Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochrnutí želvy

Zdravím všechny, měla bych dotaz týkající se mojí 4 leté želvičky Testudo Hermanni. Před 2 měsíci mi poprvé onemocněla, oslepla a veterinář jí vyléčil antibiotiky a píchl ji dávku vitamínů. O 2 týdny později oslepla znovu a opět byla vyléčená antibiotiky. O týden později vymočila červa a dostala odčervovací tabletu. Pak bylo všechno v pořádku a před 5 dny jí ochrnula přední packa, neovláda spodní kloub. Želvička nebyla zraněná. Veterinář jí píchnul kalcium, nedošlo ke zlepšení, tak jí píchnul vitamín B, ale opět ke zlepšení nedošlo. Mám doma ještě další 2 želvičky, které nemají žádný zdravotní problém, všechny mají velmi pěkný, tvrdý krunýř a chuť k jídlu. Ani jeden z nás neví jaká by mohla být příčina ani další léčba. Pokud vás napadá příčina nebo nějaké řešení tohoto problému, prosím napište. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejdřív by to chtělo třeba aspoň vidět kvalitní ostré fotky shora, zboku atd. Jen bych si tipnul - c…
Petr60zelv 22.11.2010 15:41
Petr60zelv
Nahrála jsem pár fotek na leteckou poštu:278223707 Želvy mám celé léto venku, občas jim přidám různé…
Lea 23.11.2010 10:44
Lea
No v prvom rade velmi zle krmis. ziadne ovocie a v ziadnom pripade salaty nedavaj. druhu chybu robis…
krueggerova 23.11.2010 10:58
krueggerova
Psala jsem, že jim salát a ovoce dávám jen občas, převážně se živí trávou a i podle té doporučené we…
Lea 24.11.2010 00:06
Lea
Ide o to co to je obcas. Pre mna je obcas cc 1x za mesiac pre dospelakov, mladsim vobec. preco ich n…
krueggerova 24.11.2010 11:34
krueggerova
Možná jsem se špatně vyjádřila, pod pojmem salát jsem myslela čínské zelí, rukola, polníček, špenát… poslední
Lea 24.11.2010 15:30
Lea

Nejdřív by to chtělo třeba aspoň vidět kvalitní ostré fotky shora, zboku atd. Jen bych si tipnul - celkové selhání orgánů z důvodu špatné diety, nevhodného "ustájení", příliš suchého, studeného nebo naopak teplého terária, nedostatku světla, absence ultrafialového záření, možností mnoho...

Nahrála jsem pár fotek na leteckou poštu:278223707
Želvy mám celé léto venku, občas jim přidám různé druhy sálátů a ovoce. Maso ani ryby jim nedávám vůbec (nechtějí ho), jídlo občas posypu mletými skořápkami od vajec. Po létě je dávám na 2 měsíce do terária, kde mají přes den v nejteplejším místě asi 45 stupňů a nejchladnějším 25 stupňů. A pak je zimuji. V terárku je 40cm trubice s UV zářením a miska s vodou. Po létě jim 1x týdně dávám malé množství vitamínů (Turtle Vit, Nutri Mix, Reptimineral - střídavě).

No v prvom rade velmi zle krmis. ziadne ovocie a v ziadnom pripade salaty nedavaj. druhu chybu robis ze ich po lete davas do teraria, kde im kuris a vzapati zimujes. oni sa ti na teple nastartuju a ty ich zrazu das zimovat mozes byt rada ze vobec prezili a ze sa ochrnutie prejavilo len na jednej. odporucam precitat forum www.zelvy.wbs.cz tam by ta za takuto starostlivost ukamenovali.

Psala jsem, že jim salát a ovoce dávám jen občas, převážně se živí trávou a i podle té doporučené webovky v tom není žádný problém. Želvy dávám do terária začátkem září a to je přeci brzy na zimování. Před zimováním jim snižuji postupně teplotu a přestávám je krmit.

Ide o to co to je obcas. Pre mna je obcas cc 1x za mesiac pre dospelakov, mladsim vobec. preco ich nenechavas vonku az to zimovania? zbytocne im rozhadzujes metabolizmus a nemaju tolko casu na pripravu na zimovanie ako keby si ich prirodzene nechala vonku zaspat a potom len preniesla do zimovacieho priestoru.

Možná jsem se špatně vyjádřila, pod pojmem salát jsem myslela čínské zelí, rukola, polníček, špenát a to je zeleň, která je bohatá na vápník a fosfor. Ledový salát a zahradní salát dostávají asi 1x za 2 měsíce. Nemyslím si, že by to byl důvod ochrnutí a oslepnutí želvičky, ale raději už jim ho dávat nebudu. Želvy dávám do terária v době, kdy už jsou chladnější noci. Pokud je přes den až 20 stupňů a v noci spadnou teploty až k 5 stupňům, tak si myslím, že to nejsou ideální podmínky z hlediska teplotních rozdílů. Ale samozřejmě se můžu mýlit a ráda si nechám poradit. Pro mě by samozřejmě bylo lepší, pokud bych je rovnou z venkovního výběhu mohla dát do sklepa. Navíc teplota v říjnu je v mém sklepě stále dost vysoká na zimování. Pokud navrhnete, abych želvy zimovala v lednici, tak to jsem zásadně proti. Zavřít želvičku do nevětraného, plastového prostoru mi připadá jako týrání a navíc mít v té ledničce ještě jídlo je velmi nehygienické.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru