Předmět Autor Datum
Moc se vtom nevyznám, ale kdysi jsem té mojí dávala to obyčejně do pití aby se napila, nekapala sem…
Lenny 22.11.2010 22:18
Lenny
PROČ? Proč chcete dávat suchozemské želvě tyhle vitamíny?!? Vitamín A je nesmysl, v rostlinné potrav… poslední
Petr60zelv 24.11.2010 11:44
Petr60zelv

Moc se vtom nevyznám, ale kdysi jsem té mojí dávala to obyčejně do pití aby se napila, nekapala sem to na ni..
Ale jak tady skoro všichni radí, tak jí to nedávejte vůbec a radši v létě sluníčko a v zimě to bud vydrží bez něj, nebo nějaké UVB :-)

PROČ? Proč chcete dávat suchozemské želvě tyhle vitamíny?!? Vitamín A je nesmysl, v rostlinné potravě je dostatek beta-karotenu provitaminu A a je schopná si ho z něj nasyntetizovat, nedostatek by snad mohl nastat při krmení nějakým ovocem nebo granulemi, případně při poruše vstřebávání z důvodu poškození tenkého střeva. To ale do vody podaný Hydrovit nenapraví. Vitamin D3 má tu zábavnou vlastnost, že jej lze velmi snadno předávkovat, to za prvé (když si ho zvíře dostatečně ozářené UV-B syntetizuje samo, tak se nepředávkuje), za druhé jeho účinek tkví v tom, že kontroluje hladinu vápníku v krvi. Pokud není souběžně podáno opravdu dostatečné množství vápníku v potravě, bere si ho vitamin D3 z kostí, aby ho následně "odložil" třeba v ledvinách a celý problém se tak zhoršil. Jeden z důvodů, proč se často u želv ztrácí vápník, je vedle nedostatku světla a UV-B záření také poškození ledvin, např. z nedostatečné vlhkosti v nádrži.
Tyhle preparáty mají smysl snad jen pro přípravu želatinového krmení pro vodní želvy a i tam jsou lepší výsledky třeba s Roboranem pro nosnice nebo s Kormivinem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru