Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Preco nezere

nepouzivej piliny, ty jsou dost nevhodny
Samozřejmě piliny jsou dobré tak do cirkusové manéže, ale zřejmě máte na mysli hobliny, u kterých (pokud jsou prosáté od pilin) neshledávám žádný zásadní problém oproti mnoha jiným substrátům včetně i těch štěpků. Naopak mají mnoho pozitiv - lehké (pytel hoblin oproti pytli štěpků neřkuli zeminy - nebe a dudy), snadno vyměnitelné, snadno se vlhčí a naopak snadno schnou, cena nízká až zadarmo.
Pro velke hady a celkove nejlepsi jsou asi bukove stepky, ktere se dobre udrzuji a jsou antibakterialni.
Udržují se dobře jen v případě, že za údržbu považuji výměnu velké části promatlané množstvím močoviny, což u velkého hada znamená výměnu cca podle velikosti trusu čtvrt metru čtverečního do hloubky několika cm. Ovšem pokud to had "rozmázne", tak je schopen zmazat močovinou prakticky všechen povrch štěpků. Hobliny mi v tomhle ohledu přijdou lepší, resp. stejné, ale líp to vsáknou a vyndá se dobře ten "slepenec" pomocí lopatky a upřímně nabírat to jde líp než štěpky.
Co je na bukových štěpkách antibakteriálního nevím, podle mě teda kousky dřeva antibakteriální snad ani být nemohou, ale to ostatně není většina materiálů přírodního původu (částečně snad kyselé substráty - rašelina, rašeliník, ale 100% antibakteriální substrát neexistuje, jedině nasáklý savem, což je ovšem antivšeživé...).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny