vápniku. Proto se chci zeptat kde jsem udělal chybu že to takhle špatně skončilo budu velice rád za každou radu nechci aby to kvuli me chybě odskákal další krab. Dále bych se ještě chtěl zeptat zda je nějaky chovatel na severní moravě který by se mnou podělil o skušnosti rád bych viděl jeho terarium a nasbíral ispiraci popřípadě by mi pomohl vyřešit můj problém. Děkuji za každou radu.

[IMG]http://img547.imageshack.us/img547/3723/img5715.jp g[/IMG]
Shot at 2010-11-08

[IMG]http://img844.imageshack.us/img844/8180/img5711i.j pg[/IMG]
Shot at 2010-11-08

[IMG]http://img8.imageshack.us/img8/6528/img5711l. jpg[/IMG]

Předmět Autor Datum
Mohl se připravovat na svlek, co takhle teplota? Dod 25°C bych rozhodně očekával, že místo svleku ch…
Nery 09.11.2010 00:10
Nery
Teplota vody je 26°C a před zářivkou není žádne sklo svídi na kraba přímo ale ja fakt že možná byla…
Mystic 09.11.2010 00:19
Mystic
to je normální, že chcípou, oni často chcípnou brzo po koupi i v dobrých podmínkách, a projevuje se…
Aurifer 09.11.2010 14:00
Aurifer
Příště jdi do rodů Potamon nebo Geosesarma. poslední
Nery 09.11.2010 17:12
Nery

Mohl se připravovat na svlek, co takhle teplota? Dod 25°C bych rozhodně očekával, že místo svleku chcípne. Kamínky byl špatnej nápad, zapadá mezi ně bordel a pokud to celý aspon 1x za 14 dnů nevybereš a nepropereš, brzo bude voda prakticky jedovatá. UV záření neprochází sklem, a i kdybys mezi zářivkou a krabem neměl kricí sklo(neni to videt), tyhle věci mají tak malý výkon, že by muselo být zvíře cca 3cm od trubice aby to mělo alespoň minimální efekt.
Cardisomy nejsou krabi pro chovatele, nedají se v našich podmínkách množit, tedy jsou nezajímavý. Klidně moh bejt prostě už moc starej,nebo (to spíš) se prostě nedokázal přispůsobit podmínkám v zajetí, případně byl poškozenej přepravou.........

Teplota vody je 26°C a před zářivkou není žádne sklo svídi na kraba přímo ale ja fakt že možná byla slabá protože krab šplhal po stěně nahoru a o zařivku se jakoby nahřival byl nalepený přímo na ní. To poškozí přepravou bych nejspíše vyloučil protože ze začátku byl vitalní a aktivni až moc. Jak by se tedy dalo řešit osvětlení aby bylo pro tohoto živočicha dostačující a co mám krabovi místo těch kamínků dát a taky jeký druh mám chovat případně chovat.

to je normální, že chcípou, oni často chcípnou brzo po koupi i v dobrých podmínkách, a projevuje se to nejdřívě tím, že jim začnou padat nohy nebo klepeta. Pokud už koupíš kraba bez nohy nebo klepeta, tak tam je to otázka pár dnů, většinou jsou zdevastovaní po přepravě a umístění ve zverexech atd jim taky zrovna nepřidá. Já je udržela nejdéle asi 2,5 roku, ale předtím taky bylo několik zvířat co chcípli brzo po zakoupení. pak jsem radši přešla na Potamony. Co se týče terária, tak je pro ně lepší terárko s opravdu vysokou vrstvou substrátu, třeba vlhkého lignocelu s pískem a jenom mísou s vodou, která se denně mění. Oni si udělají nory a do vody se chodí jenom nadechovat, je dobré jim tu vodu trošku přisolit, oni jsou většinou na mírně zasolených místech. Potřebujou dost vysokou teplotu, ta voda 26°C by byla ok, vzduch ale může být klidně 28°C.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru