Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uv záření

I plasty samozřejmě pohlcují část vyzářeného UVB záření. Např. klasickým dutinkovým polykarbonátem, ze kterýho se teď dělají ty skleníčky/pařníčky neprojde skoro vůbec nic. Proto se dělají plexiskla nebo akrylátové plasty se spec. úpravou, aby UVB propouštěly - a levný to není. Stopro to asi nikdy nebude, ale dobrý akrylátový sklo s propustností UVB propustí až 80proc.

Klasický faunabox od Exotery propustí 18% UVB (82% pohltí), což je, pokud nad tím nemáte pověšenou Vitaluxku, vlastně uplnej prd. Aby tím plastem prošlo dost UV je potřeba aby byl dost tenkej - třeba takový ty plastový boxy z ikei, -samla- se to jmenuje myslim by mohly propustit celkem dost. Můžu to změřit, pár jich mám.

Jinak to UVB ve skle filtruje hlavně kovovej prvek Cer. Železo filtruje hlavně infra, proto se skla s hodně železem používaj jako tepelný filtry. To "hlavně" tam píšu schválně, ono to železo taky něco určitě filtruje, ale hlavní viník je v M. tabulce prvků trochu vedle :-).

Sklo UVB záření propouští - ale samozřejmě málo. Běžným oknem, kde je dvojité sklo prochází 0% UVB. Já měřil 3mm tabulku skla, která byla víc než 80 let stará a docela jsem se divil, že jím prošlo poměrně hodně UVB - bohužel jsem si to tenkrát nezapsal, ale třeba přes flašku od okurek UVB taky prochází ale kolik procent nevim - musel bych to znova změřit. Křemičitý skla (bez UV stopu - to pozor), který se používaly dřív UV propouštějí fakt slušně. Teď se dělají, hlavně pro zdravotnictví a v plastovém průmyslu borokřemičitý skla a ty UV záření také propouštějí (je to účel).

Dneska mám konečně po dlouhé době volnější den, tak kliĎo provedu nějaký měření - jestli chcete? (sám od sebe na to dlabu bo jsem línej jako ta veška) :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny