Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem leguan otok a boule

Ahoj,chtěla jsem se zeptat a poradit.Mému leguankovi (asi 2 roky) natekla levá zadní noha v oblasti "šlapky" -jak zespoda tak shora.Prsty nateklé nejsou.Na tu nožičku i špatněji došlapuje.
Taky se mu začaly dělat bouličky...rostou....dvě měl na tlamě o průměru asi 3-5 mm,ty jsme chirurgicky odstranily....ale dělají se mu 3 další-dvě na zádech okolo hřebenu a jedna na kloubu.
Nevíte někdo co by to mohlo být?Nebo nemáte s tím nějaké zkušenosti?Předem moc děkuji:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ty boule na tlamě- nebylo to na spodní čelisti, jakoby ztluštělá spodní čelist? a ty boule jinde po…
Aurifer 20.11.2010 08:02
Aurifer
Co se týče nohy - napadlo mě taky nějaký poranění - jestli v tý tlapě nemá něco píchlího, nemá tam t…
MadMike 20.11.2010 10:03
MadMike
U veterináře jsem s ním byla...křivice to určitě není...My jsme ho koupili už s dermatomykozou na oc…
krista91 20.11.2010 20:21
krista91
Tak to jste mohla říct rovnou, že má dermatomykózu. nechte udělat odběr z těch boulí a zkouknout pod… nový
Aurifer 21.11.2010 00:01
Aurifer
Jestli je to mykoza, se kterou přichází často importy (ještě nedávno bych řekl všechny importy), tak… nový
MadMike 21.11.2010 08:15
MadMike
JJ Imaverol je vet. léčivo se stejnými účinky, je to obdobné jako u toho lamisilu, akorát ten je z h… poslední
Aurifer 21.11.2010 11:37
Aurifer

ty boule na tlamě- nebylo to na spodní čelisti, jakoby ztluštělá spodní čelist? a ty boule jinde po těle- jsou měkké, tvrdé, nebo jak to s nimi je? Fotka a bližší popis by nebyly od věci. Může to být dna, ale taky hromada dalších věcí, viděl to zvíře ještě potom veterinář?

Co se týče nohy - napadlo mě taky nějaký poranění - jestli v tý tlapě nemá něco píchlího, nemá tam třeba vidět nějakou drobnou ranku?
Co se týče boulí, afty to teda asi fakt nebudou ::), mohly by to být třeba granulomy - hodně legošů, co jsme si brali to mělo taky, jednalo se většinou o záněty nějakých houbových bakterií a důvod byla špatně hdyratovaná "zanedbávaná" kůže + nedostatek vitamínů. Byly to vždy malé bouličky, které se vyskytovaly různě po tělě (čelisti, záchyby končetin, kolem hřbetních ostnů apod.). Vždy pomohlo odstranění + následná správná péče o kůži a dostatečný přísun vitamínů.

ale taky hromada dalších věcí

asi tak... fotky sem.

U veterináře jsem s ním byla...křivice to určitě není...My jsme ho koupili už s dermatomykozou na ocásku...jenže jsme si mysleli první že to má jen blbě slíklé...jenže i po dalším svléknutí se to nezlepšilo tak jsme šli k veterináři...Takže od té doby koupeme v heřmánku každý den 2O minut a potom mažeme postižené místa betadinou...O hodně se mu to zlepšilo...veterinář ale říkal že to je na dlouho a že se to většinou úplně vyléčit nedá.4 měsíce to už určitě jsou.Tu packu jsem prohlížela víckrát a nic tam nemá.
A teď se mu začaly dělat ty bulky.V pondělí s ním jdu k veterináři znovu,tak snad mu ty boule vyřízne...Fotky vyfotím a pošlu..

Tak to jste mohla říct rovnou, že má dermatomykózu. nechte udělat odběr z těch boulí a zkouknout pod mikroskopem, plísně a některé bakterie po nasvícení pod UV zeleně svítí. Docela bych se vsadila, že stěr bude svítit... na dermatomykóźy i u plazů se mi osvědčil Lamisil, kupte ho v lékárně a po omytí tou betadinou to osuště a potírejte tím lamisilem, mělo by se to postupně ztratit. Možná by nebyla od věci taky antibiotická podpůrná léčba, na základě testu citlivosti z toho odběru. Leguána ošetřujte v chirurgických rukavicích a nenechte se poškrábat, je to docela svinstvo nakažlivé. Potom budete muset dobře vydesinfikovat terárko, třeba Savem a větve atd pak vyhoďte.

Jestli je to mykoza, se kterou přichází často importy (ještě nedávno bych řekl všechny importy), tak betadinou a heřmánkem to nepůjde (kdyžtak bych místo heřmánku použil raději hypermangan, bylinky jsou super věc, ale slabota). My jsme se to takhle "nenásilně" snažili řešit docela dlouhou a únavnou dobu a i když se to třeba stabilizuje, nezmizí to. Je potřeba, přesně jak píše Aurifer udělat testy, my nechávali dělat kultivaci odebrané tkáně - tyjo za tejden z toho v tý plastový krabičce vyrostlá fakt nádherná plíseň :-)a řešili jsme orálně itrafugol a zevně potírání imaverolem - oboje antimykotika. S tím lamisilem nemám vůbec zkušenosti, takže neřikám, že by to nezabralo, ale ty testy + doporučení veta pro další léčbu bych nechal udělat určitě, ať se kdyžtak nenadělá nějaká paseka. ATM a ATB se můžou mlátit - náš vet nás na to vcelku výrazně upozorňoval, takže tam bych byl opatrnej. Bylo to ale hlavně krz vnitřní užití.

JJ Imaverol je vet. léčivo se stejnými účinky, je to obdobné jako u toho lamisilu, akorát ten je z humánní mediny a snáze dostupný. Myslím, že je i levnější, už se nepamatuji, kolik jsem platila lahvičku Imaverolu, ale Lamisil přijde na něco přez stovku. Nic se s ním nezkazí, není to na vnitřní použití, takže se to s antibiotiky apod. netluče...to se týká opravdu kombinací pro vnitřní užití, tam je potřeba fakt aby to řešil veterinář, co tomu rozumí. Takže návštěva u veterináře, odběr vzorku, kultivace a test citlivosti určitě, obzvlášť, když se mu to takhle rozlézá, tomu by měla pak zabránit ta podpůrná léčba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru