Předmět Autor Datum
Zdravím, postup je pomerne jednoduchý. Pri mäkkom zimovaní (priamo v byte) iba nebudeš ohrievať vodu…
miro293 30.11.2010 11:24
miro293
K těm graptemyskám: opravdu nesnesou méně než 8 stupnů? Já mám dojem, že ty moje byly chvilku v pěti…
Nerous 26.01.2011 11:57
Nerous
Presný údaj neviem, ale viem o človeku, ktorý ich nechal cez zimu vonku v jazierku a na jar mu vyplá… poslední
miro293 26.01.2011 13:55
miro293

Zdravím, postup je pomerne jednoduchý. Pri mäkkom zimovaní (priamo v byte) iba nebudeš ohrievať vodu, vypneš svetlo, necháš teplotu klesnúť ako to v byte ide a obmedzíš krmenie. Samotná korytnačka nebude vyhľadávať potravu tak často, ako počas sezóny. Zožerie niekoľkokrát menej asi tak 1-2x týždenne.
Pri tvrdom zimovaní postupne znižuj teplotu z izbovej na cca 0-7°C. Ak na to nemáš možnosť, urob to aspoň na 3-4 etapy: izbová teplota, 15°C, 10°C a zimovacia teplota. Pri teplote tesne pod 10°C sa bežne stáva, že sa zviera ešte pohybuje, preto je dobré ísť nižšie. Krmenie obmedz tak, aby sa zviera vyprázdnilo a aspoň 3 týždne pred zimovacou teplotou nič nežralo. Po presunutí do 15 stupňovej vody žrať nebude, iba sa vyprázdni. Slniť sa tiež nebude, takže svetlo môžeš vypnúť. Celý proces by mohol trvať asi 4 týždne, odzimovanie je rovnaké, iba v opačnom slede.
Záleží od konkrétneho druhu korytnačky. TSS, TSE alebo napr TS troostii znesú aj zamrznutú vodu, napríklad Graptemysky pri teplote pod 8°C hynú. Minulú zimu mi u samca TSS niekoľkokrát zamrzla voda v kýbli tak, že som niekedy vyberal 1cm hrubý ľad. Jemu sa nestalo nič a na jar sa bez problémov prebral.

Presný údaj neviem, ale viem o človeku, ktorý ich nechal cez zimu vonku v jazierku a na jar mu vyplávala na hladinu nafúknutá mrcina. Niekde som aj čítal, že by sa nemali nechávať cez zimu vonku, vlastnú skúsenosť s nimi však nemám. Určite to bude záležať aj od kondície konkrétneho zvieraťa.
Možno by bolo dobré pozrieť si klimadiagram z miesta výskytu a podľa toho porovnať so štátmi v Európe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru