Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Horšící se kožní problém. ReptiGlo? Prosím o konzultaci.

Přímo na univerzitě VFU je nejlepší Prof. MVDr. Zdeněk Knotek CSc. přednosta ústavu ptáků, plazů a drobných, normálně ordinuje na ambulanci plazů.
Moje poznatky o popálení reptiglem jsou takové: jako první sou problémy se svlekem či lehké popálení kůže- změna barvy na nahnědlou. Později by pravděpodobně došlo k trvalým poškozením: černá, nekrotická, suchá ložiska. Nikdy jsem to nenechal zajít tak daleko,lehké polálení se odhojí po několika svecích samo. Nebo je možné použít nějákou hojivou mast- doporučuji konzultovat s veterinářem.
Ad doba- popálení je poměrně rychlé- problémy se svlekem již po několika hodinách popálení klidně do jednoho dne- záleží určitě na intenzitě a vzdálenosti a době osvitu nevhodným zdrojem. Nicméně ložiska jsou nejčastěji plošná- boky a hřbet zvířete přilba. Problémy se zrakem nemusí být vyjímkou.
Poškození kůže a hřbetu může být ovšem zapříčiněno i vysokou teplotou z nevhodného intenzivního zdroje, případně přímo popálením kontaktem se zdrojem tepla- postižená místa jsou podle umístění zdroje, či kontaktu určitou částí těla- i chodidlo, končetina může-li chameleon přijít do přímého styku se zdrojem tepla.
Dle fotek, v rámci mezí lze usuzovat na popálení. Následná infekce nekrotické tkáně, zánět a různé výpotky mohou být komplikace takového poranění. V tomto stavu je vyhledání veterináře a cílená léčba určitě důvodná. Je třeba se vyvarovat neodborných zásahů. Vhodné je i zacílení atb léčby.
Doporučuji odstranit reptiglo, proměřit a odskoušet teploty v teráriu pod zdroji tepla i rukou, není- li někde problém a se zvířetem navštívit vet. lékaře.
Mnoho úspěch v léčbě.
Omlouvám se ale boužel mne nenapadlo zdokumentovat projevy popálení od uv záření fotograficky. A boužel se mi nechce další zvířata vystavovat zdravotním komplikacím.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny