Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Švidravá ještěrka :-)

Dobrý den vážení chovatelé a diskutéři

rád bych vás seznámit s přírůstkem v naší dvoučlenné domácnosti.

Jelikož jsem od malička vyrůstal vedle pejska, kočičky, a jiných domácích zvířátek, po přestěhování do "vlastního" jsme se rozhodli, že si pořídíme opět mazlíka. Z důvodu vysokého pracovního nasazení mně a mé přítelkyně, bylo jasné že to nebude ani kočka, ani pes, ale něco soběstačnějšího. Po delších úvahách padla volba na Chamíka Jemenského :-)

Následovaly týdny čtení publikací, diskuzí, a jiných "manuálků". Na chamíka jsme se vyzbrojili terárkem, prozatím o rozměrech 45x45x65, výhřevnou 50W bodovkou, UV úsporkou, poté v přírodě nasbírali nejrůznější větvičky z ovocných stromů, přikoupili bambusové tyčky, a z toho sestrojili působivý příbytek :-)

Chamíka jsme chtěli prvně pořídit až po dovolených, jenže naše nedočkavost byla silnější, a pro chamču jsme jeli již 10 dní před odletem, na brněnské výstaviště. Tam nám milá slečna nabídla čtyřměsíčního samečka /samici jsme nechtěli/, skvěle poradila, a nabídla podporu v případě komplikací.

Chamík tedy dostal týdenní péči v plné míře, kdy jsme se snažili ho neprudit, aby jeho aklimatizace proběhla co nejklidněji. Po týdnu byl převezen do náhradní rodiny, a po měsíci už jsme se nemohli dočkat až ho opět dovezeme domů. Chamča viditelně "zmužněl", chytnul krásné pestré barvy.

No a to už jsou asi dva měsíce zpět, po celou dobu se snažíme zpříjemňovat mu "zajetí". Každý měsíc provedem rekonstrukci domečku, dostane nový podklad, vybavení. Většinou zbaští denně asi 10 cvrčků, záleží na velikosti. Měli jsme i velké, prvně se jich bál, ale později i těm zakroutil krkem. Baští raději střední až menší. Jednou týdně je obalujem v přípravku NutriMix Rep a každý den ve vápníku. Má rád banán, jablko, meloun, ale hlavně dužinu z hroznů :-) Příjemně mě potěšilo zjištění že je schopný sám pít z misky.

Chamíka jsem kupovali s vědomím že se nejedná o domácího mazlíčka, i tak se nám ho ale díky různým trikům podařil přesvědčit že nejsme nepřátelé, že k němu máme citovou vazbu :-) Po nějaké době, kdy se opravdu bál, a před každým pohybem zalezl do úkrytu, ho asi takové chování přestalo bavit, a v klidu se nám díval do očí, slunil se, chytal cvrčky. Jeden z prvních fyzických kontaktů umožnila nastražená větvička, na které když se chamík ocitl, se dala jednoduše a rychle vytáhnout z terárka. Prvně chvilku protestoval, nafukoval se a syčel, ale možná ho přesvědčily různé drobnosti jako banánek, ale hlavně dužina z hroznů, aby byl přítulnější. Dnes, pod naším dohledem, mu otevřeme terárko, nastavíme velký fikus a během chvilky je ještěrka v listí, kouká na nás a relaxuje i hodinku na jednom místě. V případě že sejde až po kmeni dolů, není problém ji vzít do ruky, dát jí baštu a vrátit zpět do terárka. Nesnažíme se chamíka si ochočit, vím že to není zvíře na mazlení, a že co kus to originál, ale těch pár let života mu chceme zpříjemnit na maximum. Nemůžu se dočkat léta, kdy mu zařídím balkonové drátěné obydlí :-) V plánu mám i na fíkus namířit bodovku aby se mohl slunit i mimo terárko.

Využiji prostoru pro dva krátké dotazy:

Chamík se asi za 4 měsíce jen dvakrát svlékal, vždy po celém těle, teď se ale loupal jen u pusy, je to normální?

Stačí mu výživa co mu dáváme, tj NutriMix Rep, vápník, občas nějaké ovoce a zelenina. Je potřeba mu dávat nějaké kapky v případě že je viditelně v pořádku?

Jaké jména se dávají chamíkům? Říkáme mu ještěrka, příživník, chamík, ale jméno bohužel ještě nemá.

A ještě nějaké fotky, seřazeno dle věku:

[img0039uw.jpg]
[img0040ok.jpg]
[dsc02051v.jpg]
[dsc02085a.jpg]
[obrzek1.jpg]
[dsc02550n.jp]g
[dsc02560a.jpg]
[dsc02573b.jpg]
[dsc02576e.jpg]
[web2d.jpg]
[web1.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji všem za reakce :-) Do terárka jsem přidal pár větviček, UV dal dovnitř, vypadá spokojeně :-)…
JoU81 22.11.2010 09:47
JoU81
Acheta.cz třeba. Nebo co burza na výstavišti?Každý měsíc, můžeš nakoupit cvrků, švábů, sarančat, hol…
Redsnake 22.11.2010 10:30
Redsnake
Burzu jsem včera prošvihnul :-( Eshop je bezva, ale radši bych něco z okolí Brna, s tím poštovným se…
JoU81 22.11.2010 11:29
JoU81
Beru z Petplanet v Řečkách nebo na Václavské.Obvykle spousta živých a žádná mrtvolka.Na burze za ste… poslední
Kája z Brna 01.02.2011 11:04
Kája z Brna

Děkuji všem za reakce :-)

Do terárka jsem přidal pár větviček, UV dal dovnitř, vypadá spokojeně :-)

Ještě se zeptám, je tady nědo z Brna, kde kupujete cvrčky? Už jsem vyzkoušel asi všechny zverimexy ale pokaždé je to poloprázdná krabička, sem tam zdechlinka, poslední dobou kupuju tak dvě krabky týdně a na to fakt čas nemám :-(

Napadlo mě je objednat z netu, ale odkud?

[dsc02580j.jpg]

Burzu jsem včera prošvihnul :-( Eshop je bezva, ale radši bych něco z okolí Brna, s tím poštovným se mi to bohužel nevyplatí. Jednu farmu už jsem našel tak uvidíme :-)

S holátkama asi ještě počkám, chamík má sice perfektní stisk a je to samec jak má být, ale má teprve cca půl roku, to je ještě brzo, ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru