Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - slvékaní hřbetních trnů

Zdravím. Můj leguánek, narozen v srpnu roku 2010, si není schopen dokonale svlékat hřbetní trny. Bojím se mu s tím pomoci a hlavně nevím, jak na to, abych mu neublížila, přeci jen jsou to jemné výrůstky a jeho kůže, kterou svléká, není jemná jako u hada...
Bydlí v teráriu 1,5x1x1 m (v,š,d), 2x denně mu rosím terárium a rosím i jeho (má to rád, přivírá u toho oči a nastavuje se), stravu má pestrou, doposud dobře papal, jen po plavání ve vaně (aby se dobře svlékal, což mi bylo porazeno) se teď týden hůře stravuje, sní asi 1/3 obvyklé porce. Potravu mu vždy popráším rozemletou sépiovkou a jednou týdně dávám vitamíny "vitamíny pro reptily A+B1+B2+B5+B6+B12". Má UV zářivku (tu co má mít-pořizovala jsem ji dle článků a rad) a červenou vyhřívací žárovku infrared 50W umístěnou 30 cm nad jeho vyhřívacím místečkem. Stalo se mi, že zalezl blízko k UV zářivce, uvažovala jsem, že si mohl hřbetní trny připálit, ale nevypadají na to a je vidět, že se na nich prostě ta stará kůže drží a nevím, jak mu pomoci. Prosím o radu a předem moc děkuji!

Bude-li potřeba, přiložím i foto.
Problém se svlékáním hřbetních trnů má asi měsíc, možná déle, doufala jsem, že to odezní koupáním a intenzivnějším rosením...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, mel jsem taky leguana, byl to muj prvni jeste a vedel jsem tenkrat kulovy o svetlech a nejakyc…
hannyTimon 06.01.2011 06:42
hannyTimon
Díky.. jenže to je právě to, co až tak nejde a čeho se i bojím. I když byl ve vaně a pak jsem ho vza…
Haňulka 06.01.2011 08:35
Haňulka
A taky je problém v tom, že když se - právě teď - koupe, je opřený o vanu tak, aby mu lezla hlava, t…
Haňulka 06.01.2011 08:47
Haňulka
Jednu ruku podložit pod telo,druhou ho pekne močit,ako male decko.Po určitej dobe sa to rozmoči a ce…
johny13 06.01.2011 08:54
johny13
to je ono jako male dite s tim souhlasim :-)
hannyTimon 06.01.2011 08:56
hannyTimon
Len doplnim-tak maly leguan by problem s ostnami nemal mat,len treba zapezpečit vhodnu vzdialenost o…
johny13 06.01.2011 08:59
johny13
Takže myslíte, že není problém v tom, že mu při svlékání nepomáhám, ale v tom, že jsou blízko lampy?…
Haňulka 06.01.2011 09:05
Haňulka
Vzdialenost zavisi od "sily" lampy.Ja pomaham len ked treba a to len jednemu.Velakrat ležia na sebe…
johny13 06.01.2011 09:13
johny13
ja kdyz jsem zacinal rikam mel jen klasickou zarovku a topny kamen, nic vic. Vim ze to nebylo asi ne…
hannyTimon 06.01.2011 09:28
hannyTimon
Moc díky za rady... celou dobu, co mi tu radíte, vedle něj sedím u vany a hladím, drbkám, pomáhám...…
Haňulka 06.01.2011 09:41
Haňulka
Nekteri leguani lovi v mori rasy, blizci pribuzni, koupani mu nevadi ba naopak, a kdyz plave je supe…
hannyTimon 06.01.2011 09:44
hannyTimon
Popripade zvyšit vlhkost v terku.Radi sa ponaraju,len škoda,že nemam možnost velkeho bazena,do kupel… nový
johny13 06.01.2011 10:15
johny13
Mi jsme bojovali jen na zacatku, potom uz ne. A venku se mnou chodil na zadech bez voditka. byl to m… nový
hannyTimon 06.01.2011 10:45
hannyTimon
V priestore terka je aj samec mazel,tam s nim môžem robit čo chcem.Mimo terka je divoky a plachy,hla… nový
johny13 06.01.2011 11:00
johny13
musis na ne pomalu. Muj kdyz byl maly si zvykl taky pomalu. Nejprv pri krmeni zral z ruky, pote kdyz… nový
hannyTimon 06.01.2011 11:47
hannyTimon
Ja na ne "nechvatam",mam ich iba 3 roky.Samec tych 120 cm už bude mat. nový
johny13 06.01.2011 12:10
johny13
od toho metru uz zacinaji byt robustni a hezci. 120cm uz je hezkych. poslední
hannyTimon 06.01.2011 12:38
hannyTimon

Ahoj, mel jsem taky leguana, byl to muj prvni jeste a vedel jsem tenkrat kulovy o svetlech a nejakych vitaminech. Dostaval jen nejake komplexni vytaminovy posyp do jidla. Jinak zarivky UV atd jsem nemel. Koupal jsem ho ve vane jak to slo kazdy den ob den jak vysel cas, spal se mnou v posteli a byl uzasny. A co se svleku tyce tak ja jsem mu vzdy pomahal. Vzdy po koupeli kdy byla kuze pekne navlhcena a uz ve vane se mi zacala sama odlupovat. Nech ho tam plavcit treba pul hodky, a pak mu pomoz z kuze ven. Hlavne jak zminujes trny na hrbete tak ja jsme za ne vzal a co slo sundal. Nektere jsem i malounko lehce zabral a take povolili a sundali se. Ale pozor nejde to vse najednou. Me sel od hlavy postupne k ocasu a treba tyden se svlekal maximalne. A hodne jsem mu pomahal i s prstikama na nohach.

Díky.. jenže to je právě to, co až tak nejde a čeho se i bojím. I když byl ve vaně a pak jsem ho vzala do rukou, svlékal se mi v ruce, něco šlo, ale když jsem ho hladila po těch trnech na hřbetě, má problém s prvními 5 za hlavičkou, tak to nešlo a brát je mezi prsty si netroufám, aby se mu nepoškodily... no, zkusím zase to koupání, ale moc tomu nevěřím. Škoda jen, že se nechce koupat sám, když má v terárku luxusní bazének.

Jednu ruku podložit pod telo,druhou ho pekne močit,ako male decko.Po určitej dobe sa to rozmoči a cele zlezie.Chce to trpezlivost,vystihnut pravu chvilu a opakovat na viackrat.Mne vo vaničke v terku jeden pekne drži,ale ostatni dvaja ani nahodou,ale ti problemy nemaju.Dvaja sa kupu v pohode,treti vodu moc nemusi,ale zvlieka sa bez problemov.
Teplota vody-si predstavte,že leži pod lampami v 35-40 st teplote.28 st môže byt pre neho šok.Ja napuštam vodu ako pre male decko-pustit vodu na svoje predlaktie aby nepalila.

Takže myslíte, že není problém v tom, že mu při svlékání nepomáhám, ale v tom, že jsou blízko lampy? 30 cm vyhřívací a 40 cm UV je malá vzdálenost? Bohužel, i když mladý je, problém se svlékáním má. Předešlá majitelka jej koupala každý den, já ne, šla jsem na něj pomaleji, aby si zvykl, abych si jej ochočila, přišlo mi nepotřebné, aby se každé ráno koupal, prakticky to ani nikde nikdo neradil... :-(

ja kdyz jsem zacinal rikam mel jen klasickou zarovku a topny kamen, nic vic. Vim ze to nebylo asi nejlepsi ale kdyz jsme s nim byl jednou u p. DR. Honzy, to je specialista pres plazy, a videl meho leguana ( tehdy mel uz 1,3m ) rikal ze je to krasavac. Koupal jsem ho odpoledne vecer tak jak mi vyzbyl cas. Lampou to nebude si myslim ja. Zkuste mu pomoci vice, opravdu teplou vodu aby vam byla prijemna vycachtat ho, a pote mu pomoci, muzete zkouset i ve vane, a drobet zabrat. Kdyz to bude vice tak se jen na spicce hrebenu objevi tecicka krve a priste si date pozor a bude vedet jakou si muzete dovolit silu. Me se to stalo 2x-3x ze se kapka objevila ale nic vazneho to neni. Horsi bylo kdyz si vytrhl drapek.

Moc díky za rady... celou dobu, co mi tu radíte, vedle něj sedím u vany a hladím, drbkám, pomáhám... nechá se, líbí se mu to... jen je tam asi více než jen jedna stará vrstva kůže, no, budu to dělat častěji, i když je to pro to zvíře nepřirozené... ale co pro plazy v zajetí přirozené je, že... tak ještě jednou díky za rady, budeme bojovat.

V priestore terka je aj samec mazel,tam s nim môžem robit čo chcem.Mimo terka je divoky a plachy,hlavne bojazlivy.Ti dalši dvaja su nedôverčivi a nemaju vôbec snahu spolupracovat. :-D
Ja to neriešim,v pripade potreby nevyhnutnej manipulacie sa po chvili ukludnia a pripadny škrabanec mi nevadi.Zatial su to aj tak prckovia od 35-40 cm telo.

musis na ne pomalu. Muj kdyz byl maly si zvykl taky pomalu. Nejprv pri krmeni zral z ruky, pote kdyz me slysel zpozornil, potom jakmile sem prisel do mistnosti uz poznal po obliceji, a dal jakmile mi videl prilepil se na dvirka, nebo si je otevrel a prilezl. Musis byt trpelivy. Muj taky takhle az po roce co jsem ho mel. muj uz mel 1,3m a pote musel pryc, tak jsem ho daroval zoo plzen

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru