Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva zelenavá

Určitě toho co nejvíc a co nejrychleji nastudujte z nějakého důvěryhodného zdroje (koukněte třeba na knížky nabízené na www.robimaus.cz - to je jen rychlý tip).
Jinak želva potřebuje ultrafialové záření mimo jiné k tomu, aby její tělo dokázalo hospodařit s vápníkem. Jinak dochází ke křivici a dalším poruchám - možná nejčastější problém exotických zvířat u nás laicky chovaných. Obyčejná žárovka prostě nestačí - dá Vaší želvě jen teplo, ale UV záření nikoli.
Takže doporučuji rychle sehnat nějakou UV lampu. Kolik jste ochotna investovat? Pokud chcete něco opravdu užitečného, kvalitního a z dlouhodobého hlediska i finančně výhodného, kupte UV výbojku (třeba www.terashop.cz), ale počítejte s částkou kolem 2000 Kč. Pokud Vám to připadá mnoho, pak můžete zvolit "systém" mnohem levnějších kompaktních UV zářivek (Narva, ReptiGlo apod.), ale je to jen velmi slabý zdroj UV (přesto samozřejmě lepší než nic) a počítejte s tím, že budete zářivku každého půl roku měnit, takže když si to spočítáte, nakonec je ta výbojka nejvýhodnější - vydrží Vám totiž i dva roky, zatímco ty kompakty sice po několika měsících užívání dál svítí, ale už žádné UV nedávají. Načtete tu na tohle téma stovky a stovky názorů.
Každopádně bych se ale vydal cestou dobrého UV osvětlení a varuji před umělým dotováním vitamínu D3 (v kapkách), protože tady můžete velmi snadno udělat kritickou chybu a zvíře odrovnat. Navíc je mnohem přirozenější dopřát zvířeti dobré světlo - a organismus už si poradí.
K tomu všemu samozřejmě kvalitní stravu - viz reakce výše.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny