Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - prosba o radu

Dobrý den,
prsím touto cestou o radu, pomoc, tip - V neděli jsem si přivezla domů cca 8 let starého Dina, samce leguána zeleného, kterého již předchozí majitelé nemohli nadále mít. V neděli večer se patřičně vztekal, v pondělí jsem mu terárium dovybavila správnou žárovkou a zářivkou a večer už se nechal hladit, dokonce si vyžádal výlet z terária. Před opuštěním terárka dokonce i snědl něco málo ze sypké směsi pro želvy a leguány, kterou mi předchozí majitelka dala s sebou - vím, že by toto vůbec žrát neměli, ale oni mu jí dávali a já byla ráda, že alespoň něco z jídla ochutnal..Výlet z terária se ovšem konal večer, chvílí předtím, než mu byla zhasnuta žárovka a v domě není moc teplo, navíc jsem /pitomec/ nechala po tu dobu terárium přiotevřené, takže stačilo mírně vychladnout :-( V úterý ani včera už tendenci prozkoumat okolí neprojevil. Nechá se hladit, blaženě přitom zavírá oči, sem tam si popoleze, párkrát denně se doleze otočit, ale jinak má tendenci se vyhřívat a válet a od toho pondělního večera nechce žrát :-( V teráriu při zavřeném skle je teplota cca 34°C /teploměr je umístěn kousek za vyhřívací žárovkou/, noční teplota pak 22°C, dále je osazena zářivka s UVB 5.0. Několikrát denně rosíme terárko i Dina - to se mu evidentně líbí. V úterý v podvečer vykonal do misky s vodou potřebu - sice 2 malé bobečky, ale zaplať pán Bůh za ně. Od předchozch majitelů mám info o tom, že mu dávali ledový salát, mrkev (nať i červenou část), mandarinky. Nechtěl prý kedluben, rajče, papriku. Předchozí majitelé měli v panelákovém bytě terárium na výšku s obyčejnou žáivkou 60W, bez zářivky, s větví, která mu už byla docela malá- přesto jsem ji do současného terária umístila, aby měl něco "svého", stejně tak misku má původní, taktéž zelený koberec odpovídá tomu, na který byl zvyklý předtím.Každý den se snažím dát mu do misky něco malinko ledového salátu, pak mrkvovou nať, polníček, něco římského salátu - ale zatím ho to nechává "chladným". Poradíte, jak ho zkusit rozjíst ? Nemám třeba koupit ibišek, který mu prý také moc chutná a dát ho živý do terárka s vědomím toho, že už si ho na parapet nikdy nedám, ale Dino se třeba rozeže ? A dále - na nohou se mu začíná loupat kůže - sice rosím, ale ráda bych ho vykoupala (byl zvyklý na vanu)- ale říkám si, že tahat ho z terárka, když nechce, že není správné..nebo ho mám opravdu vyndat a nasměrovat k vaně,s tím, že když zjistí, že na něj čeká koupel, že mi to pak odpustí ? Pro představu přikládám odkaz na fotky :
http://www.facebook.com/album.php?aid=28646&id=176 4655336&l=5b94781511

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
http://www.reptile.cz/index.php/prirucky-k-chovu/l eguan-zeleny Toto si pekne preštudujte,nechajte h…
johny13 30.12.2010 12:50
johny13
Děkuji moc :-) Cestou z práce tedy zajedu pro čekanku, čínské zelí, fazolky a okurku - a zkusím jino…
kubrtenka 30.12.2010 13:34
kubrtenka
Napr. Solar Glo,Sera Reptil Sun Heat 130W,Sylvania Reptistar UV-Lamp 160W,Arcadia D3 UV Basking Rept…
johny13 30.12.2010 13:41
johny13
Ok, díky - ta žárovka (výbojka), kterou tam má spolu se zářivkou Repti Glo 5.0 je ExoTerra Solar Glo…
kubrtenka 30.12.2010 13:56
kubrtenka
Dino? Tak to je docela známý jméno.Polovina republiky snad chová samého Dina.:-D
LEGO25 30.12.2010 14:26
LEGO25
Ta 160w Solarka stači,len zaleži aka je stara.Vhodne po 1 roku použivania doplnit o druhu a tuto nec…
johny13 30.12.2010 14:45
johny13
Ještě se chci zeptat - ty fazolky mu sekáš na drobno nebo mu je dáváš vcelku ? poslední
kubrtenka 02.01.2011 19:38
kubrtenka
sem tam si popoleze, párkrát denně se doleze otočit, ale jinak má tendenci se vyhřívat a válet Mysl…
kroutvorus 30.12.2010 18:26
kroutvorus
Ohledně velikosti terárka - viz. níže. Ohledně jeho aktivity jsi mě docela uklidnil :-)
kubrtenka 30.12.2010 19:54
kubrtenka
K tomu pobytu v teráriu či venku: Myslím si, že by chovatel to terárko především neměl vnímat jako v… nový
kroutvorus 31.12.2010 11:04
kroutvorus

http://www.reptile.cz/index.php/prirucky-k-chovu/l eguan-zeleny
Toto si pekne preštudujte,nechajte ho v klude,musi si zvyknut na nove prostredie.Uvb by som doporučil kvalitnejšiu vybojku.Ma už svoj vek a zanedbane veci treba rychlo zmenit.Rosenie mu zatial určite stači,zbytočne s nim nemanipulujte,zbytočne ho budete stresovat.Tie šalaty davajte iba v malom množstve a iba raz začas.Tu na fore je už viac takychto diskusii,prelozte si aj forum.
http://tera.poradna.net/q/view/134337-leguan-zelen y-krmeni
Ibištek sa mne velmi osvedčil,krmim s nim doposial.Ešte doplnim-možno to bude trochu dlhšie trvat zmenit mu jedalny listok.Leguany su tvrdohlave,vydržia dlhšie odmietat čo im nechuti,ale netreba ustupit a hned sa nenalakat,že nežerie.

sem tam si popoleze, párkrát denně se doleze otočit, ale jinak má tendenci se vyhřívat a válet

Myslím, že pro osmiletého dospělého leguána je tohle celkem normální životní projev. Většinu dne se vyhřívají, mají pár aktivních chvil, kdy vyhledávají potravu a jdou se vykálet, pak se zase vyšplhají na své oblíbené místo a tráví. Hlavně teď přes zimu. Když se na jaře hodně oteplí, začínají být pohyblivější, ten můj by trávil nejraději většinu času na balkoně - aby taky ne, slunce je slunce :) Držím palce, ať se Dino brzy rozežere a ať je v novém domově spokojený. Můžu se ještě zeptat, jak je to terárko velké?

K tomu pobytu v teráriu či venku: Myslím si, že by chovatel to terárko především neměl vnímat jako vězení, ze kterého je třeba zvíře vysvobozovat. Jsem úplně pro, aby měl leguán možnost projít se po bytě (u nás doma je to stejné - viz balkon), ale myslím, že hlavní je, aby se ve svém teráriu cítil dobře, bral je jako své teritorium, zázemí, bezpečný prostor - koneckonců s nejlepšími dosažitelnými podmínkami v domácnosti. Můj leguán měl zpočátku období, kdy chtěl z terária především uniknout, vyvíjel pro to neuvěřitelnou aktivitu. Ale když jsem poupravil podmínky, dostal lepší "vybavení" (např. UV výbojku), začal se tam cítit tak dobře, že terárium skoro neopouští, leda když si chce říct o žrádlo a vydá se na lov po místnosti. Pak se ale velmi rád a velmi rychle vrací na místo, kde je mu nejlépe. Tohle všechno prosím neber jako kritiku volného pohybu ještěra po bytě, jen jako malé zamyšlení nad tím, do jaké míry je to užitečné a žádoucí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru